KöpguiderAmning

Guide till bra bröstpumpar och bröstmjölksförvaring

Babyfötter
När du ammar kan det ibland vara bra att ha en bröstpump. Då kan du till exempel pumpa ur och låta någon annan flaskmata din bebis när du inte kan. Att använda en bröstpump kan också hjälpa till att få igång mjölkproduktionen, och ett alternativ till amning vid ömma bröstvårtor.

Det finns i huvudsak två typer av bröstpumpar; manuella bröstpumpar och elektriska bröstpumpar. Vilken typ av bröstpump som passar dig bäst beror på hur mycket du använder den – planerar du att pumpa mycket är en elektrisk bröstpump att rekommendera. För dig som pumpar på heltid eller donerar bröstmjölk kan det även finnas möjlighet att hyra bröstpump på BB eller den lokala amningsmottagningen.

För dig som pumpar ibland räcker en manuell pump gott och väl. De kan vara lite trögt att komma igång, men när mjölken väl börjat rinna till så går det snabbt och smidigt.

Tänk på att förvara bröstmjölken hygieniskt innan du ger den till din baby. Bröstmjölk ska endast förvaras i rena, helst steriliserade, förpackningar och högst 3 dagar i kylskåpet. I frysen klarar den sig upp till 6 månader. Det är också viktigt att hålla din bröstpump ren för att undvika bakteriebildning. Rengör därför hela pumpen noggrant efter varje användning. Vissa bröstpumpar kan plockas isär och diskas i diskmaskin, det finns även steriliseringsboxar och steriliseringspåsar som rengör ännu mer effektivt.

Här har vi sammanställt en guide med några utav marknadens bästa bröstpumpar och tillbehör. Här hittar du allt ifrån mindre manuella pumpar till elektriska dubbelpumpar och förvaringsburkar.

Läs mer
Amningshjälp – 14 produkter som hjälper dig att amma

Sitt bekvämt och pumpa

Philips Avent tillverkar högkvalitativa och populära bröstpumpar och amningstillbehör. Philips Avent Comfort SCF332 är en elektrisk bröstpump som låter dig sitta bekvämt medan du pumpar -2 till skillnad mot andra elektriska bröstpumpar så behöver du inte sitta framåtlutad för att kunna pumpa ut bröstmjölken.

Med tre olika pumpinställningar kan du själv välja i vilken rytm bröstpumpen ska pumpa.

Klicka här för att läsa mer


Budget bröstpump

Från Babyproffsens eget varumärke BabyEat Silverserien kommer denna enkla manuella bröstpump som är ett prisvärt alternativ för dig som bara pumpar vid enstaka tillfällen. Bröstpumpen ska vara enkel att använda och kommer med uppsamlingsflaska och dinapp.

Klicka här för att läsa mer


Med steriliseringsbox

Den elektriska bröstpumpen från Tommee Tippee kommer i ett set med amningsinlägg, steriliseringsbox, nappflaska, förvaringslock och mjölbehållare.

Bröstpumpen består av endast tre delar vilket ska göra den lätt att både använda och rengöra.

Klicka här för att läsa mer


Anpassningsbar pump

Ardos bröstpump Calypso är en elektrisk bröstpump som är individuellt anpassningsbar med vakuum och cykler i sammanlagt 64 olika lägen.

Brösttratten finns i flera olika storlekar så att den ska passa olika stora bröst.

Vid behov kan Calypso genom ett Upgrade-Set uppgraderas till en dubbelpump.

Klicka här för att läsa mer


Enkel- eller dubbelpump

Den elektriska bröstpumpen från Lansinoh kan användas både som enkel- och dubbelpump.

Bröstpumpen kan användas med batteri eller kabelansluten.

Bröstpumpen från Lansinoh har ett envägssystem som ska garantera att mjölken inte rinner tillbaka i slangen eller pumpen.

Mer information hittar du hos svenska distributören POA Pharma.

Klicka här för att läsa mer


steriliseringspasar-brostpump

Håll pumpen och tillbehören rena

Med steriliseringspåsarna från Philips Avent håller du delarna till din bröstpump och matningsflaska rena och fria från bakterier.

Påsarna kan användas till alla typer av bröstpumpar och även till andra bebissaker, så som nappar och bitringar. Påsen fylls med det man önskar sterilisera och ångas sedan i mikrovågsugnen.

Klicka här för att läsa mer


Bröstpump med 2-fas teknologi

Medela är en av marknadens största tillverkare av amningsprodukter och deras bröstpumpar är välbeprövade världen över.

