KöpguiderBaby

Hitta rätt matstol till ditt barn – guide till 25 höga barnstolar

Stokke Steps barnstol
För ett litet barn innebär det ofta en stor glädje att äntligen få sitta med resten av familjen och äta vid matbordet. Även om det kan vara svårt att lära sig att äta, smaka och tycka om det man får serverat, så är gemenskapen runt middagsbordet en härlig upplevelse, och en praktisk och säker barnstol kan bidra till att skapa många fina minnen.

Hur ska man välja matstol för mitt barn?

Det första man ska tänka på när man väljer barnstol till sitt lilla barn är givetvis vilken ålder stolen är anpassad för. Det finns många så kallade växa-stolar, som barnet kan sitta i från och med ca 6 månader och upp till några år. Vissa stolar kan till och med användas ända upp i vuxen ålder! Det finns också stolar som endast passar små barn upp till ca 2 år, och stolar som är speciellt gjorda för barn som behöver komma upp lite i höjd, även fast dom är tillräckligt stora för att inte behöva sitta fastspända med sele längre.

Att stolen ska vara säker att sitta i är extremt viktigt, och många stolar har därför stabila säkerhetsanordningar som är anpassade för små oförutsägbara barn. Det kan vara skönt om sagda säkerhetsanordningar också är smidiga och enkla för föräldern när barnet ska tas ur och sättas i stolen.

Det är praktiskt om stolen är enkel att rengöra, eftersom att små matglada barn ofta äter med hela kroppen. Vissa modeller av trä eller plats kan enkelt torkas av med trasa, medan stolar med tygsitsar kan kräva att sitsarna tas av och tvättas i tvättmaskin.

En del barnstolar har ett tillhörande brickbord, som fungerar som barnets egna matbord. Det kan vara en bra lösning om man har ett litet barn som gärna plockar och äter själv, då kan man lägga maten direkt på brickan istället för att behöva använda tallrik. Med ett brickbord har man också en mer mobil matstation, då man kan flytta runt barnet och ge det mat oavsett om man är vid köksbordet eller ej.

Här har vi samlat ett urval av 25 praktiska och fina barnmatstolar och tillbehör, med flera modeller som passar små barn, och en hel del som barnet kan växa i och ha glädje utav länge. Här finns något för alla smaker och plånböcker, från den absoluta budgetvarianten till matstolarnas lyxigaste modell!

Dansk retro-stol

Tower Chair är ett danskt märke som just kommit till Sverige med sina matstolar i funktionell retro-design. Stolen fungerar för barn från 6 månader och det finns en tjock dyna att köpa till för de yngsta barnen. Stolen kan sedan växa med barnet och användas under många år.

När du köper Towerchair medföljer brickan Tray och tillbehöret Hang så stolen kan hängas på väggen. Stolen finns i vitt, svart och grått och kan matchas med dyna i många olika färger.

Pris:2 599 kr hos Babyshop.com


Bra pris

Fillikid Matstol är en hög barnstol med fin design, till ett bra pris. Matstolen är tillverkad av målad bok. Sitsen och fotplattan är justerbara i 12 lägen för bästa komfort för barnet. Fempunkts sele och bygel ingår när du köper matstolen. En vadderad sittdyna finns som tillbehör. Pris: just nu 599 kr (ord. pris 799 kr) hos Babyland.se


Bäst i test!

BabyBjörn Matstol är den perfekta första stolen med bra passform för både det lilla och det lite större barnet. Omslutande design med svängt ryggstöd och justerbart bord ger skön sittkomfort från 6 månader ända upp till 3 år (max 95 cm lång).Det öppningsbara bordet fungerar som låsbygel och håller barnet stadigt på plats. Ingen sele behövs. Finns i flera härliga färger.

BabyBjörn Matstol utsågs till bästa matstol av Testfakta.se i februari 2017.

