KöpguiderBaby

Köpa bärsele – guide till 25 smarta modeller av bärselar

Att bära sitt barn i bärsele är mysigt för både dig som bär och för barnet! Dessutom är det oerhört smidigt att ha en bärsele (eller bärsjal), eftersom du har händerna fria samtidigt som du har full koll på barnet. Det gör att du kan ta hand om storasyskon, pyssla hemma eller vad du nu vill. Att köpa rätt bärsele är inte det lättaste – utbudet av bärselar är stort. Här har vi samlat 25 smarta bärselar som alla har sina finesser och praktiska funktioner. Vissa bärselar passar bäst för nyfödda, andra för lite äldre barn. Det finns ekologiska bärselar, bärselar i luftigt meshtyg och vattentåliga bärselar för friluftsliv – och bärselar för tvillingar! Vilken blir din favorit?

Bärsele för friluftsliv

Bärsele One Outdoors är Babybjörns senaste modell. Det är en bärsele för dig som har ett aktivt friluftsliv och vill ta med ditt barn på roliga utomhusaktiviteter. Den är sydd i vattenavvisande och fukttransporterande material och har ficka och hällor för snabb åtkomst till mobilen, vattenflaskan och favoritnallen. Den har många inställningsmöjligheter, ett rejält midjebälte och axelband och är därför ett smidigt alternativ till en traditionell bärstol.

Bärsele One passar från nyfödd till ca 3 år (15 kg) och erbjuder fyra olika bärpositioner. Finns i turkos och svart.

Pris:1 995 kr hos Lekmer.se


Fyra bärpositioner

Ergobaby 360, är senaste modellen från Ergobaby och den första som erbjuder fyra ergonomiska bärpositioner där barnet sitter i s.k. grodposition; mage vänd inåt och utåt, höft och rygg.

Ergobaby 360 har en skålformad sits och nytt är även knapparna som ger en justerbar sittbas, som växer med barnet. Bärselen har en förlängningsbar ryggpanel, som ger extra höjd och huvudstöd.

Ergobaby 360 kan användas från nyfödd (med spädbarnsinlägg) upp till 15 kg. Finns i flera färger.

Pris:från 1 195 kr hos Lekmer.se


Mångsidiga One i många nya färger

Bärsele One är BabyBjörns mest mångsidiga sele som kan användas under hela bärperioden, från nyfödd till ca 3 år (15 kg).

Bärselen BabyBjörn One har ett avlastande midjebälte för dig som bär och erbjuder fyra olika bärpositioner; ett särskilt läge för nyfödd, möjlighet till inåtvänt och utåtvänt bärande på magen samt ryggbärande. Med One kan barnet sitta i normal eller bred benställning, sk grodposition. Finns från våren 2016 i många nya färger.

Pris:från 1 199 kr hos Bamba.se Pris:från 1 395 kr hos Lekmer.se


Flexibel bärsele

Stokke My Carrier är en bärsele för barn mellan 3,5 – 15 kg. Bärselen har tre bärmöjligheter, barnet kan bäras inåt eller utåt på magen alternativt på ryggen.

I Stokke My Carrier sitter barnet i så kallat ”happy hips-läge”, en position som enligt Stokke ger barnet optimalt ergonomiskt stöd för rumpa och lår, vilket är viktigt för höfternas utveckling. Finns i många olika färger.

Pris: 1 599 kronor hos Lekmer.se


Originalet från Ergobaby

Ergobaby Original har vadderade axelremmar, justerbara remmar och barnets vikt centreras på höften istället för axlarna på bäraren. Barnet sitter i grodposition som ska främja utvecklingen av höft, bäcken och rygg.

Du kan du bära på magen, ryggen och på höften. Passar från 5,5 kg till 20 kg, spädbarn från 3,2 kg till 5,5 kg med spädbarnsinlägg. Finns i flera färger, motiv och även i ekologisk bomull.

