KöpguiderSova

Köpa spjälsäng: 22 sköna spjälsängar för alla behov

Spjälsäng
Nästan alla barn sover i en spjälsäng under de första två åren. Vissa spjälsängar passar bäst för de yngsta barnen, medan andra växer med barnet och kan sedan göras om till juniorsängar. Utbudet av spjälsängar är stort, och det som skiljer dem åt är finesser och funktioner som ger sängen längre livslängd. Men, framförallt skiljer de sig åt i design och utseende. Enklaste sängen i vår guide kostar 399 kronor och den mest exklusiva spjälsängen kostar 9 885. Vilken spjälsäng passar dig?
5 tips inför valet av spjälsäng

1. Storleken.
De allra flesta spjälsängarna har det europeiska standardmåttet 60×120 cm. Det finns vissa som är större och även några mindre. Fundera på om storleken är viktig för dig.

2. Antal höjdlägen.
De flesta spjälsängar har en botten som kan ställas i två höjdlägen, högt till den nyfödda bebisen och lågt när barnet blir större. Det finns sängar som kan ställas i tre lägen, vilket eventuellt kan vara praktiskt.

3. Sänkbar sängsida? Sänkbar sängsida?
Vissa modeller har sänkbar sängsida, det gör det lättare att lyfta i och ur barnet och att bädda.

4. Växer med barnet?
Vissa sängar har lite längre användningstid, så de kan byggas ut och sedan bli en juniorsäng, eller en soffa till barnrummet. Ta med det i beräkningen när du jämför funktion och pris.

5. Bäddutrustning tillkommer.
Madrass och bäddtextil ingår inte när du köper spjälsäng, men utbudet av madrasser i standardstorleken 60×120 cm är stort. Vid andra bäddmått erbjuder sängtillverkaren madrass som passar till. Är totalpriset viktigt, undersök vad madrassen kostar också.


Sov som en kung

Royal heter den här fina spjälsängen från Troll, med söt krona på sänggaveln. Sängen har tre olika madrasslägen för att göra det mer bekvämt för både barnet och föräldrarna. Bäddmått 60×120 cm.

Finns i dessa butiker:Fin ljusgrå säng

De flesta spjälsängar är vita, men Carena Ingarö finns dessutom in den här fina gråa färgen. Det är en klassisk spjälsäng (samma som tidigare hette Brio Cot One, men går nu under namnet Carena).

Sängbotten är ställbar i tre lägen för att hålla jämna steg med ditt barns utveckling. Ingarö är tillverkad av björk, och är lackerad i svensktillverkade färger och innehåller inga farliga ämnen.

Finns hos dessa butiker:Mångsidig spjälsäng

Den här spjälsängen från danska Oliver Furniture kostar en del, men samtidigt kan den användas väldigt länge. Från spjälsäng, till juniorsäng och sedan som soffa. Fin skandinavisk design gör den lättplacerad.

Finns hos dessa butiker:Fina sängsidor

Här ser du en klassisk spjälsäng från danska Baby Dan, med med litet annorlunda sänggavlar. De har nämligen fina detaljer i plexiglas med motiv av Tarok.

Finns hos dessa butiker:I gammal stil

Från Englesson kommer den här fina spjälsängen som ingår i serien Stockholm, en möbelserie från med ursprung från traditionellt svenskt hantverk. Rena linjer med fin balans mellan då och nu. Stockholm spjälsäng tillverkad av massiv furu och MDF. Sängen är målad med vattenbaserad grundfärg, därefter penslad med lasyrolja och till sist lackad.

Denna säng har utgått.Rund spjälsäng

Stokke Sleepi är en rund barnsäng som kan byggas om från babysäng till spjälsäng och juniorsäng med olika utökningsdelar.

Till sängen finns också speciella madrasser, lakan och spjälskydd som passar precis till de olika storlekarna på sängen.

Finns hos dessa butiker:Runda former

Det danska möblemärket Flexa börjar synas på allt fler ställen i Sverige. Här en spjälsäng i tillverkad i massiv bok i oval design utan vassa kanter. Den har höj- och sänkbar botten, avtagbara pinnar, eller avtagbar framsida. Med denna säng får du enligt Flexa hela fem sängar i en, alla kombinationer inräknade liksom att den kan användas som juniorsäng. Finns även som helt vitlackerad.