Pris: 2 099 kronor hos Lekmer.se


Smart allt-i-ett-stol

Nya barnstolen Stokke Steps är en smart allt i ett-lösning, tack vara att den är uppbyggd i moduler som passar för olika ändamål och olika åldrar.

Det nyfödda barnet kan exempelvis börja sitta med vid matbordet med Bouncer. När barnet ska börja äta använder du Baby Seat, först med bygel och bricka. När barnet kan sitta ordentligt själv kan det tas bort och du har en barnstol som kan användas länge i köket eller på barnrummet.

Pris: 1 795 kronor hos Lekmer.se


Prisbelönt matstol

Childhome Evolu 2 Stol heter den här trendiga barnstolen från Childhome. Den passar dels till ett vanligt matbord, dels till ett barnbord eftersom stolen levereras med två uppsättningar ben. Dessutom kan du köpa till extra höga ben för barbord! Det är något som annars är svårt att hitta – en barnstol som passar till barbord eller köksö. Matbricka säljs separat.

Pris:1 795 kr hos Babyland.se


Prisad design

Det här är en barnstol från danska Flexa som kan användas från ca 6 mån till ca 12 år. Den snygga designen belönades med utmärkelsen Red Dot Design Award 2013.

Med Flexa Barnstol får du tre stolar i en, minst. Stolen går nämligen att ställa i tre olika sitthöjder, samt 7 olika höjder för fotstödet. Dessutom går det att köpa ännu kortare ben så att du kan använda stolen i exempelvis barnrummet.

Välj själv om du vill ha benen natur eller vitlackade.

Pris:2 499 kronor hos Babyshop.com


Nygammal klassiker

Robust heter den här fina matstolen som känns igen från förr. Det är en stadig matstol i trä, med sina karaktäristiska kulor framtill. När barnet växer kan pinnen, kulorna och läderremmen tas bort, så att stolen passar i flera år till.

Robust finns i flera färger, och den senaste färgen är den grå som syns här.

Pris:1 975 kronor hos Bonti.se


Nyfödd till vuxen

Stokke Tripp Trapp matstol växer med barnet och kan med olika tillbehör användas från nyfödd till vuxen ålder.

Tillbehöret Newborn Set används från nyfödd och Baby Set från ca 6 månader. När barnet själv kan klättra upp på och ner från din Tripp Trapp är det moget att sitta direkt på stolen, utan Baby Set. Matstolens sits och fotstöd kan justers både i höjd- och djupled för att kunna ge bästa stöd.

Pris: 1 695 kronor hos Lekmer.se

Mer information finns på Stokkes webbsida.


Smart förvaring

Matstolen Carena Matvik har en kul detalj, en praktisk förvaringskorg under stolen för leksaker och mattillbehör.

Carena Matvik är en stabil och enkel matstol som finns i svart, grått och vitt. Stolsitsen har ett extra högt ryggstöd, vilket gör att barnet får ett ordentligt stöd. Den praktiska stolsdynan är avtagbar och lätt att rengöra. Matbrickan kan användas som bygel när barnet är mindre och är även avtagbar.

Stolens övre metallben kan avlägsnas för att den ska fungera som en enklare stol när barnet blivit lite äldre.

Pris:just nu 419 kr (ord pris 695 kr) hos Lekmer.se


Matstol med Disney-motiv

Gillar du Mussi Pigg eller Nalle Puh? Båda finns som motiv på matstolar från Hauck. Modellen heter Hauck Matstol Mac baby Disney. Matstolen är försedd men en stor bricka för mat eller lek, med mugghållare. Matstolen är hopfällbar för kompakt förvaring. Används från att barnet kan sitta med stöd och upp till 15 kg.

Pris:499 kr hos Babyland.se


Blir gunga med ratt

Sedan 1967 har barnstolen Hokus-Pokus tillverkats. Matstolen har tre olika funktioner då den är hög matstol, lekgunga och ett lekbord, beroende på hur du vänder stolen.

Både sidostyckena och dynan går att få i ett flertal olika färger.

