HögtiderPopulärtTips

Doppresenter tips på de 15 bästa och mest uppskattade

Präst döper baby
När man blir bjuden på barndop vill man givetvis ta med sig en doppresent åt den lilla som ska döpas. Men hur vet man vad man ska köpa? Lugn – här är de mest önskade och uppskattade presenterna vid dop och namngivning, enligt BarnNets besökare. Hittar du inte något bland dessa, kan vi tipsa om ytterligare några doppresenter som vi på redaktioner tycker är bra. Häng med, här finns doppresenter i alla prisklasser och för alla smaker.

Traditionsenliga doppresenter är ofta saker som ska sparas som ett minne livet ut. Vill man satsa på en traditionell doppresent är saker så som graverade smycken, fotoramar, bestick och sparbössor i silver populärt. Många butiker har speciella sektioner med “doppresenter” och där hittar man ofta söta presenter till den lilla bebisen.

Men man behöver absolut inte köpa något traditionellt. Egentligen finns inga regler för vad som passar som present på ett dop, utan man kan egentligen köpa vad som helst som passar en liten flicka eller pojke. Det kan vara en bra idé att tänka på att ett dop eller en namngivningscermoni är en speciell högtid i bebisens och föräldrarnas liv, och det är därför lämpligt att doppresenten man köper är något som passar den högtidsdag som man firar.

Använder man ledorden något personligt, något praktiskt och något att minnas, så kommer man kanska långt. Marknaden kryllar av produkter för bebisar, och det kan vara svårt att hitta doppresenter som både är fina, praktiska och prisvärda.

För att du ska slippa leta har vi samlat ihop några väl utvalda och väldigt fina presenter som passar perfekt till dop och namngivningskalas. I vår guide till de bästa dop- och namngivningspresenterna hittar du allt från klassiska och traditionella doppresenter – till mer praktiska och roliga presenter så som handgjorda mjukdjur och söta serviser.


1. Pengar och sparande

Många önskar och uppskattar pengar i någon form. Det kan vara i form av ett sparkonto, aktier eller en första sparbössa med en slant i. Ett annat alternativ kan vara medlemskap i HSB eller annan form av bosparande.

På bilden syns fin sparbössa i form av en björn i nysilver från Dacapo.

Kolla in fina silvergåvor ifrån Dacapo här2. En personlig exklusiv tavla

Tavelwerket trycker vackra personliga tavlor med ett namn och födelsedatum. Kommer på ett fint konstpapper vilket gör att de funkar lika bra i ett barnrum som i någons vardagsrum – så mycket uppskattat och det där lilla extra!

Dessa behöver ju inte bara vara för ett dop utan funkar minst lika bra som födelsetavla eller namngivningstavla. Tanken är att den ska finnas kvar länge och inte bara hänga i ett barnrum några år.

Du hittar doptavlorna här
(använd rabattkoden BARNNET så får du 10% rabatt!)


3. En lekfull barntavla

Det de allra flesta önskar och det som uppskattas mest är någon typ av personlig present. Det kan vara en babyfilt med barnets namn broderat, en handmålad pall med namn och födelsedata eller en barnbok där den som ska döpas är med i handlingen. Det finns massor av alternativ för dig som vill ge en personlig present.

På bilden ser du en superfin, personlig tavla med babyns namn och födelsedata på ifrån Born this day. De har en massa roliga och charmiga motiv som är designade av den smått fantastiska Ingela Arrhenius. Behöver ju inte vara en doppresent utan ett fint designelement till det befintliga barnrummet.

Gå till Bornthisday här4. Ett dopsmycke

Nästan lika önskat och uppskattat som pengar är ett smycke. Det kan vara ett barnsmycke, ett namnsmycke, ett smycke med barnet stjärntecken eller ett smycke som barnet kan ha när han eller hon blir äldre.

En mamma tipsar om att gravera in barnets namn och föräldrarnas mobilnummer, istället för barnets födelsedata.

På bilden syns halsband från
Familjesmycken.se

Fler tips på smycken hittar du i vår kategori
Namnsmycken & Fotosmycken och i
Barnsmycken & Familjesmycken5. En fin namntavla

Många tipsar om att ge bort en namntavla, eller doptavla som det också kallas. Det finns många varianter att välja mellan och enklast är att beställa dem på nätet. Du väljer motiv och skriver in namn och eventuellt om du vill ha med födelsedata.

Här ser du en många namntavlor från
IsaForm.

Fler tips på fina doptavlor och namntavlor hittar du i vår kategori
Personliga Presenter.6. Böcker funkar alltid som doppresent

Barnböcker kan man inte få för många av! Välj din egen favoritbok, en bok som har ett bra budskap eller en riktig klassiker. Flera har tipsat om Astrid Lindgren-boxen, ett paket med flera av hennes mest kända böcker. Ett alternativ är medlemskap i en bokklubb så att nya böcker kommer hem varje månad.

Och glöm inte att skriva en personlig hälsning i boken, det är kul för barnet att veta vem boken kommer ifrån.

Eller kombinera dina egna Astrid Lindgren favoriter. De flesta titlar finns här
Alla Astrids böcker7. En rejäl leksak

Att ge bort leksaker är aldrig fel. Många tipsar om lite större och rejälare saker som en sparkbil eller en gunghäst. Andra påminner om att köpa en pedagogisk leksak, och den får gärna vara ekologisk.

