Nyheter

Eltandborste för barn – här är alla modeller

Barn från 3 år kan använda elektrisk tandborste och faktum är att många tandläkare idag rekommenderar eltandborste för barn. Här får du reda på varför och hur du väljer rätt eltandborste till barnen.

Eltandborste för barn – här är alla modeller Exempel på två tillverkare: Oral B från Braun med Disney-motiv och Philips Sonicare for Kids.

När min 3-åring var hos tandläkaren för första gången rekommenderade hon oss att börja med eltandborste. Jag var först lite skeptisk, men efter att ha lyssnat på argumenten höll jag med om att det är värt att prova.

Folktandvården om eltandborste

Så här säger Folktandvården i Stockholm på sin hemsida om eltandborste för barn:”En eltandborste med vanligt borsthuvud som rör sig fram och tillbaka rengör på samma sätt som en vanlig tandborste. En eltandborste med roterande, litet runt borsthuvud rengör ännu bättre. Prova gärna eltandborsten, men glöm inte att det är viktigt att du som förälder hjälper till.”Precis som på en vanlig barntandborste ska eltandborsten ha ett litet huvud och mjuk borst. Mjuk för att var snäll mot tänderna och tandköttet, och liten för att komma åt och göra rent överallt. Byt tandborste eller tandborsthuvud på barnens eltandborste när stråna börjar spreta.

Tre märken av eltandborste

Utbudet av eltandborstar för barn är ännu inte så stort. Det finns i huvudsak två märken att välja mellan för barn från 3 år: Oral B från Braun och Philips Sonicare. Clas Ohlson har en Eltandborste Kids, som rekommenderas från 6 år.Både Braun och Philips Sonicare har barntandborstar i flera modeller men de fungerar på ungefär samma sätt. Vissa har förprogrammerade program, timer som hjälper barnen med hur länge de ska borsta tänderna och det finns vissa där du kan välja vilken musik som ska spelas när du borstar tänderna. För att göra tandborstningen roligare finns eltandborstar med olika motiv, exempelvis Disneymotiv som Cars och Princess samt Spiderman.Eltandborstar för barn kostar från 150 kronor och uppåt och säljs bland annat av hemelektronikbutiker.

Tips vid tandborstning

Folktandvården i Stockholm har samlat en rad bra tips för tandborstningen, både tips för hur du ska borsta och hur du ska få barnen att vilja borsta tänderna.
Här hittar du tipsen

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.