Nyheter

Teutonia vinner test av sittvagnar

Svenska Emmaljunga och Brio får se sig besegrade av tyska Teutonia som har två modeller i topp när Råd & Rön testar sittvagnar. Se här hur bra det gick för din vagn.

Teutonia vinner test av sittvagnar

Testvinnare. Sittvagnen Teutonia Timmy är bäst i test. Därefter placerar sig Carena Free och Teutonia Miatral.

Tidningen Råd & Rön har låtit den internationella testorganisationen ICRT och en föräldrapanel på fem personer testa tio sittvagnar. ICRT har testat konstruktion och säkerhet, testpanelen hur lätta vagnarna är att köra och hantera i olika situationer.Tyvärr har Råd & Rön gjort ett lite märkligt urval av vagnar, eftersom de inte är av samma typ. Vissa är sulkymodeller för lite större barn, andra är kombivagnar som är avsedda att användas med lift från det att barnet är nyfött. Alla vagnar utom en har fyra fasta hjul, bara BabyTavel är en så kallad cityvagn med två små svängbara framhjul.
Teutonia i toppBäst i test är
Teutonias modell Timmy för cirka 3 000 kronor. Det är en klassisk sittvagn med fullt liggläge och är avsedd från barn från ca 6 månader till max 15 kilo. Vagnen får betyg 8 av 10 på hanterbarhet av testpanelen. Den är exempelvis lätt att köra både i stan och terräng, den är lätt att fälla ihop och lätt att rengöra. Totalbetyget för Teutonia Timmy är 78.
Carena Free på andraplatsBrios lågprismärke
Carena och modellen Free får totalbetyget 67. Även det är en sittvagn med fullt liggläge som kan användas från cirka 6 månader till dess att barnet väger 15 kilo. Carena Free kostar cirka 2 200 kronor.På tredje plats återfinns
Teutonia Mistral, en kombivagn som är avsedd att användas från det att barnet är nyfött tillsammans med en babylift. Den har fler funktioner och finesser och är därför en betydligt dyrare är de två tidigare, den kostar cirka 5 900 kronor. Totalbetyget blir 64.
Lättkörd cityvagn

Alla sittvagnar & sulky
– vi har hela listan

BarnNet listar alla typer av sittvagnar och sulky. Här finns bland annat Krnonas sulky som syns på bilden.

Till listan med sittvagnar & sulky!
På fjärde plats kommer Babyproffsens
BabyTravel Milano. Det är en cityvagn med två små svängbara framhjul . Den får lika höga betyg som vinnaren Teutonia Timmy på hanterbarhet, betyg 8 av 10. Det vagnen får kritik för är att standarmärkning samt varnings- och instruktionstester saknas i handboken. Totalbetyget är 63.
Sulkyvagnar klarar sig sämreDärefter placerar sig de klassiska sulkyvagnarna och sittvagnarna som är avsedda för lite större barn, från cirka 1 år och upp till 20 kilo. Till exempel
Brio Race,
Brio Sitty och
Crescent Compact.Testets sämsta vagn är
Emmaljunga Scooter som får kritik för bristande säkerhet. Det finns risk att barnet klämmer fingrarna i ihopfällningsmekanismen på vagnens handtag. Läs testet i sin helhet i Råd & Rön nr 2/2009 eller på
www.radron.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.