Köpguider

Så blir du av med löss – guide till luskammar och lusmedel

Luskamning
Se upp, nu råder högsäsong för huvudlöss! Vid dagis- och skolstart på hösten, när många barn samlas på liten yta är det extra stor risk att drabbas av löss. Men, det finns saker du kan göra för att förebygga att din familj får löss. Här tipsar vi om förebyggande spray och bra luskammar. Har ni redan drabbats hittar du bästa lusmedlen här.

Så undviker ni löss

1. Löss ”smittar” vid direktkontakt hår mot hår. Lär barnen att inte byta mössor och borstar med varandra, och inte heller sitta huvud mot huvud. 2. Skaffa en bra luskam och kamma regelbundet, speciellt vid terminstart. 3. Använd gärna balsamspray vid kamning, då gör det mindre ont vid kamning. 4. Använd lusförebyggande schampo eller spray, det ska göra håret oattraktivt för lössen.

Så blir ni av med löss

1. Behandla med lusmedel direkt. 2. Kamma för att få bort ägg, döda löss och kontrollera att lusmedlet funkat. 3. Upprepa behandlingen med lusmedel igen efter 8 dagar, oavsett vad som står på förpackningen. Det rekommenderas av Johan Lindh, parasitolog och forskare vid Uppsala universitet. 4. Meddela alltid skola/förskola när barnet har löss, så att andra föräldrar kan kolla sina barn snabbt. Då minskar risken att lössen sprids.


Luskam med uv-ljus

Nitview Ledcomb är en helt ny luskam. Den har UV-ljus som gör det lättare att se de vita äggen i ljust hår, och lättare att se löss som just sugit blod i mörkt hår.

Luskammen Nitview Ledcomb fungerar också effektivt genom att ljusenheten sitter ihop med en kam vars tänder är försedda med mikrokanaler där ägg och löss fastnar och på så sätt avlägsnas. Ytterligare en fördel är att ljusenheten även kan användas för att upptäcka löss och ägg på till exempel borstar, mössor och kuddar, där de kan överleva i flera timmar.

Pris:299 kronor hos Apotea.se


Förebyggande spray

Nu kan du ligga steget före lössen och förebygga lusangrepp med Linicin Prevent Spray. Med den ska du kunna förhindra att lössen sprider sig till ditt eller dina barns hår.

Spraya dagligen när det går löss på förskolan eller skolan. Sprayen är doftlös och ska göra håret osynligt för lössen.

Pris:129 kronor hos Apotea.se

Mer information finns på www.linicin.se


Förebyggande schampo

Ecokid har ett barnschampo som ska göra håret oattraktivt för lössen. Ecokid Prevent Daily Shampoo är naturligt och ekologiskt framställt. Det är fritt från sulfater, silikon, parabener och artificiella dofter.

Laila Bagge har testat och skriver: Dessa produkter doftar väldigt gott för barn och vuxna MEN det finns en väldigt fiffig sak med dessa produkter, de ger nämligen ifrån sig en doft som vi människor inte känner men som löss känner och inte gillar och på så sätt så håller man lössen borta från barnen. Är inte det fantastiskt!

Pris:149 kronor hos Lyko.se


Kamma bort både löss och ägg

NitFree är en luskam som tar bort både löss och dess ägg tack vara kammens mikrokanaler. Det gör att du inte behöver använda något kemiskt lusmedel, utan det ska räcka med att kamma noga under 3-5 dagar.

Pris: 219 kronor hos Apotea.se

Läs mer om NitFree på www.lusfri.nu


Elektrisk luskam

En elektrisk luskam som Robi Comb Pro kan både upptäcka och ta död på huvudlöss. Den sänder ut en mild elektrisk stöt, knappt märkbar för oss människor men tillräcklig för att ta död på löss.

Robi Comb Pro kan också användas när du kammar förebyggande för luskoll.

Pris:298 kronor hos Apotea.se


1 timme med Nyda

Nyda har lusbehandling i sprayform som innehåller 92 procent dimetikon, en silikonolja, som tränger in i lusens andningsvägar och kväver både löss nymfer/gnetter och ägg.

Enligt tillverkaren krävs endast en behandling på en timme.

Nyda ska även göra långt hår lätt att kamma efteråt och det ska vara skonsamt mot huden. Kan användas på barn från 2 år.

Pris:129 kronor hos Apotea.se


Kväver och torkar ut

Lusmedlet Paranix kombinerar mineralolja och dimetikon och har därför en dubbelverkande effekt som både kväver och torkar ut lössen.

Paranix har tre produkter: Paranix Spray, Paranix Solution och Paranix Shampoo. De har enbart mekaniska verkan och huvudlössen kan därför inte utveckla resistens mot något av innehållsämnena. Paranix rekommenderar att du upprepar behandlingen efter ca 7 dagar.

Pris: från 99 kronor hos Apotea.se

Mer info på www.paranix.se


Gel funkar från 6 mån

Lusmedlet Hedrin Once Spraygel är en flytande gel som sprayas på håret. Innehåller dimetikon som är en silikon som kväver lössen och penetrol som går in i lusäggen och avlivar även dessa.

Gelen Hedrin Once kan användas av vuxna och barn från 6 månader. En behandling ska vara tillräckligt men produkten kan vid behov användas så ofta man vill.

Pris:149 kronor hos Apotea.se

Läs mer på www.hedrin.se


Verkar över natten

Lusmedlet Paranix Sensitive ska vara en effektiv lusbehandling som är mild mot hår och hårbotten, då det inte innehåller eteriska oljor eller parfym som kan verka irriterande. Det gär heller inte håret fett eller svårt att reda ut.

Enligt tillverkaren ska en behandling med Paranix Sensitiv över natten räcka. Kan användas på barn från 6 månader.

Pris:179 kronor hos Apotea.se

Mer info på www.paranix.se


Luskamma ofta

Med en luskam och korrekt och frekvent kamning kan det gå att bli av med löss även utan kemiska medel. Apoteket luskam är ett exempel på luskam som kan användas för att avlägsna både löss och gnetter.

Pris:89 kronor hos Apoteket.se


Läs mer om huvudlöss

Svenska Dagbladet har en artikel med fakta om huvudlöss, hur du kan undvika löss genom regelbunden kamning och tips för själva kamningen. SvDs arikel om huvudlöss.

Även Testfakta.se ger tips för hur du blir av med löss. Läs artikeln Lössens julafton här

Läs även Apotekets tips om huvudlöss!

1177 Vårdguiden har instruktioner för luskamning och fakta.

Hitta alla lusmedel och luskammar

BarnNet listar fler produkter för att bekämpa huvudlössen, kammar, lusmedel och förebyggande produkter. Dessa hittar du här:

Hälsa och egenvård – Lusmedel & Luskammar

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.