Pris: från 995 kr hos Bamba.se Pris: från 1 095 kr hos Lekmer.se


BabyBjörn för nyfödd

BabyBjörn Orginal bärsele är liten och lättanvänd. Bärselen passar nyfödda och små barn, från 3,5 kg till 11 kg.

Babyn kan bäras på magen, antingen mage mot mage eller framåtvänd när den är lite större och mer nyfiken på världen.

Original finns nu även i Soft Sellection med bomullsjersy (bilden) och Mesh en luftigare variant.

Pris: från 695 kr hos Bamba.se Pris:från 799 kr hos Lekmer.se


Bärsele för två barn

TwinGo är en ergonomisk bärsele för tvillingar eller syskon. Är barnen i olika ålder bärs det minsta barnet fram och det äldre barnet bak.

TwinGo bärsele kan också användas som två separata bärselar. Barnet bärs då på mage eller rygg. Båda selarna har en rymlig ficka och huvudstöd. Med separat infant insert kan Twingo användas på mage från 3,2 kg.

Pris: 2 149 kr hos webbutiken Knyt An.


Passar små barn

Här en bärsele från Maxi-Cosi, modellen heter Esaia. Bärselens design är tänkt att efterlikna barnets naturliga fosterställning, vilket ska göra att det nyfödda barnet ska känna sig trygg och bekväm i selen.

Maxi-Cosi har något det kallar för Dorsal support-system, vilket innebär att barnets vikt läggs på dina höfter istället för på axlarna. När barnet är 6-9 månader kan du byta till framåtvänd position så att ditt barn kan utforska världen.

Passar från nyfödd upp till 13 kg.

Pris: 995 kr hos Lekmer.se


Finns i många färger

Pognae har en ergonomisk design för både barn och bärare. Det är en bärsele som passar barn från ca 3,5 kg till 20 kg. Bärselen har en luva som kan tas fram eller stoppas undan i en ficka och den har en vädringslucka vid barnets rygg/rumpa. Det finns ett nackstöd/ryggplatta som gör att selen kan förlängas ca 10 centimeter vilket är bra när du bär äldre barn på ryggen. Pognaes bärsele väger endast 600 gram och kan enkelt rullas ihop och läggas under vagnen.

Finns i många färger och i många olika mönster.

Pris: från 999 kr i Pognaes webbutik


Sportigare modell

Ergobaby Performance Ventus är en sportigare och luftigare modell för den aktiva föräldern. Den här bärselen är gjord i fuktavvisande mesh för ultimat andningsförmåga så att både barnet och förälder håller sig svala.

Precis som de andra bärselarna från Ergobaby erbjuder Performande tre ergonomiska bärpostioner där barnet sitter i s.k grodposition; på mage, på höften och på rygg.

Pris: 995 kr hos Bamba.se Pris:1 195 kr hos Lekmer.se


Bär på 3 sätt

We är BabyBjörns senaste bärsele, och en något enklare modell än One. Bärsele We har justerbara och vadderade axelband och midjebälte för avlastning på höfterna för dig som bär.

Med We kan du bära ditt barn på tre sätt: inåtvänd på mage baby, inåtvänd på mage större barn och på ryggen. Det gör att bärsele We har en lång användningstid, från nyfödd upp till 3 år. Med We kan barnet sitta i normal eller bred benställning, s.k. grodposition.

Pris:från 799 kr hos Bamba.se Pris:från 995 kr hos Lekmer.se


Snygga Beco Gemini

Beco Gemini är en enkel, smidig och snygg bärsele. Med den kan du bära ditt nyfödda barn på mage, senare på höften och även på ryggen upp till ca 3 år (max 16 kg). Det går även att bära barnet på magen utåtvänt framåt.

Axelremmarna går att korsa i ryggen om du vill, för att ge extra bra avlastning och skönare bärande. Du behöver inget babyinlägg, istället kan sittytan minskas för att passa små barn. Bärselen Beco Gemini finns i flera färger och mönster. Modellen på bilden heter Twilight.

