Nyheter

Att flaskmata – en handbok om flaskmatning

Att flaskmata ger tips och råd till flaskmatande föräldrar

Att flaskmata - en handbok om flaskmatning

Foto: Ola Gäverth

Att flaksmata är en handbok för dig som vill flaskmata din bäbis. Boken är skriven av Petra Jankov Picha som är journalist och mamma till två flaskmatade barn. Så här beskriver hon bokens innehåll: – Den här boken lär dig hur du kan göra om du vill flaskmata din nyfödda bäbis från start och inte amma överhuvudtaget eller om du vill kombinera amning och flaskmatning. Den innehåller en lång rad med praktiska tips om flaskor och ersättning samt hur du gör det enkelt för dig på natten, på resan, på flyget och andra ställen får du också.Petra Jankov Picha slår också fast att det inte är något nytt med att flaskmata barn.- Genom alla tider har föräldrar ersättningsmatat sina barn. Arkeologer har hittat flaskor och matningsset från så tidigt som 2000 år före vår tideräkning.
15 % av alla nyfödda flaskmatasEn undersökning av Socialstyrelsen i augusti 2011 visar att av barn som var en vecka gamla ammades 97 procent, varav 85 procent helt. Det betyder att 15 procent av alla nyfödda barn flaskmatas helt eller delvis.Det finns gott om information och råd kring amning, men däremot nästan inget om flaskmatning. När Petra Jankov Picha gjorde en enkätundersökning bland 200 flaskmatande mammor visade det sig att informationsbehovet var stort. Bland annat eftersöktes mer information om modersmjölkersättning tillgodoser spädbarns näringsbehov på ett bra sätt. Föräldrarna i enkäten ville också veta mer om hur man tillreder ersättning, hur mycket man ska ge, vilka olika flaskor det finns och vilka olika sorters modersmjölkersättning som finns på marknaden.Texterna i boken Att flaskmata har granskats av flera barnläkare, barnsjuksköterska och två certifierade amningskonsulter. Den aktuella utgåvan innehåller både nya texter och uppdaterad information (februari 2012).Läs mer om boken Att flaskmata på hemsidan
www.attflaskmata.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.