HögtiderTips

Att planera ett dop – en praktisk guide

Präst döper baby
Ett nytt litet barn har kommit till världen och det ska självklart firas! Ett dop är en härlig högtid där den lilla bebisen introduceras för vänner och familj, och välkomnas i den svenska kyrkans gemenskap. I snitt döps ca 50% av alla barn som föds i Sverige, och det är en fin tradition som blir ett roligt minne att se tillbaka på. Det finns inga regler för hur gammalt barnet ska vara vid dopet, men de flesta barn som döps är ca 3-5 månader.

När man precis fått en liten bebis har man mycket att tänka på och det kan kännas överväldigande att planera ett dop. Men var lugn! Här har vi sammanställt en hjälpsam guide till dig som ska döpa ditt barn. Här finns allt du behöver veta inför dopet, samt smarta tips och ideér.

1. Boka kyrka och bestäm lokal

Döpas i kyrkanVill ni ha dopet i en kyrka, vilket är det vanligaste alternativet, så bokar man enkelt kyrkan genom att ringa sin lokala församling. Att ha ett dop i kyrkan med präst och musiker är kostnadsfritt. Dopgudstjänsten har en mall som ska följas på alla dop, men man får gärna anpassa gudstjänsten med personliga psalmer, sånger, dikter eller texter.
Innan dopet äger rum så träffar man prästen och går igenom innehållet till dopet.

För att läsa mer om hur det går till vid ett dop, finns det massor av bra information på Svenska Kyrkans webbsida.

Många församlingar har ett församlingshem där man efter dopet kan bjuda sina gäster på dopkalas eller dopfika. Det brukar vara mycket uppskattat och ofta finns då tillgång till både kaffebryggare och kök där man kan förvara och värma på mat och fika. Vill man istället ta emot gäster någon annanstans, eller inte alls, så kan man givetvis göra det. Man kan till exempel ha dopfika i sin egen trädgård på sommaren, boka bord på en restaurang, eller hyra en festvåning och ställa till med ett riktigt kalas.

2. Skicka ut inbjudningar

Dop inbjudningskortVar gärna ute i god tid med inbjudningarna, minst 4 veckor i förväg är en bra tumregel. Be också gästerna att OSA i god tid för att underlätta planeringen.

Skriv ner datum, tid och plats på inbjudan. Inkludera också information om eventuell mottagning efter dopet i kyrkan, och om det kommer att finnas mat och förfriskningar, så dina gäster vet vad som väntar. Annan relevant information så som vägbeskrivning och parkeringsmöjligheter är också bra att ha med i inbjudan.

Planerar man att beställa dopprogram och tackkort också kan det vara roligt att beställa matchande från samma leverantör.

Man kan enkelt beställa och designa personliga inbjudningskort på nätet.
Vi rekommenderar:
Smartphoto

3. Dopklänning till bebisen

DopklänningDopklänningar är traditionellt vita och väldigt långa, vilket symboliserar att barnet ska växa i sin tro. Pojkar och flickor har samma klädsel, och man kan välja att köpa till fina sidenband i olika färger, så kallade dopband, och är det vinter och kyligt i kyrkan kan det vara både praktiskt och fint med en dopmössa.

Man kanske har en dopklänning som gått i arv inom familjen, och har man inte det kan man låna dopklänning hos de flesta kyrkor. Det kan också vara roligt att köpa en ny dopklänning till bebisen.

Vi rekommenderar att du spanar in dopklänningar här.

4. Kalaskläder till hela familjen

Klänning till dopTänk på att det kan vara lite kyligt om dopet kommer att äga rum i en kyrka, speciellt under vinterhalvåret. Till syskon och övriga familjemedlemmar är det bra med till exempel långärmade klänningar till mamma och systrar och kostym eller kavaj till pappa och storebror.

Till den eventuella mottagningen är det lämpligt att bebisen får byta kläder. En dopklänning är fin, men opraktisk. Som alltid med små bebisar är det en bra idé att ha några olika ombyten nedpackade i en väska.

Den här söta och bekväma klänningen i sammet från Lindex är perfekt för en liten bebis att byta om till och fortsätta att vara kalasfin. Du hittar den här.

5. Dekorera kalasfint till mottagningen

Dekorera för dopetVäljer man att bjuda på dopkalas i det egna hemmet, församlingshem eller annan lokal finns det massor med roliga och fina sätt att dekorera på.

