KöpguiderSova

15 bästa barnsängar, juniorsängar och växasängar för små barn

När ska man byta från spjälsäng till en större barnsäng? När barnet kan stå upp och kanske börjar klättra ur sängen, vid dryga året brukar vara lagom. Då kan ni antingen byta till en lagom stor växasäng, som sedan kan dras ut och växa med barnet. Eller så väljer ni en juniorsäng som har en fast storlek, men är mindre än en fullstor säng. Sedan finns alternativet att gå direkt på fullstor säng, då kan det vara bra om sängen är lite längre och det finns möjlighet att sätta fast en sängsida. Här hittar du 15 fina varianter av växasängar och juniorsängar. Vilken blir din favoritbarnsäng?

I gammal stil

Det här är en klassisk växasäng, från svenska Mavis i Småland. Sängen finns i två utföranden: med ribbad gavel (som på bilden) och med hel, slät gavel. Båda modellerna är i vitlack. Titta in hos Mavis Mavis.se för ett större urval av barnsängar, bland annat sängar med inbyggd förvaring.

Finns i dessa butiker:


En rosa drömsäng

Den här växasängen är en nyhet från Ikea och finns, utöver den här rosa färgen, även i mörkblått utförande. Sängens ribbor är av massivt trä och ger ett fast stöd. På Ikea finns även ett flertal madrasser, passande Busunge, att välja mellan.

Pris: 1 495 kr hos Ikea.com


Juniorsäng eller dagbädd

Den här söta sängen från Danska Hoppekids heter Dagbädd Ida. Den kan du skräddarsy efter dina behov av förvaring under sängen, med sängsida som skydd eller endast som en enkel säng, som också kan användas som soffa under dagtid. Måtten är 70×160 cm. Barnsängen Ida finns i många olika färger.

Finns i dessa butiker:


Sov i ett tält

Fantastisk fin barnsäng från belgiska Mathy By Bols. Den här unika tältsängen fungerar både som sovplats och koja för barnen. Sängen har en utdragbar underdel som kan användas som extrasäng (90 x 190 cm) alternativt förvaringslåda. Tyggardinen som är inkluderad vid köp kan rullas upp och ner samt spännas fast med två stolpar. Tent bed tillverkas för hand och du kan välja mellan hela 26 olika kulörer.

Finns i dessa butiker:


Kunglig säng

Juniorsäng Royal från Troll är är en fin säng i vitlackerad björk. Trolls juniorsängar är gjorda för att klara av både de Europeiska och Amerikanska standarderna, bäddmått 140 x 70 cm.

Finns i dessa butiker:


 

Classic toddler heter den här juniorsängen från Kidkraft, som marknadsför den som den perfekta övergången från spjälsäng till vanlig säng. Bäddmått 70×140 cm, så du kan förmodligen använda samma madrass som i spjälsängen. Det är en stabil och välgjord juniorsäng med kanter vid huvudändan som håller kuddarna på plats. Classic toddler är med sina låga ben designad för att ditt barn ska kunna ta sig i och ur sängen helt själv utan problem.

Pris: 1 390 kr hos Litenleker.se


Förvaring under sängen

Från svenska leksakstillverkaren Micki kommer den här barnsängen med fullstora mått på dryga 90×200 cm. Det som framförallt är bra med denna säng är förvaringen under den.

Pris:4 490 kr hos Confident Living.se


Modern och tidlös

Ännu en danskdesignad juniorsäng. Denna heter Juniorsäng Wood och kommer från Oliver Furniture och har innovativt men samtidigt tidlöst, nordiskt utseende. Wood juniorsäng kan senare omvandlas/kompletteras till andra sängar från Wood Collection, en funktion som gör att juniorsängen kan användas under många år. Finns även i helvit.

Finns i butikerna:


Söt växasäng från Troll

Växasängen Victor är en stabil säng som lätt går att förlänga för att växa i takt med barnet. En vit säng i klassisk design, vilken passar i de flesta barnrum. Troll har även andra varianter av växasängar som du hittar hos Lekmer.se

Finns i dessa butiker:


Säng med dockskåp

Fin och rolig junioprsäng från KidsKraft, som även gör leksaker. Här har man kombinerat sängen med lek, i huvudändan finns en hylla i form av ett hus som kan användas som bokhylla eller dockskåp. Sängen har skydd i form av gulligt staket på sidorna, och den är låg så att det är lätt för barnet att gå i och ur sängen.

Finns i dessa butiker:


Mjuka former

Leander Juniorsäng passar i det lite äldre barnets rum. Sängen finns även som växasäng Jollyroom.se och finns, utöver denna i valnöt, också i vit och vitlasserad. Sängen är tillverkad i formpressat skandinaviskt böjträ och madrass ingår i priset. Titta in hos Jollyroom för att se urval av sängar och färger i Leander-serien.

Pris: 5 299 kr hos webbutiken Jollyroom.se


Med snirklig design

Det här är en juniorsäng och går därmed inte att justera i längd. Sängen är i trä, gammaldags stil och finns i tre färgställningar – vit, silver och rosa. Hos Sprall kan du även hitta sängkläder.

Pris: 4 985 kr hos webbutiken Sprall.se


Fint med stålsäng

Ikeas växasäng Minnen är en stålsäng och finns i färgerna svart och vit. Sängen kan justeras i längd, med 135 cm som min-längd och 206 cm som max-längd. På Ikea kan du välja mellan ett flertal madrasser, vilka är justerade efter sängens tre längdlägen.

Pris: 994 kr hos webbutiken Ikea.com


Från 0 till 10 år

Stokke Sleepi är en 4-i-1-säng, det är verkligen en säng som kan växa med barnet. Det här är en elegant designad, oval spjälsäng, som kan förvandlas till juniorsäng, med hjälp av förlängningsdelar som köps till efter hand. Stokke Sleepi är tillverkad i miljövänlig bok som är odlad på förnybar mark. Stokke Sleepi finns i vit, natur och valnöt.

Finns hos dessa butiker:


Låt mig ge dig fler tips!

Jag heter Katarina Malmström Brown och är BarnNets inredningsskribent. Jag jobbar som inredningsdesigner och fotograf och driver egna företaget Mini Mansion, med säte i Stockholm och London. Och inte minst, är jag mamma till två fantastiska killar!

I mitt företag Mini Mansion hjälper jag familjer att inreda babyrum, barnrum och lekrum. Jag brinner för att skapa vackra rum för baby och barn, där barn får vara barn, samtidigt som rummet har en genomtänkt inredning, är roligt, mysigt och funktionellt.

Besök gärna Mini Mansions webbsida för mer information.

Och följ min blogg för fler tips och mer inspiration för barnrummet!

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.