KöpguiderBaby

Hitta rätt matstol till ditt barn – guide till 25 höga barnstolar

Stokke Steps barnstol

För ett litet barn innebär det ofta en stor glädje att äntligen få sitta med resten av familjen och äta vid matbordet. Även om det kan vara svårt att lära sig att äta, smaka och tycka om det man får serverat, så är gemenskapen runt middagsbordet en härlig upplevelse, och en praktisk och säker barnstol kan bidra till att skapa många fina minnen.

Hur ska man välja matstol för mitt barn?

Det första man ska tänka på när man väljer barnstol till sitt lilla barn är givetvis vilken ålder stolen är anpassad för. Det finns många så kallade växa-stolar, som barnet kan sitta i från och med ca 6 månader och upp till några år. Vissa stolar kan till och med användas ända upp i vuxen ålder! Det finns också stolar som endast passar små barn upp till ca 2 år, och stolar som är speciellt gjorda för barn som behöver komma upp lite i höjd, även fast dom är tillräckligt stora för att inte behöva sitta fastspända med sele längre.

Att stolen ska vara säker att sitta i är extremt viktigt, och många stolar har därför stabila säkerhetsanordningar som är anpassade för små oförutsägbara barn. Det kan vara skönt om sagda säkerhetsanordningar också är smidiga och enkla för föräldern när barnet ska tas ur och sättas i stolen.

Det är praktiskt om stolen är enkel att rengöra, eftersom att små matglada barn ofta äter med hela kroppen. Vissa modeller av trä eller plats kan enkelt torkas av med trasa, medan stolar med tygsitsar kan kräva att sitsarna tas av och tvättas i tvättmaskin.

En del barnstolar har ett tillhörande brickbord, som fungerar som barnets egna matbord. Det kan vara en bra lösning om man har ett litet barn som gärna plockar och äter själv, då kan man lägga maten direkt på brickan istället för att behöva använda tallrik. Med ett brickbord har man också en mer mobil matstation, då man kan flytta runt barnet och ge det mat oavsett om man är vid köksbordet eller ej.

Här har vi samlat ett urval av 25 praktiska och fina barnmatstolar och tillbehör, med flera modeller som passar små barn, och en hel del som barnet kan växa i och ha glädje utav länge. Här finns något för alla smaker och plånböcker, från den absoluta budgetvarianten till matstolarnas lyxigaste modell!

Barnnets #1 rekommendation: Stokke Tripp Trapp

Stokke Tripp Trapp Barnstol: En Livstidsinvestering

Stokke Tripp Trapp Barnstol
  • Utmärkt andrahandsvärde: Till skillnad från många andra barnstolar, behåller Tripp Trapp sitt värde över tid.
  • Användbar från 6 månader till ungdomsåren: Designad för att växa med barnet, erbjuder den långvarig användning genom hela barndomen.
  • Effektivt fotstöd för ökad säkerhet: Minskar risker för kvävning, en viktig säkerhetsaspekt som ofta saknas i andra barnstolsmodeller.

Dessa egenskaper gör Stokke Tripp Trapp till mer än bara en barnstol; det är en långsiktig följeslagare för ditt barns växtperiod.

Se bästa pris

2ME Barnstol: Säkerhet och Användarvänlighet

2ME Barnstol
  • Överlägsen stabilitet: Enligt tester utförda av Testfakta, rankas 2ME barnstolen som den mest stabila, vilket är avgörande för att förebygga olyckor.
  • Kontrollerad hållfasthet: Trots att 2ME barnstolen inte uppfyllde vissa standardkrav på hållfasthet i extrema testscenarion, så visar den sig vara robust i vanliga användningssituationer.
  • Fokus på barnets säkerhet: 2ME barnstolen är designad för att förhindra att barnet ställer sig upp, vilket minskar risken för fallolyckor. Användningen av säkerhetsselen rekommenderas för ytterligare skydd.

2ME barnstolen kombinerar funktion och säkerhet och är ett utmärkt val för medvetna föräldrar. Med sin starka fokus på stabilitet och säkerhet, erbjuder denna stol en trygg och bekväm plats för barnet vid måltider.

Se bästa pris
Smart allt-i-ett-stol

Nya barnstolen Stokke Steps är en smart allt i ett-lösning, tack vara att den är uppbyggd i moduler som passar för olika ändamål och olika åldrar.

Det nyfödda barnet kan exempelvis börja sitta med vid matbordet med Bouncer. När barnet ska börja äta använder du Baby Seat, först med bygel och bricka. När barnet kan sitta ordentligt själv kan det tas bort och du har en barnstol som kan användas länge i köket eller på barnrummet.