Vill man minimera disken efter kalaset kan man köpa in matchande papperstallrikar, glas och muggar. Samtidigt kan man passa på att beställa servetter och bordsdukar, och kanske några fina dekorationer så som banderoller, girlanger, serpentiner och vimplar. Ett tips är att spara alla dekorationer för framtida kalas, så blir det en betydligt mer prisvärd investering.

Hos Smartphoto kan man hitta allt från fina papperstallrikar till söta pompoms och praktiska bordsdukar. Här kan man också välja produkter efter teman, vilket underlättar när man inte har tid eller lust att välja ut enstaka saker. Det här temat heter ”Little One”, och är dekorerat med fina små elefanter och passar både till pojkar och flickor.

6. Mat och dryck till mottagningen

Efter dopet är det vanligt att man bjuder på dopfika, lunch, eller kanske till och med middag. Tänk på att det är mycket att förbereda och fixa med vid ett dop, så det är alltid en bra idé att be familj och vänner om hjälp om man har tänkt att förbereda mat och dylikt själv.

Catering från restauranger och kaféer är toppen, och kall mat som inte behöver värmas på är perfekt på dopkalas – smörgåstårtor, kallskuret, pajer och sallad. Även tårtor och bakverk kan beställas i förväg och levereras på dagen.
Man måste inte heller bjuda på mat, kaffe och hembakad tårta är ett jättebra alternativ för den som vill spara på kostnader och ha en lite mindre bjudning.

Tänk på gästernas eventuella allergier, och erbjud alternativ för till exempel vegetarianer och glutenallergiker. Kommer det många barn på kalaset? Då kan det vara en bra och roligt att bjuda på lite enklare barnmat – korv, pannkakor, makaroner och fruktspett är exempel på populära maträtter som brukar gå hem hos barn.

7. Gästbok att spara

Låt gästerna skriva en hälsning till bebisen i en fin gästbok som ni sedan sparar när barnet växer.  Med en gästbok kan man låta fantasin flöda och skriva allt från en rolig anekdot till en fin dikt. Funkar även väldigt bra som doppresent, kan vara något att önska sig till dopet. Du hittar boken här.

8. Tackkort med foto

Alla gäster kommer garanterat att uppskatta ett fint tackkort med ett foto från dagen och en personlig hälsning. Kom ihåg att anteckna vid presentöppningen så ni kan tacka för specifika gåvor – ”Tack farmor för den fina gunghästen!”. Se fina tackkort här

9. Andra idéer, tips och goda råd

Be om hjälp!
Kanske det viktigaste man ska tänka på när man precis fått en bebis och ska anordna ett dop. Familj och vänner kan hjälpa till med allt från att hälsa gäster välkomna i kyrkan, och passa äldre syskon till att duka fram kaffe och städa efter mottagningen.

Dopprogram
Om man vill kan man antingen beställa professionellt tillverkade dopprogram, eller så kan man skriva ut egna hemma. I ett dopprogram som gästerna får när de anländer till dopet skrivs dagordningen för ceremonin med psalmer, predikan, textläsning etc, samt vilka som medverkar på dopet och vilken relation de har till barnet. Syskon, föräldrar, präst och faddrar.

Musiker på dopet eller mottagningen?
Det kan vara jättetrevligt med lite musik både på dopet och under mottagningen, fråga gärna någon musikervän om han eller hon vill spela några sånger för barnet!

Aktivera barnen
Om det kommer barn på kalaset, se till att de har något att göra. Det behöver inte vara något avancerat utan det kan räcka med att ställa fram en låda med leksaker eller tejpa fast ritpapper på bordet och lägga fram kritor. Kommer det många barn kan man styra upp lite lekar så som tipspromenad och fiskdam.

Fadderpresent
Köp en fadderpresent om barnet har faddrar. Det kan vara en symbolisk gåva till faddern som minne utav dopdagen, så som ett personligt smycke, ett foto eller något annat som symboliserar barnets relation till faddern.

Glöm inte att fotografera!
Man kan anlita en professionell fotograf, eller be någon bekant att vara ansvarig för att fotografera. En så pass viktig dag måste ju bli väl dokumenterad!

Presentbord
Reservera ett bord på mottagningen till presentbord. Att öppna doppresenterna under mottagningen brukar också vara populärt.

Ha roligt!
Det kan vara svårt att koppla av när det är mycket som ska fixas och ordnas med. Men försök att njuta av dagen och fira ordentligt tillsammans med er nya fina bebis.

Är du bjuden på dop och vill ha tips och idér på fina doppresenter? Se nedan:

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.