Här ser du Brios fina gunghäst, men det finns så många roliga varianter av gunghästar. Kolla in dem här:
Fina gunghästar

Alla tänkbara leksaker och leksaksaffärer hittar du i vår kategori
Lek & Underhållning8. Något du gjort själv

Väldigt, väldigt uppskattat är det att få något hemmagjort, något med mycket omtanke och kärlek. Sticka, virka, klipp och klistra. Det kan vara en virkad filt, en broderad tavla, ett påbörjat fotoalbum eller en scrapbook.

Mönstret till den söta virkade filten finns på
Garnstudio.com9. Ett avtryck för livet

Fina hand- och fotavtryck går att göra på många sätt idag. Det finns färdiga presentförbackningar med allt du behöver för att gjuta i gips hemma eller du kan ge presentkort till ett företag som kan göra en babyhand eller fot i glas, brons eller annat material.

Hitta en massa jättefina avtrycksramar här

Fler tips på fina avgjutningar hittar du i vår lista
Avgjutningar10. Ge bort en blöjtårta

Blöjtårta, vad är det? Jo det är blöjor som du på ett fint sätt rullar och bygger ihop till något tårtliknande. Sen dekorerar du tortan med små presenter eller gömmer presenterna bland blöjorna. Då blir den en två i ett present – användbara blöjor och något roligt i de små paketen.

Vill du inte göra din egen blöjtårta finns de att köpa. Denna kommer från
Blöjtårtan.se11. En present för födelsedagen

Ett födelsedagståg är en rolig present. Det är ett fint tåg med siffror och ljus. Vid varje födelsedag tas tåget fram och man tänder ett nytt ljus. Det finns även födelsedagstårta med samma funktion.

Det fina födelsedagståget på bilden kommer från Jabadabado och du hittar en massa fina tåg här på Amazon.se12. Ryggsäck för egen packning

Snart är det dags att börja förskolan och då behövs en bra ryggsäck för alla utflykter. Tänk på att köpa en ryggsäck som är anpassad för små barn, så att den sitter bekvämt. Det är bra om den har en bröstrem, så att axelbanden inte glider när barnen går.

På bilden ser du Fjällrävens fina ryggsäck Kånken Mini, som är perfekt för små barn. Finns i många färger hos
Outnorth.se.13. Prylar för utflykt

När det är dags för utflykt behövs också en massa smarta matprylar. Som okrossbar termos, matlåda för smörgåsarna, eller en mattermos som håller maten varm. Det finns massvis med fina utflyktskit för barn att välja mellan.

På bilden ser du mattermos med bestick från Skip Hop, finns i många varianter hos
Bamba.se14. Speldosa – en mysig present

En speldosa är bra present. För de minsta barnen kan den fungera vid nattning, och för de större är det roligt att dra upp den själv. En speldosa kan finnas i form av en mobil att hänga över sängen, som ett gosedjur eller som en en gammeldags speldosa i trä.

På bilden ser ni en åsna ifrån babyFEHN, finns fler hos
Lekmer.se15. Mätsticka – som visar hur barnet växer

Små barn växer fort! Det är kul att följa deras utveckling med en mätsticka på väggen, så att det blir lätt att se hur långa de är. Mätstickor och måttstockar finns i flera varianter, det finns mätstickor i trä och textil och även som väggdekor som du klistrar på väggen.

Här ser du en mätsticka med små fotoramar som man uppdaterar allt eftersom barnet blir äldre ifrån Kids Concept. Finns hos
Lekmer.se16. Bestick – för all god mat

Dopskedar är fortfarande en populär och uppskattad present. Men, mer användbart är kanske ett set med fina barnbestick som barnet kan använda vid varje måltid under många år. Utbudet är stort av fina bestick, antingen helt blanka eller med motiv på.

De fina besticken på bilden är ifrån Dacapo och finns i flera motiv. Ni hittar dem hos
Lekmer.se

Våra barns bästa doppresenter

Här är BarnNet-redaktionens egna favoritpresenter.

Malin: Barnkammarböckerna med sånger och historier, namntavlor från IsaForm och ett silverhjärta med namn på.

Susan: Fina barnbestick, barnböcker med gamla välkända sagor och en skrinda i gammal hederlig modell.

Camilla: Ett fint halsband i form av en skyddsängel, bra att ha-saker som en gunga och en förvaringslåda och så en jättefin glaskub med en bild ingraverad.

Bubblare: Fler bra tips på dop- och namngivningspresenter

Här är några förslag till på bra doppresenter och namngivningspresenter som kommit in, som vi gärna vill sprida vidare.

– Presentkort hos fotograf

– Fotoalbum, eller fyll i-bok där du har börjat

– Vin, som kan lagras och drickas när barnet blivit vuxen

– Ett träd som kan planeras i trädgården

– En stjärna i himlen

– Ett fadderbarn

Har du fler tips?
Håller du med om att det här är de bästa tipsen? Eller har du fler förslag på bra presenter för dop och namngivning? Tipsa gärna om dem till oss!

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.