Den manuella bröstpumpen Harmony från Medela är baserad på företagets 2-fas teknologi. Den är framtagen för att ge kortare och mer effektiv pumptid genom att pumpfunktionerna efterliknar barnets naturliga sugbeteende vid mammans bröst.

Medela Harmony har ergonomisk vridbart handtag och är liten och lätt att ta med.

Klicka här för att läsa mer


Bröstpump Natural feeling

Steglös reglering

Chicco Natural Feeling är en manuell bröstpump som har steglös reglering så att du själv kan välja pumpintensitet.

Tillsammans med bröstpumpen medföljer två flaskor, dinapp i latex samt ett tätslutande lock för förvaring av den utpumpade mjölken.

Klicka här för att läsa mer


Vridbar tratt

MAM är kvalitetstillverkare av matning och tröstprodukter för bebisar och små barn. Den manuella bröstpumpen från MAM är utvecklad för att ge användaren en så effektiv och bekväm pumpning som möjligt.

Den har ett inställningshjul som du kan reglera sugstyrkan med, det kan regleras för att uppnå hela tre sekunders vakuum efter pumpning.

Tratten är något vinklad och kan vridas runt helt för att du ska kunna ställa in det läge som är bekvämast för dig. Den manuella bröstpumpen består av endast fyra delar och ska därför vara lätt att ta isär och rengöra. MAMs populära Anti-kolik flaska medföljer.

Klicka här för att läsa mer


Effektiv bröstpumpning

Meddela Swing Maxi är en elektrisk dubbelpump som ska hjälpa dig att öka mjölkproduktionen. Med dubbelpumpning töms brösten snabbare, och ju oftare brösten töms desto snabbare fylls dom på igen.

För att säkerställa den bästa och mest bekväma pumpningen finns Medela PersonalFit-brösttrattar i fem olika storlekar. Du kan på så sätt använda de som passar dig bäst till din Medela bröstpump. Finns även som enkel med en pump.

Klicka här för att läsa mer


Elektrisk brostpump luna

Naturlig rytm

Bröstpumpen NUK Luna är en elektrisk bröstpump som fungerar både på batteri och nät. Den är effektiv och bekväm tack vare NUK 2-stegsrytm som stimulerar mjölkflödet genom att imitera en bebis naturliga amningsrytm.

Bröstpumpen har en ergonomisk form mot bröstet är utformad så att det är lätt att pumpa med bara en hand. Universal adapter medföljer så bröstpumpen smidigt kan packas med och tas med på resan.

Klicka här för att läsa mer


Pumpa mjölken i påse

Förvara bröstmjölken på ett säkert och smidigt sätt med Medela bröstmjölkpåsar. Pump & Save påsarna har ett självhäftande band som gör att du med vissa pumpar kan du pumpa ur bröstmjölken direkt i påsen.

Påsarna lämpar sig för förvaring i både kylskåp och frys. De har också en etikett där man kan skriva datum. Bröstmjölkpåsarna har dubbla väggar och ska vara försedda med en absolut läckagesäker förslutning.

Klicka här för att läsa mer


Kompakt & lätt bröstpump

Philips Avent Comfort manuell bröstpump har kompakt och lätt design. Bröstpumpens massagekudde ska genom att ge en varm känsla stimulera det naturliga mjölkflödet.

Pumpa rakt ner i den medföljande flaskan, eller använd pumpen på Avent smarta förvaringskoppar. Kopparna har lock med säker förslutning. Alla delar till bröstpumpens tål att diskas i maskin.

Klicka här för att läsa mer


Enkel men bra bröstpump

Nuks manuella bröstpump Soft n Easy är den enklaste möjliga bröstpump för dig som bara vill pumpa någon gång då och då.

Bröstpumpen har har mjukt silikoninlägg och en bred botten för att stå stabilt.

Klicka här för att läsa mer


Pumpa handsfree

Medela Easy Expression är en behå som frigöra dina händer under tiden du pumpar ut bröstmjölk. Behån kan användas som ett komplement till Medelas elektriska bröstpumpar och gör att du kan pumpa handsfree.

Klicka här för att läsa mer


Burk som nappflaska

Ett smart förvaringssystem som passar till alla Philips Avent bröstpumpar och dinappar. Samma mugg kan användas att pumpa ut i, förvara mjölken i och mata barnet med.

Förvaringsburkarna passar för förvaring i både kyl & frys. När bröstmjölkstiden är förbi kan samma förvaringsburkar användas för att förvara barnmat i.

Klicka här för att läsa mer

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.