KöpguiderSova

10 babynest för säkrare samsovning med din nyfödd baby

Många föräldrar tycker att det är både smidigt och mysigt att sova med bebisen i vuxensängen. En babybädd eller babynest med kanter gör samsovningen säkrare, och bebisen får en egen mysig och ombonad sovplats i vuxensängen. Här guidar vi till åtta varianter av babynest och babybäddar för trygg nattsömn för både barn och föräldrar.

Nya råd om samsovning

Socialstyrelsen har kommit med nya rekommendationer för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Här kan du bl a läsa att barn under 3 månader sover säkrast i egen säng.Läs Socialstyrelsens råd här (pdf)

Var tredje förälder (enligt Vi Föräldrar 4/2014) vill ändå ha sin nyfödda baby nära på natten, eftersom det bl a underlättar vid nattamning och anknytning mellan föräldrar och barn. Då kan du göra det så säkert som möjligt.

Säkrare samsovning

En babybädd eller babynest är en mjuk babysäng som är avsedd att placeras i vuxensängen. Babybäddens kanter gör det svårare för babyn att rulla ur sängen och de kan också hindra de vuxna att rulla på barnet i sömnen. Dock har man inte undersökt hur höga kanter ett babynest bör ha för att vara säkert för barnet. Därför får vi nöja oss med vetskapen att det blir ”säkrare” än ingenting.

Här guidar BarnNet.se till 10 olika varianter av babybäddar och babynest för tryggare samsovning.


Babynest först i Sverige

Babynest kallar sig det svenska originalet och har funnits sedan 2003. Materialen i Babynest är certifierade och godkända. Babynest är inte preparerade med antiflammedel, antibakteriella ämnen eller med vattenavvisande medel. Allt för att din baby ska få en trygg och mysig sovplats.

Storleken på Babynest anpassas till ditt barn genom att du drar åt snörningen. Babynest finns i flera olika färger. Finns även i en modell för tvillingar. Kan tvättas i maskin på 40-60 grader. Tillverkas i Sverige.

Finns i dessa butikter:

Eko Babynest

Ekologiska babynest med handtag

Danska Liewood har utvecklat en modell som de varierar med olika print. Varje säsong kommer det nya mönster. I och med att den har handtag är det nödvändigt enligt EU-lag att den ska godkännas som babylift. Det går alltså utmärkt att bära runt på Liewoods babynest i de remmar som sitter på då den är EN-certifierad. Yttertyget är gjort av ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Fyllningen består av återvunnen polyester.

Pris: 1099 kr hos Fridafritiof.se


Ekologista Cozy bed

Skummis Cozy Bed från Färg & Form är ett mysigt babynest / babybädd för nyfödda bebisar. Det passar utmärkt att ha mellan sig i vuxensängen och då slippa oron att man som förälder rullar över barnet i sömnen.

Cozy bed är tillverkad av ekologisk bomull, finns i vit med prickar i flera olika färger.

Finns i dessa butiker:


Mysingen i flera färger

Carenas babynest Mysingen här i motivet Zebra. Det är en babybädd som även finns i prickigt och i enfärgat vitt, grått och rosa.

Mysingen är tillverkad i 100 procent bomull och försedd med en enkel madras av polyester som går att ta ut när du behöver tvätta yttertyget. Stoppningen på kanterna går även att ta ur med hjälp utav en dragkedja.

Finns i dessa butiker:


Som i mammas mage

Cocoonababy är mer än en babybädd för samsovning. Cocoonababy är en ergonomiskt utformad madrass som ger den nyfödda babyn trygghet och hjälper babyn att anpassa sig till livet utanför mammans mage. Babyn anammar en fosterliknande ställning med axlarna och ryggen något rundad, vilket enligt forskning gör att barnet slappnar av, kommer till ro och somnar. Det kan också börja utveckla sin motoriska förmåga, vilket inte är möjligt om barnet ligger platt.