Pris: från 1 249 kr hos KnytAn.se


Kompakt och lätt

Bärselen Babycarrier från In the pocket baby ska vara liten nog att alltid bära med sig i skötväskan, och stor nog att bära en trött tvååring i.

Selen passar från det att barnets huvud är stabilt och upp tills dess att barnet väger 20 kg.

Pris: 899 kr hos Bamba.se


Extra höftstöd

Hippychick Hipseat har utvecklats för att hjälpa föräldrar att bära barn på höften, utan att du får de vanliga smärtorna i rygg och axlar.

Hipseat har en fast hylla för barnet att sitta på, som hjälper till att hålla upp barnet. Istället för att vrida på ryggraden, kan ryggen hållas rak och barnet kan hållas nära kroppen på den sida som passar dig bäst.

Pris: 549 kronor hos Lekmer.se


Bärsele med lågt pris

Chicco Go heter den här bärselen som nu går att köpa för 349 kronor. Det gör det till guidens billigaste bärsele. Chicco Go är en bärsele med två olika bärlägen där barnet antingen är vänd inåt eller utåt på magen. Chicco Go kan användas tills barnet väger max 9 kg.

Det här är en lite enklare bärsele med färre justeringsmöjligheter.

Pris:379 kr hos Bamba.se


Mjuk som en sjal

Mjuka Baby K’tan beskrivs bäst som en korsning mellan bärsjal och bärsele. Den är mjuk som en trikåsjal men lika enkel att ta på som en bärsele. Passar barn som väger mellan 3,5 och 16 kilo.

Pris: från 629 kr hos Lekmer.se


Inbyggd babyinsats

Manduca är en ergonomisk bärsele där barnet sitter i sk grodposition. Manduca passar från födseln till 3-4 års ålder och bärselen har en inbyggd sitsförminskare som fungerar som babyinsats.

Manduca har också en integrerad förhöjningsdel så att du lätt kan välja höjden på bärselen efter storlek på barn.

Pris:1 149 kronor hos webbutiken KnytAn.se


Patapum i 2 storlekar

Bärselarna från Patapum finns i två storlekar. Patapum Baby passar barn som är från ca 4,5 månader tills de väger ca 14 kilo. Du kan bära både på mage och på ryggen.

Bärselen Patapun Toddler passar för lite äldre barn, från ca 18 månader. Även med denna bärsle kan du bära både på mage och på ryggen.

Båda bärselarna från Patapum finns i flera färger.

Pris: 595 kronor för Patapum Baby och 650 kronor för Patapum Toddler hos webbutiken Minimundus


Bärsele utan spännen

BB-Tai från Babylonia är ett mellanting mellan en bärsele och en bärsjal, inspirerad av traditionella asiatiska bärhjälpmedel.

I en BB-Tai kan barnet bäras mage mot mage men också på höften eller på ryggen. BB-Tai kan används för nyfödd (lägsta vikt 2,5 kg) och upp till 20 kg.

Pris:995 kronor hos Stellaris.se


För större barn

Tula Toddler är en ergonomisk bärsele för lite äldre barn, från 7 månader upp till 20 kg. Med Tulas bärsele kan du bära både på mage och på rygg. Bärselen har ett rejält midjebälte som ger avlastning på höften och den har vadderade axelremmar. Den ska också gå snabbt och lätt att sätta på och ta av.

Vill du bära ett mindre barn kan du köpa till ett spädbarnsinlägg. Tulas bärselar finns i många olika mönster, men även i helsvart om du föredrar det.

Pris: 1 199 kr hos webbutiken KoKoBello


Bärstöd för större barn

3rd Hand är en bärsele för barn över ett år och fungerar mer som ett bärstöd än en sele. Den är väldigt liten och därför lätt att ta med och alltid ha till hands på resor och utflykter och ta till när lite större barn inte orkar gå själva. Passar för barn upp till ca 3 år (max 20 kg).

Pris:495 kronor i 3rd Hands webbutik.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.