TipsHögtiderPopulärt

Doppresenter tips på de 15 bästa och mest uppskattade

Präst döper baby

När man blir bjuden på barndop vill man givetvis ta med sig en doppresent åt den lilla som ska döpas. Men hur vet man vad man ska köpa? Lugn – här är de mest önskade och uppskattade presenterna vid dop och namngivning, enligt BarnNets besökare. Hittar du inte något bland dessa, kan vi tipsa om ytterligare några doppresenter som vi på redaktioner tycker är bra. Häng med, här finns doppresenter i alla prisklasser och för alla smaker.

Efter 15 år av rekommendationer av doppresenter har vi fått feedback från tusentals dop. Här är de produkterna som är mest omtyckta enligt våra läsare.

Böcker
1. Min bästa bok

Tryggt kort inför dopet. Dopet är en ceremoni som firar barnets namn, och vad kan vara mer passande än en bok där just detta namn spelar huvudrollen i en magisk berättelse?

🌟 Personlig barnbok där barnet som ska döpas är huvudpersonen.
🎨 Välj kön, hårfärg och hudfärg för karaktärerna.
📝 Skriv in unika detaljer som namn och relationer.
🎁 Perfekt som doppresent eller födelsedagspresent.

Skapa en personlig bok
Avtryck
2. Ett avtryck för livet

I livets snabba takt glömmer många föräldrar att stanna upp och föreviga de små, men betydelsefulla ögonblicken. Dopet är en ceremoni som markerar en ny början och firar barnets unika identitet. Vad kan vara mer symboliskt än att bevara barnets unika hand- och fotavtryck i en vacker ram? Med Pearhead-ramen ger du inte bara en gåva, utan också möjligheten för föräldrarna att enkelt och säkert skapa ett bestående minne av dessa ögonblick som går så snabbt förbi.

🖼️ Vacker ram för foto och avtryck.
🖐️🦶 Mjuk, giftfri lera för hand- och fotavtryck.
📸 Plats för ett speciellt foto bredvid avtrycken.
🎁 Den ultimata doppresenten för att bevara ögonblicket.

Hitta jättefina avtrycksramar här
namnlappar
3. Namnlappar

Vill du vara säker på att ge en doppresent som ingen garanterat inte har tänkt på, och som dessutom kommer att uppskattas av föräldrarna? Med Filur namnlappar, ger du en gåva som kombinerar nytta med estetik, och som kommer att uppskattas av både föräldrar och barn.

🏷️ Personliga och unika namnlappar.
👚👟 Lätt att klistra på kläder, skor och saker.
🌈 Välj bland hundratals färger och motiv.
📺 Kända karaktärer som Mumintrollen och Greta Gris.
🌊 Tål 60°C tvätt, torktumlare och diskmaskin.

Se bästa pris
Ryggsäck
4. Kånken mini

VA?? En Kånken som doppresent? Det kan låta oväntat, men en Kånken ryggsäck är faktiskt en utmärkt doppresent. Den är inte bara praktisk och hållbar, utan också en tidlös ikon i svensk design som barnet kan växa in i och använda i många år framöver.

🎒 Tidlös design: Kånken har varit älskad sedan 1978.
🌈 Färgglad: Finns i en mängd färger som passar alla personligheter.
🌿 Hållbar: Tillverkad för att hålla genom åren, från förskola till skola.
🇸🇪 Svensk kvalitet: En stolt del av vårt svenska arv.

Se bästa pris
Dopsmycke
5. Ett dopsmycke

Dopsmycken står som en tidlös och elegant presentval, vilket gör dem till en utmärkt gåva vid dopceremonier. De fungerar inte bara som en vacker accessoar för det lilla barnet på den stora dagen, utan blir även ett kärt minne och en värdefull ägodel som kan bevaras genom åren. Många dopsmycken är designade för att kunna justeras i storlek, vilket innebär att de kan användas under barnets uppväxt och eventuellt även bäras som vuxen. Dessutom erbjuder dopsmycken en unik möjlighet att personliggöra presenten, exempelvis genom gravyr av barnets namn eller dopdatum, vilket lägger till ett extra lager av tanke och omtanke i gåvan.

Se olika dopsmycken
Sparbössa
6. Pengar och sparande

Många önskar och uppskattar pengar i någon form. Det kan vara i form av ett sparkonto, aktier eller en första sparbössa med en slant i. Ett annat alternativ kan vara medlemskap i HSB eller annan form av bosparande.

Spana in olika sparbössor
broderad gossedjur
7. Broderat gossedjur

Ett inbroderat gossedjur är en fantastisk idé för en doppresent, eftersom det kombinerar den mjuka trösten av en kramvän med en personlig touch som gör den extra speciell.

🧸Gosedjuret kan bli barnets trogna följeslagare genom barndomen, erbjudande tröst och vänskap i alla situationer.
🌟 Med barnets namn eller dopdatum inbroderat på gosedjuret, blir det en unik och personlig present som visar extra omtanke.
💖 Långt efter att dopdagen är över, kommer det inbroderade gosedjuret att förbli ett kärt minne och en påminnelse om den speciella dagen.
👶 Gosedjuret är en passande present oavsett barnets ålder vid dopet, och det kan uppskattas lika mycket av spädbarn som av äldre barn.
Denna kombination av personlig touch och långvarig vänskap gör det inbroderade gossedjuret till en perfekt doppresent.

Se olika varianter
Hemmagjort
8. Något du gjort själv

Väldigt, väldigt uppskattat är det att få något hemmagjort, något med mycket omtanke och kärlek. Sticka, virka, klipp och klistra. Det kan vara en virkad filt, en broderad tavla, ett påbörjat fotoalbum eller en scrapbook.