I Cocoonababy ligger babyn också alltid på rygg, vilket minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Pris: 1348kr hos CDON


Babybädd i två storlekar

Sleepyhead från Enfant Terrible är en babybädd som du kan ha i vuxensängen, i barnets egen säng för att skapa en trygg och mysig sovplats. Sleepyhead är tillverkad av material som andas och har anti-bakteriella egenskaper. Kan tvättas i maskin.

Du kan beställa överdrag i en rad olika färger och mönster. Sleepyhead finns även i en Delux-version och i en större storlek för barn som är 8 månader till 2 år.

Finns hos dessa butiker:


Sleepyhead Deluxe

Sleepyheads babynest finns även i en Deluxe-version som har kommit i nya fina mönster. Deluxe-versionen har dragkedja runt madrassen, för att du enkelt ska kunna ta av och tvätta eller byta överdrag och madrassen har ett ytskikt som inte absorberar fukt.

Finns i dessa butiker:


Babybädd och sittstöd

Candide Babynest 3i1, är en babybädd med tre funktioner i en. Först är det en trygg bädd för det lilla barnet och passar upp till ca 3 månader. Sedan vänder du på bädden och då blir det ett större babynest som passar barn i ålder 3-6 månader.

Därefter kan du vika babybädden på mitten och det blir till ett praktiskt och säkert sittstöd när barnet ska lära sig sitta själv.

Pris: 699 kr hos Nids4Kids.se


Söt Sovpöl

NG Baby har valt att kalla sin babybädd för Sovpöl. Tanken är densamma, sovpölen ska ge babyn en trygg sovplats. Kanterna är så pass höga och stadiga att du inte behöver oroa dig för att babyn ska rulla ur, eller att du själv ska rulla på babyn i sömnen om sovpölen står i vuxensängen. Sovpölens överdrag går att ta av och tvätta i maskin på 60 grader. Kantens innerpåse är fylld med styrolitkulor, botten är polyeter och går att skölja av och lufttorka.

NG Baby Sovpöl finns med mönstret Biet, eller enfärgad grå.

Finns i dessa butiker:


3 produkter i 1

Bjällra of Sweden har tagit fram en smart 3-i-1-produkt som man kallar Multibag. Förutom att du får ett babynest kan Bjällra användas som footmuff / åkpåse i barnvagnen och som överdrag till bärselen för att hålla barnet varmt när du bär.

Som babynest kan du placera det i vuxensängen eller i barnets egen säng. Det finns bärhandtag, för att du enklare ska kunna flytta med dig ditt babynest. Överdraget kan tvättas i maskin på 40 grader. Bjällra of Swedens Multibag finns i flera fina färger.

Denna produkt har utgått:


Sova nära och säkert

Bedinbed från KAM Care Design har nedvikbara kanter, vilket bl a underlättar när du ligger ner och ammar. Kanterna skyddar också barnet om en förälder skulle hamna på bädden, och de gör den också säker när du bär bädden i bärhantagen.

Du kan ha bedinbed i vuxensängen, på soffan, på golvet och även i spjälsängen. Bedinbed kan också användas som resesäng och är lätt att ta med på flyget, i båten och till släkt och vänner.

Bedinbed är gjord av formpressad plast (godkänd för barn) och har en skyddande klädsel i bomull, som är tvätbar i maskin på 60 grader.

Pris: 1 595 kronor i KAM Care Designs webbshop.


Babyns eget näste

Snuggle Nest Surround är uppbyggd kring en robust plastställning, som klätts med ett mjukt, vaddstickat överdrag. Överdraget och lakanet som täcker skummadressen kan lätt tas av och tvätts i maskin.

Snuggle Nest kan också fungera som en resesäng för babyn. Extra finesser är att den har en borttagbar kilkudde som kan användas för att höja huvudändan av sovnästet och möjlighet att spela en lugnande vaggvisa eller fosterljud.

Snuggle Nest i två modeller, Snuggle Nest Supreme och Snuggle Nest Surround, men båda som har samma funktion.

Pris:699 kronor i Babyland.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.