Tips

Amningshjälp – 14 produkter som hjälper dig att amma

Amning bebis
Det är inte alltid amningen fungerar smärtfritt, speciellt inte i början. Då finns en hel del smarta amningshjälpmedel att ta till. Här tipsar vi om 14 produkter du kan testa om du har problem att amma.


Hur kan det vara svårt att amma? Så tänker de flesta innan bebisen kommer. Väl där har många av oss problem med amningen. Det kan handla om att barnet suger fel, du har såriga bröstvårtor, mjölkstockning, för mycket eller för lite mjölk. Allt detta är välkända problem och det finns en rad produkter som kan hjälpa i dessa situationer.

Prata också med BVC, eller sök hjälp hos amningsmottagningen där ditt barn föddes. Du kan också få hjälp av
Amningshjälpen på nätet.

14 tips om du har amningsproblem

Amningsnapp

Har du ömma eller såriga bröstvårtor kan du skydda dem genom att använda en så kallad amningsnapp, även kallad amningsvårtskydd. Det är en tunn hätta i silikon eller latex som du sätter på bröstet vid amning.

På bilden syns en amningsnapp från Esska. Fler exempel på märken/tillverkare av amningsnappar är: Almedo, Mam, Meda, Medela, NUK och Philips Avent.


Bröstvårtsformaren Niplette

Har du platta eller indragna bröstvårtor kan du ta hjälp av en bröstvårtsformare. Här är modellen Niplette från Philips Avent. Med den dras bröstvårtan ut i en liten fingerborgslik kopp av plast och efter några veckors kontinuerlig användning är bröstvårtan utdragen permanent. Niplette kan användas redan under graviditeten.


Medelas vårtformare

Även detta är en produkt för dig som har amningssvårigheter på grund av plana eller indragna bröstvårtor. Medelas vårtformare förbereder varsamt dina bröstvårtor för amningen. Du sätter bröstvårtsformaren på bröstet och bär den innanför bh:n, en stund innan amning för att förbereda brösten. Kan kombineras med Medelas bröstvårtskydd.


Bröstvårtsskydd 1

Har du såriga och ömma bröstvårtor kan du prova bröstvårtsskydd i bh:n. Dessa ser till att vårtan får ordenligt med luft som skyndar på läkningen och de samlar också upp mjölk som läcker.

På bilden syns bröstvårtsskydd från Medela. Liknande modeller har även Philips Avent, Mam och Baby Ono.


Bröstvårtskydd 2

Promix har en lite annan modell av skydd för såriga bröstvårtor. Nipple Ease bröstvårtsskydd sätts på bröstet och ser till att vårtan luftas och kan läkas. Ska användas tillsammans med amningsinlägg som medföljer.


Bröstvårtskräm

Har du problem med såriga, torra och ömma bröstvårtor finns det speciella krämer för det.

Moisturising Nipple Creme från PhilipsAvent återfuktar och mjukar upp torra och känsliga bröstvårtor och innehåller kokosolja och aloe vera. PureLan frånvMedela skydda dina bröstvårtor från att torka ut och innehåller 100 procent lanolin (ullfett).

Det finns många fler bröstvårtskrämer, du hittar dem i vår kategori Hygienartiklar för gravid & mamma.


Lindrar såriga bröstvårtor

Medela har ett hydrogelinlägg som ger lindring åt ömma och spruckna bröstvårtor, något som kan göra amningen svår. Inläggen är fuktgivande och håller huden mjuk och smidig och tack vare att hydrogelinläggen håller bröstvårtorna fuktiga påskyndas läkningsprocessen.

Har det inte blivit bättre inom 24 timmar ska du dock söka professionell hjälp av amningsrådgivare, rekommenderar Medela.


Amningssnäckor har läkande effekt

Ytterligare ett tips för att läka såriga bröstvårtor är att använda amningssnäckor. Det är ”vanliga” snäckor som bland annat plockas på Gotland. Dessa snäckor håller bröstvårtorna lagom fuktade mellan amningarna och hjälper till att läka såriga vårtor.

Hos webbutiken Minimundus kan du läsa mer om hur det fungerar.


Amnings-te

Om du vill försöka öka din mjölkproduktion kan du prova att dricka amnings-te. Det innehåller en rad örter som lär vara mjölkstimulerande, bl a lucern, anis och fänkål.

På bilden syns tepåsar från Weleda, som du bl a kan köpa i Weledas webbutik. Hos webbutiken Minimundus kan du köpa amnings-te i lösvikt.


Håll brösten varma

Det känns oftast skönt att hålla brösten varma och det kan eventuellt också minska risken för mjölkstockning. Det finns flera varianter av bröstvärmare i bland annat ull och fleece.

På bilden syns Promix bröstvärmare i materialet Flectalon som hjälper till att bibehålla din naturliga kroppstemperatur. I vår kategori Amningsinlägg & Bröstvärmare, listar vi alla bröstvärmare vi känner till.


Värme och kyla

Bröstinlägg eller bröstkudde med gel i kan användas både för att ge värme och för att kyla. Det kan vara skönt och lindra vid exempelvis mjölkstockning. Kyla kan även kännas skönt om du har såriga bröstvårtor.

På bilden syns NUKs bröstkudde. Carriwell har en liknande produkt som heter Bröstinlägg i thermagel.


Nästan som amning

Medela Tillmatningsset är ett alternativt sätt att mata nyfödda som kan användas i samråd med BVC. Det består av en behållare för mjölk och två tunna slangar som fästs på bröstet. Den här lösningen kan till exempel användas för förtidigt födda barn, om du har lite mjölk, om du vill amma ditt adoptivbarn eller om du genomgått plastikoperation.


Koppmatning och matningsskedar

Vid speciella tillfällen kanske barnet inte kan amma. Då kan du behöva mata med en sked eller en kopp. För detta finns speciella produkter som du kan använda, men du måste alltid rådgöra med barnmorska eller BVC innan du gör det.

På bilden syns matningssked och matningskopp från Medela.


Vänster eller höger?

Att inte komma ihåg om det är dags att amma på vänster eller höger bröst är förvisso ett mindre problem, men likväl något som de flesta funderar över. Som hjälp kan du använda ett armband om du flyttar mellan höger och vänster arm.

På bilden syns Milkbands amningsarmband.


Det är okej att flaskmata!

Ibland funkar det bara inte av en eller annan anledning att amma. Petra Jankov Picha har skrivit boken Att flaskmata, en handbok (och blogg) för dig som flaskmatar din bebis. Här finns massor av matnyttig information. Det finns också en nybildad förening som tar upp frågor kring flaskmatning, Föreningen Flaskmatning i Sverige.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.