Mönstret till den söta virkade filten finns på Garnstudio.com

Garnstudio.com
Personlig tavla
9. En personlig exklusiv tavla

Tavelwerket trycker vackra personliga tavlor med ett namn och födelsedatum. Kommer på ett fint konstpapper vilket gör att de funkar lika bra i ett barnrum som i någons vardagsrum – så mycket uppskattat och det där lilla extra!

Dessa behöver ju inte bara vara för ett dop utan funkar minst lika bra som födelsetavla eller namngivningstavla. Tanken är att den ska finnas kvar länge och inte bara hänga i ett barnrum några år.

Du hittar doptavlorna här
Lekfull barntavla
10. En lekfull barntavla

Det de allra flesta önskar och det som uppskattas mest är någon typ av personlig present. Det kan vara en babyfilt med barnets namn broderat, en handmålad pall med namn och födelsedata eller en barnbok där den som ska döpas är med i handlingen. Det finns massor av alternativ för dig som vill ge en personlig present.

På bilden ser du en superfin, personlig tavla med babyns namn och födelsedata på ifrån Born this day. De har en massa roliga och charmiga motiv som är designade av den smått fantastiska Ingela Arrhenius. Behöver ju inte vara en doppresent utan ett fint designelement till det befintliga barnrummet.

Gå till Bornthisday här
Födelsedagståg
11. En present för födelsedagen

Ett födelsedagståg är en rolig present. Det är ett fint tåg med siffror och ljus. Vid varje födelsedag tas tåget fram och man tänder ett nytt ljus. Det finns även födelsedagstårta med samma funktion.

Det fina födelsedagståget på bilden kommer från Jabadabado och du hittar en massa fina tåg här på Amazon.se

Amazon.se
Namntavla
12. En fin namntavla

Många tipsar om att ge bort en namntavla, eller doptavla som det också kallas. Det finns många varianter att välja mellan och enklast är att beställa dem på nätet. Du väljer motiv och skriver in namn och eventuellt om du vill ha med födelsedata.

Här ser du en många namntavlor från IsaForm.

IsaForm

Fler tips på fina doptavlor och namntavlor hittar du i vår kategori Personliga Presenter.

Utflyktsprylar
13. Prylar för utflykt

När det är dags för utflykt behövs också en massa smarta matprylar. Som okrossbar termos, matlåda för smörgåsarna, eller en mattermos som håller maten varm. Det finns massvis med fina utflyktskit för barn att välja mellan.

På bilden ser du mattermos med bestick från Skip Hop, finns i många varianter hos Bamba.se

Bamba.se
Speldosa
14. En fin speldosa

En speldosa är en klassisk doppresent. Det finns många fina varianter att välja mellan. En speldosa kan vara en prydnad på hyllan, men också något att leka med. Välj en som passar barnets ålder och intresse.

Se olika speldosor
Mätsticka
15. Mätsticka – som visar hur barnet växer

Små barn växer fort! Det är kul att följa deras utveckling med en mätsticka på väggen, så att det blir lätt att se hur långa de är. Mätstickor och måttstockar finns i flera varianter, det finns mätstickor i trä och textil och även som väggdekor som du klistrar på väggen.

Här ser du en mätsticka med små fotoramar som man uppdaterar allt eftersom barnet blir äldre ifrån Kids Concept. Finns hos Lekmer.se

Lekmer.se
Bestick
16. Bestick – för all god mat

Dopskedar är fortfarande en populär och uppskattad present. Men, mer användbart är kanske ett set med fina barnbestick som barnet kan använda vid varje måltid under många år. Utbudet är stort av fina bestick, antingen helt blanka eller med motiv på.

Se olika bestick

Traditionsenliga Doppresenter

Traditionsenliga doppresenter är ofta saker som ska sparas som ett minne livet ut. Vill man satsa på en traditionell doppresent är saker så som graverade smycken, fotoramar, bestick och sparbössor i silver populärt. Många butiker har speciella sektioner med “doppresenter” och där hittar man ofta söta presenter till den lilla bebisen.

Val av Doppresent

Men man behöver absolut inte köpa något traditionellt. Egentligen finns inga regler för vad som passar som present på ett dop, utan man kan egentligen köpa vad som helst som passar en liten flicka eller pojke. Det kan vara en bra idé att tänka på att ett dop eller en namngivningscermoni är en speciell högtid i bebisens och föräldrarnas liv, och det är därför lämpligt att doppresenten man köper är något som passar den högtidsdag som man firar.

Använder man ledorden något personligt, något praktiskt och något att minnas, så kommer man kanska långt. Marknaden kryllar av produkter för bebisar, och det kan vara svårt att hitta doppresenter som både är fina, praktiska och prisvärda.

Våra barns bästa doppresenter

Här är BarnNet-redaktionens egna favoritpresenter.

Malin: Barnkammarböckerna med sånger och historier, namntavlor från IsaForm och ett silverhjärta med namn på.

Susan: Fina barnbestick, barnböcker med gamla välkända sagor och en skrinda i gammal hederlig modell.

Camilla: Ett fint halsband i form av en skyddsängel, bra att ha-saker som en gunga och en förvaringslåda och så en jättefin glaskub med en bild ingraverad.[/row]

Bubblare: Fler bra tips på dop- och namngivningspresenter

Här är några förslag till på bra doppresenter och namngivningspresenter som kommit in, som vi gärna vill sprida vidare.

– Presentkort hos fotograf

– Fotoalbum, eller fyll i-bok där du har börjat

– Vin, som kan lagras och drickas när barnet blivit vuxen

– Ett träd som kan planeras i trädgården

– En stjärna i himlen

– Ett fadderbarn

Har du fler tips?
Håller du med om att det här är de bästa tipsen? Eller har du fler förslag på bra presenter för dop och namngivning? Tipsa gärna om dem till oss!

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.