KöpguiderBarnkläder & skor

Test av vinterskor och kängor för barn

Vinterstövlar test
Växande barn är i ständigt behov av nya skor, och för barn som spenderar flera timmar utomhus varje dag oavsett temperatur vill man vara säker på att barnet alltid har bekväma skor som håller dom små fötterna torra och varma.

När temperaturen kryper ner under nollan är det viktigt att ha skor som isolerar värmen, har bra andningsförmåga och står emot vatten. Det är också fördelaktigt om kängorna är bekväma, lätta att ta av- och på, och har ett bra grepp mot halka.

Det finns en mängd vinterkängor på marknaden och för föräldrar kan det vara både stressigt och förvirrande att köpa nya vinterkängor till barnen. Därför har vi sammanställt en lista på de vinterskor som fått bäst betyg i oberoende tester gjorda utav testfakta.se.

Varje år genomför testfakta.se tester på säsongens vinterskor för barn. Testfakta genomför oberoende tester och guider av alla de slag. När dom jämför vinterskor och kängor tittar dom på ett flertal faktorer, så som vattentäthet, värmeisolation och andningsförmåga. Man undersöker också om det förekommer några skadliga kemikalier, eller PFOA, som är en samling skadliga kemikalier som tyvärr ibland används för att göra vinterskor väderresistenta.

Betygen är satta mellan 1-5, där 5 är högsta betyg och 3 är godkänt.

Superfit goretex vinterkängor

Superfit, kängor, GORE-TEX®, Culusuk

Betyg 4,6

På första plats hittar vi högkvalitativa kängor från Superfit. GORE-TEX materialet gör att kängorna håller ditt barns fötter varma och torra samtidigt som det andas. Kängan har en ergonomisk passform som inte tröttar ut fötterna. Spänns åt med kardborreband. Kängorna bör ej torkas i torkskåp. Trots det höga betyget uppmärksammar testfakta att kängorna testade positivt för relativt höga halter av PSOA, men påpekar också att det inte är skadligt för användaren i så pass små mängder.

Klicka här för att läsa mer


Sorel-Yoot-Pac-barn

Sorel vinterskor, Yoot Pac

Betyg 4,5

På andra plats hittar vi årets modell från välkända tillverkaren Sorel. Testfakta noterar att kängan har mycket bra vattentäthet och värmeisolation, men den får något sämre betyg på andningsförmåga. Skorna är tillverkade med en helgjuten gummisula och de är enkla att dra av- och på med justerbar snörning. Innermaterialet kan tas ut och tvättas, luftas och torkas.

Klicka här för att läsa mer


Eurosko Ponny Vinterkänga

Eurosko Ponny Sympatex

Betyg 4,2

På tredje plats hamnar vinterkängan Ponny från Eurosko. Kängan har justerbara remmar med kardborreknäppning, samt innerfoder i fleece som håller små fötter varma och sköna. Enligt testfakta håller skon effektivt tätt och står emot vatten bra med hjälp av Sympatex-membran, men den får sämre betyg i andningsförmåga och ventilation.

Klicka här för att läsa mer


Viking, Play II R GTX

Betyg 4,2

Viking är en välkänd tillverkare av barnskor och har flera olika varianter av vinterkängor på marknaden. Den här stöveln är en något lägre modell, har kardborreknäppning och håller effektivt varmt med GORE-TEX material. Skon har mycket bra vattentäthet, men får också minuspoäng på en lång torktid och dålig andningsförmoga.

Klicka här för att läsa mer


Treksta-new-cobra-gtx-junior

TREKSTA New Cobra GTX Junior

Betyg 4,0

Treksta vinterkänga junior är varmfodrad med hjälp utav GORE-TEX. Den får högsta betyg i kategorien andningsförmåga och ventilation, men tappar när det gäller vattentäthet. Kängan torkar snabbt på låg värme i torkskåp. Den har förhöjd greppförmåga på hälen, uppbyggd hålfot och spänns åt med kardborreband.

Klicka här för att läsa mer


Dinsko GTex

Din Sko GT-Tex

Betyg 3,7

GT-Tex från Din sko är varmfodrade halvhöga kängor i svart nylon som får högsta betyg för värmeisolering och vattentäthet. Kängan har en rejäl sula som hjälper till att hålla värmen och minska risken för halkning. Spänns åt med hjälp utav kardborreband.

Klicka här för att läsa mer


Voxna WP black

KAVAT Voxna WP

Betyg 3,6

En smidig stövel från kavat som enkelt kan dras av- och på. Inga spännen eller remmar. Rejäl gummisula med bra grepp. Stöveln får pluspoäng för bra vattentäthet, men minuspoäng för sämre andning och lång torktid. De innehåller även lägre halter PFOA.

Klicka här för att läsa mer

Ni hittar hela testet här: https://www.testfakta.se/sv/vinterskor-barn/article/miljogifter-i-flera-vinterskor-barn-visar-testfaktas-test

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.