Se bästa pris

Prisbelönt matstol

Childhome Evolu 2 Stol heter den här trendiga barnstolen från Childhome. Den passar dels till ett vanligt matbord, dels till ett barnbord eftersom stolen levereras med två uppsättningar ben. Dessutom kan du köpa till extra höga ben för barbord! Det är något som annars är svårt att hitta – en barnstol som passar till barbord eller köksö. Matbricka säljs separat.

Se bästa pris

Blir gunga med ratt

Sedan 1967 har barnstolen Hokus-Pokus tillverkats. Matstolen har tre olika funktioner då den är hög matstol, lekgunga och ett lekbord, beroende på hur du vänder stolen.

Både sidostyckena och dynan går att få i ett flertal olika färger.

Pris: 1 395 hos tillverkaren Barnsängsfabriken.se.

Bygel ingår

Danstolen från danska Baby Dan är en matstol i trä som passar från ca 6 månaders ålder.

Stolen kan användas med medföljande bygel och rem eller utan dessa när barnet är större och själv kan klättra upp och ner i barnstolen.

Matstolen finns i flera olika färger och en dyna kan köpas som tillbehör.

Pris: från 1 095 kronor hos Lekmer.se

Med säkerhetsrem

Matstolen Marita från Troll Nursery är en praktisk och stabil barnmatstol tillverkad i solid björk.

Till barnstolen medföljer en säkerhetsrem så att du kan fästa stolen vid matbordet så barnet inte kan välta stolen genom att skjuta ifrån med fötterna på bordet.

Pris: 699 kronor hos Jollyroom

Enkel att ta med

Utö stol från Carena är den perfekta resematstolen som enkelt hakas fast på en bordsskiva. Stolen fästs med hjälp av säkerhetsspärrar för maximal säkerhet. Mycket smidig att vika ihop och tar liten plats när du vill förvara eller transportera den. Klädseln är avtagbar och kan tvättas i maskin.

Pris: från 230 kronor hos Lekmer.se

3 produkter i 1

Med Angel-konceptet från danska BabyDan får du en babysäng, en babysitter och en matstol som passar både baby och barn. Allt eftersom barnet växer bygger du om Angel, men utnyttjar samma stomme.

I ett komplett Angel-set ingår: vit babysäng med sufflett, vit babysitter med båge samt vit barnstol med båge och stolsdyna samt vit benställning som passar till samtliga delar.

Pris:4 495 kr för alla delarna hos Babyland.se

Stol på stol

Med Stokke Handysitt kan de flesta vanliga matstolar göras om till en hög matstol för baby och barn.

Barnsitsen är hopfällbar och praktisk att ta med på resor och restaurangbesök. Som tillbehör finns en transportväska, dyna och golvben om du vill använda stolen även som en låg barnstol på golvet.

Barnstolen Handysitt finns i färgerna vit, svart och röd.

Pris: 549 kronor hos Nids4kids.se

Billig klassiker

Barnstolen stolen Antilop från Ikea är troligtvis den mest sålda höga barnstolen i Sverige.

Matstolen är lätt att ta isär vilket gör den lätt att bära med eller ha som extrastol.

Brickbordet har förhöjda kanter för att hindra att spill rinner ner på golvet.

Pris:169 kr inklusive brickbordet hos Ikea.

Dansk design

Den höga matstolen från Leander är tillverkad med klassisk böjträteknik som gör att stolen sviktar naturligt.

Stolen växer med barnet och du justerar sits, bygel och fotstöd utan verktyg.

Storleken på bygeln kan justeras för att hindra att små barn sitter snett.

Pris:1 749 kr hos Babyland.se.

Härlig färgklick

Inovi Matstol är en praktisk hög matstol med bricka som passar till de flesta matbord.

Metallben med sittdel i plast. Sittdelen finns i olika färger.

Matstolen är godkänd till 20 kg och har en säkerhetssele.

Pris:458 kr hos Babyland.se

Portabel barnsits

Sack´n Seat är en mjuk barnsits som träs över ryggstöden på en vanlig stol och fästs med band som anpassas efter stolens storlek.

Barnet sitter fast med hjälp av hängslen som knäpps på framsidan.

Sack´n Seat passar som resebarnstol från då barnet kan sitta själv upp till ca 2 år.

Sack´n Seat finns i 5 färger.

Pris:189 kr hos Lekmer.se

Stilren juniorstol

Ikeas juniorstol Agam gör en välkommen comeback i varuhusets sortimet av höga barnstolar under hösten 2013.

Juniorstolen Agam ser ut som en klassisk pinnstol men ger barnet rätt sitthöjd vid matbordet.

Finns i färgerna svart, vit och röd.

Pris:399 kr hos Ikea.se.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.