KöpguiderVårda

Stor guide till skötbord – hitta rätt modell till dig och din baby

Bebis på skötbord
Vilken sorts skötbord passar din familj bäst? Ett golvskötbord, väggskötbord, sängskötbord eller kanske en skötkommod? Vi guidar dig till alla modeller och hjälper dig att välja rätt skötbord till dig och din baby.
När man väntar barn är det mycket som ska inhandlas och göras i ordning tills barnet kommer. Och väntar man sitt första barn kan det vara extra svårt att veta exakt vad man kommer att behöva. En liten bebis behöver egentligen inte så mycket saker, men ett stabilt och smidigt skötbord är nödvändigt för att kunna sköta om bebisen på ett hygieniskt och säkert sätt.

Hur vet man vilken typ av skötbord man ska välja?

Hur ser planlösningen ut där hemma? Vissa ger bebisen ett eget rum från start, och vill ha skötbordet där. Andra har ett större badrum som skötbordet får plats i, och en del vill ha skötbordet i tvättstugan, vardagsrummet, eller det egna sovrummet. Det finns inget som är rätt eller fel, placera skötbordet där det är mest praktiskt.

Tänk på att små bebisar ofta måste skötas flera gånger varje natt, så en bra idé är att ha skötbordet nära barnets sovplats.

Olika typer av skötbord

Eftersom att det finns ett stort utbud av olika typer av skötbord har vi här delat in dom i olika kategorier, så att du ska hitta den typ av skötbord som passar just dig och ditt barn.

Vägghängda skötbord

Har man trångt om plats finns det gott om smarta lösningar, till exempel vägghängda skötbord som sätts fast på väggen och fälls ut vid behov. De tar minimalt med plats, samtidigt som de erbjuder en stabil skötplats åt ditt barn.

Hopfällbara skötbord

En annan lösning för dig som vill kunna ställa undan skötbordet när det inte används. En fördel med hopfällbara skötbord är att de ofta är lite billigare än vägghängda, och de kan också enkelt flyttas till ett annat rum vid behov.

Mobila skötstationer

Eller skötkommod, passar den som inte vill ha en bestämd plats för ett skötbord, och det är också ett bra komplement till en skötplats om man har ett boende med flera våningar och vill slippa springa i trappor varje gång blöjan ska bytas. En mobil skötstation är en caddy där man lägger i blöjor, våtservetter, krämer etc, och en liten dyna att lägga barnet på. En mobil skötstation är också perfekt att ta med sig på resan.

Skötbord som läggs på badkaret eller spjälsängen

Är också smidigt när man vill spara på utrymme. Det finns en mängd olika skötbord som läggs på badkaret eller spjälsängen, både tillfälligt och som sätts fast permanent. Tänk på att den här typen av skötbord ofta har en högsta rekommenderade ålder på 1 år, då de är relativt små i jämförelse med andra typer av skötbord.

Rejäla skötbord

Har man plats för en möbel är ett rejält skötbord i form av en byrå eller ett hyllsystem både praktiskt och snyggt. Då får man bra med förvaring i form utav lådor eller hyllor med en skötbädd längst upp. Ofta kan man använda skötbordet i flera år. Många skötbord kan byggas om till skrivbord eller bokhyllor, eller helt enkelt användas som en byrå då skötbädden tas bort.

Skötbord med badbalja

En praktisk lösning för dig som inte har badkar i hemmet. Ofta är det nödvändigt att tvätta barnet i samband med blöjbyte, och då är det väldigt praktiskt att kunna kombinera blöjbytet med ett härligt bad. Med badbalja i skötbordet finns det heller inget behov av att köpa en separat badbalja, och man sparar på så sätt plats i badrummet.

Här har vi samlat 19 utav de bästa skötborden i alla kategorier, från små mobila skötstationer till rejäla skötbänkar. Här finns något för alla!


Vägghängt skötbord

Skötbordet Manhattan från Baby Dan är ett stadigt och platsbesparande vägghängt skötbord som kan fällas upp när det inte används. Det har hyllor för det nödvändigaste och passar perfekt i badrummet eller i barnrummet. Skötbädd ingår.

Finns i dessa butiker:

Skötbord med tillbehör

Det här är skötbordet Viktoria från Pinolino. Skötbordet har en dörr och två stycken medföljande hyllplan vilket skapar tre öppna förvaringsfack (korgar säljs separat). Skötbordet ingår i möbelserien Viktoria, så du kan matcha med spjälsäng och garderob, om du vill.

Finns i dessa butiker:

Trendigt BudtzBendix skötbord

Ett lite annorlunda skötbord från trendiga märket BudtzBendix. Skötbordets stativ är tillverkat av stål, det är utrustat med läderdetaljer och skötbordet och lådorna är av behandlad MDF. Finns även i

När skötbordet inte används längre kan du göra om det till en mysig koja, textil för det säljs separat.

Pris:4 499 kr hos Pixizoo (produkten har tyvärr utgått)

Rustikt skötbord

Skötbordet Matilda från Pinolino har en härlig rustik design, med grå ekstruktur. Med det här skötbordet får du tre rejäla lådor och tre hyllplan för öppen förvaring. När du inte längre behöver skötbordsdelen kan den tas av och du kan använda byrån som den är. Inom serien Matida ingår även spjälsäng och garderob.

Pris:4 990 kr hos Confident Living.se

Byt blöja var du vill

Med Ubbi blöjstation har du allt på en och samma plats inför blöjbytet. Ordning och reda med plats för förvaring av extra blöjor (8 st), våtservetter samt en låda för salvor och dylikt. Du får med en skötmatta i matchande färg som är enkel att hålla ren. Blöjstationen har handtag och halkfria gummifötter som för att den är lätt att ta med och står stadigt.