Finns hos dessa butiker:Lösa spjälor

Robin heter den här själsängen i klassisk design. Den har en konstruktion med två löstagbara spjälor, vilket ska göra det lättare att ta hand om barnet vid läggning utan att nödvändigtvis lyfta upp barnet.

Finns hos dessa butiker:Enkel i trä

Från Kaxholmen kommer den här spjälsängen i klarlack. Det är en traditionell svensktillverkad spjälsäng som har runda pinnar i spjälorna. Sängen är mycket stabil i konstruktionen och lätt att montera och demontera när detta behövs.

Finns hos dessa butiker:Kan bli juniorsäng

Sängen Mika från Troll är spjälsängen som går att förvandla till juniorsäng genom att montera den extra sänggaveln som medföljer. Alla Trolls spjälsängar har tre olika madrasslägen och de är gjorda för att klara av både de europeiska och amerikanska standarderna och är därför något större, 140×70 cm.

Finns i dessa butiker:Stokkes nya serie

Stokke Home är en ny möbelserie som på ett felxibelt sätt kan användas i barnrummet under många år. I serien ingår bl a en fin spjälsäng som finns mörkgrått och vitt.

En kul detalj är taket, som ger sängen en husliknande form, och ger det lilla barnet en skön och avskärmad sovplats samtidigt som det blir en mysig koja och lekplats för det äldre barnet när sängen gjorts om till soffa.
I Home-serien ingår även ett skötbord, som kan placeras ovanpå spjälsängen, eller på en byrå.

Finns i dessa butiker


Breda spjälor

Alfred heter den här spjälängen från danska Baby Dan. Den har fina breda spjälor och flera finesser som underlättar för dig som förälder. Sängbotten är ställbar i tre lägen och långsidan kan sänkas ner. Det sparar ryggen när du lyfter i och ur barnet samt när du bäddar sängen.

Finns i dessa butiker:I gammal stil

Det här är spjälsängen Dalarö från Carena (det är samma modell tidigare hette BRIO Cot Two). Senhar en fin design i lite gammal stil. Sängbotten kan placeras i två lägen och långsidan är höj och sänkbar, det gör att man spar extra på ryggen då man lyfter i och upp barnet från sängen.

Finns i dessa butiker:För prinsessan

Spjälsängen Prinsessa Karolin från Pinolino är en rosa spjälsäng med gulddetaljer.

Sängbotten som kan monteras i tre olika höjdlägen. När barnet är stort nog att gå ur sängen själv kan tre pjälor tas bort för att göra en lagom stor öppning att krypa ut ur. Spjälsängen kan göras om till juniorsäng när barnet vuxit ur spjälsängen.

Pris: 5 890 kronor hos Onlinekids (Denna spjälsäng har utgått)Dansk design

Danska Leanders spjälsäng är en lyxig spjälsäng som kommer med extra delar och madrass för att göra om den från spjälsäng för baby till en juniorsäng som är 150 cm lång.

Leanders spjälsäng finns i vitt, vitlaserad eller valnöt och kan matchas med skötbord i samma stil.

Pris:8 995 kronor hos Bonti.se.Svensktillverkad

Kaxholmens sängfabrik i Småland tillverkar klassiska spjälsängar. Denna modell heter Ulla och är en spjälsäng med höj- och sänkbar långsida.

Spjälsängen Ulla tillverkas i björk och finns i vit, svart eller klarlack.

Finns hos dessa butiker:Säng blir soffa

Den här fina och rejäla spjälsängen i vitlackerat trä heter Anton och kommer från danska Hoppe. Den är dessutom målad med miljövänlig färg och Svanenmärkt.

Spjälsängen kan göras om till en soffa när du inte behöver den som säng längre.

Finns hos dessa butiker:Billig spjälsäng

Spjälsängen Sniglar från Ikea kostar 399 kr och är den billigaste spjälsängen vi känner till.

Sniglar spjälsäng är tillverkad i bokträ och har en sängbottnen som kan monteras i två olika höjdlägen.

Pris: 399 kronor hos Ikea.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.