Pris: 1 395 hos tillverkaren Barnsängsfabriken.se.


Bygel ingår

Danstolen från danska Baby Dan är en matstol i trä som passar från ca 6 månaders ålder.

Stolen kan användas med medföljande bygel och rem eller utan dessa när barnet är större och själv kan klättra upp och ner i barnstolen.

Matstolen finns i flera olika färger och en dyna kan köpas som tillbehör.

Pris: från 1 095 kronor hos Lekmer.se


Med säkerhetsrem

Matstolen Marita från Troll Nursery är en praktisk och stabil barnmatstol tillverkad i solid björk.

Till barnstolen medföljer en säkerhetsrem så att du kan fästa stolen vid matbordet så barnet inte kan välta stolen genom att skjuta ifrån med fötterna på bordet.

Pris: 699 kronor hos Jollyroom


Enkel att ta med

Utö stol från Carena är den perfekta resematstolen som enkelt hakas fast på en bordsskiva. Stolen fästs med hjälp av säkerhetsspärrar för maximal säkerhet. Mycket smidig att vika ihop och tar liten plats när du vill förvara eller transportera den. Klädseln är avtagbar och kan tvättas i maskin.

Pris: från 230 kronor hos Lekmer.se


3 produkter i 1

Med Angel-konceptet från danska BabyDan får du en babysäng, en babysitter och en matstol som passar både baby och barn. Allt eftersom barnet växer bygger du om Angel, men utnyttjar samma stomme.

I ett komplett Angel-set ingår: vit babysäng med sufflett, vit babysitter med båge samt vit barnstol med båge och stolsdyna samt vit benställning som passar till samtliga delar.

Pris:4 495 kr för alla delarna hos Babyland.se


Stol på stol

Med Stokke Handysitt kan de flesta vanliga matstolar göras om till en hög matstol för baby och barn.

Barnsitsen är hopfällbar och praktisk att ta med på resor och restaurangbesök. Som tillbehör finns en transportväska, dyna och golvben om du vill använda stolen även som en låg barnstol på golvet.

Barnstolen Handysitt finns i färgerna vit, svart och röd.

Pris: 549 kronor hos Nids4kids.se


Billig klassiker

Barnstolen stolen Antilop från Ikea är troligtvis den mest sålda höga barnstolen i Sverige.

Matstolen är lätt att ta isär vilket gör den lätt att bära med eller ha som extrastol.

Brickbordet har förhöjda kanter för att hindra att spill rinner ner på golvet.

Pris:169 kr inklusive brickbordet hos Ikea.


Dansk design

Den höga matstolen från Leander är tillverkad med klassisk böjträteknik som gör att stolen sviktar naturligt.

Stolen växer med barnet och du justerar sits, bygel och fotstöd utan verktyg.

Storleken på bygeln kan justeras för att hindra att små barn sitter snett.

Pris:1 749 kr hos Babyland.se.


Härlig färgklick

Inovi Matstol är en praktisk hög matstol med bricka som passar till de flesta matbord.

Metallben med sittdel i plast. Sittdelen finns i olika färger.

Matstolen är godkänd till 20 kg och har en säkerhetssele.

Pris:458 kr hos Babyland.se


Portabel barnsits

Sack´n Seat är en mjuk barnsits som träs över ryggstöden på en vanlig stol och fästs med band som anpassas efter stolens storlek.

Barnet sitter fast med hjälp av hängslen som knäpps på framsidan.

Sack´n Seat passar som resebarnstol från då barnet kan sitta själv upp till ca 2 år.

Sack´n Seat finns i 5 färger.

Pris:189 kr hos Lekmer.se


Stilren juniorstol

Ikeas juniorstol Agam gör en välkommen comeback i varuhusets sortimet av höga barnstolar under hösten 2013.

Juniorstolen Agam ser ut som en klassisk pinnstol men ger barnet rätt sitthöjd vid matbordet.

Finns i färgerna svart, vit och röd.

Pris:399 kr hos Ikea.se.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.