Ubbi blöjstation gör det enkelt att byta blöja var du vill, utan egentligt skötbord. Byt på golvet eller på sängen, till exempel. Ubbi blöjstation finns i flera färger.

Finns hos dessa butiker: 

Nätt skötbord

Skötbordet Alfred från danska Baby Dan, ger ett litet och nätt intryck. Det har två praktiska hyllor och en låda så att du kan ha den mest nödvändiga till hands vid blöjbyte.

Finns i dessa butiker:

Skötbord med badbalja

Det här är ett multifunktionellt skötbord från Inovi med en mjuk skötbädd med höga sidokanter. Skötbordet har dessutom inbyggd badbalja med propp och en lång avtappningsslang så att du enkelt kan tömma badvattnet i handfatet eller golvbrunnen.

Den rymliga förvaringen under skötbordet och de avtagbara förvaringsfacken ger dig gott om plats för tvättlappar, hygienartiklar och blöjor. Eftersom skötbordet har hjul, är det lätt att flytta vid behov.

Finns i dessa butiker:

Ihopfällbart skötbord

Det här är skötbordet Cindy från 2Me. Fördelen med det är att det enkelt kan fällas ihop och blir då mycket litet. Skötbordet har ett chassi i metall samt skötyta i textil som är extra lätt att hålla ren. Skötbordet har extra höga säkerhetskanter och praktisk förvaringshylla på sidan medföljer.

Finns hos dessa butiker: 

Skötbord med bad

Det här är ett ovanligt smart skötbord som kommer från Carlobaby. Förutom att byta blöja kan du även bada din baby i bekväm höjd. Här finns nämligen en inbyggd badbalja under skötdynan. Modellen heter Skötbord Volare och tack vare krysslagda ben är skötbordet även lätt att fälla ihop.

Rejält skötbord

Lux HM skötbord från Troll är ett rejält och praktiskt skötbord med höga sidokanter. Skötbordet är försett med hjul så att du lätt kan flytta på det vid behov.

Finns hos dessa butiker:

Flexibelt skötbord

Det här skötbordet heter Flat och kommer från OK Baby. Det kan användas på golvet, på sängen, på barnets spjälsäng eller på badkaret. När det inte används kan det fällas ihop för att ta mindre plats.

Finns i dessa butiker: 

Glöm inte blöjhinken!

Det blir många blöjor under småbarnsåren. Vill du slippa doften av bajsblöja i badrummet gör du rätt i att investera i en bra blöjhink.

Här tipsar vi om 16 smarta blöjhinkar!

För prinsessan

Den här söta möbelserien från Pinolino heter Prinsessan Karolin. Förutom byrå med skötbordsdel finns spjälsäng, juniorsäng och garderob i samma design.

När du inte behöver skötbordet på toppen längre kan det tas av och du kan fortsätta använda byrån, men sina tre rejäla lådor.

Pris: 6 911kr hos Onlinekids (tyvärr har denna lilla söta byrån utgått)

Läckert väggskötbord

Noga Changing Table är ett fint designat skötbord som du hänger på väggen. Det är enkelt att öppna, och i öppet läge rymmer det allt som behövs vid blöjbytet. Skötmadrass ingår.

Pris:430 € hos Elenfhant (ifrån Holland men med levererans till Sverige)

Svart skötbord

Det är få skötbord som är i annan färg än vitt, grått och trä. Men här är ett! Det är ett lätt och smidigt golvskötbord från Babytrold. Skötbordet kan enkelt fällas ihop när det inte används, och tar då mycket liten plats. På skötbordet finns en säkerhetsrem om du vill spänna fast barnet vid blöjbyte. Förvaringskorg med tre fack finns på sidan av skötbordet för det nödvändigaste.

Finns i dessa butiker:

Skötbord till sängen

Har du ont om utrymme är det här ett finurligt skötbord. Det heter Carena Ornö och sätts ovanpå spjälsängen. Lägg på det när det är dags för blöjbyte och ta av det när du är klar. Passar de flesta spjälsängar på marknaden.

Finns hos dessa butiker: 

Skötbord med förvaring

Nina från Pinolino är ett flexibelt skötbord med gott om utrymme för blöjor och kläder i skåpet under skötbordet. Efter blöjperioden tar du bort överdelen och får en förvaringsmöbel till barnrummet.

Pris: 9 924 kr hos PinkorBlue

Snyggt och finessrikt

Stokke Care har flera smarta finesser; det kan justeras i höjd så det blir bekvämt för dig och efter blöjperioden kan det byggas om till ett lekbord. Skötbordet finns i flera färger och i valnöt.

Den finns inte längre men ni hittar den här ifall de börjar sälja den igen: Stokke

Byt på sängen

Smart skötbord för placering på spjälsängen från danska Baby Dan. Skötbordet placeras enkelt på spjälsängen när det är dags att byta blöja, och kan annars förvaras under sängen. Passar till spjälsängar med mått 60 x 120 och 55 x 110 cm.

Finns hos dessa butiker:

I gammal stil

Englessons barnrumsserie Stockholm Kid för tankarna till förr. Här en byrå som med förlängningsskiva kan användas som skötbord.

Pris: 7 353 kronor hos Engelssons

Billigaste skötbordet

Prismässigt finns det inget som slår Ikeas skötbord Sniglar, men så är det också ett mycket enkelt skötbord utan några finesser.

Pris: 299 kronor hos Ikea.

Skötbord för väggen

Nathi från ByBo Design är ett skötbord som hängs på väggen, designat för att smälta in i ett modernt hem. När det är uppfällt tar det mycket liten plats. Skötbordet är i trä finns i flera färger, matchande skötmadrass följer med. Som tillbehör finns en blöjautomat i samma stil.

Pris: 3 999 kronor hos ByBoOnline.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.