TipsBarnkläder & skor

Test av underställ för barn – Friluftsliv granskar 9 modeller

Det är viktigt att ytterkläderna inte släpper in kyla och fukt, men det är också viktigt med rätt underställ. Ullunderställ eller underställ i polyester? Här får du hjälp att hitta rätt underställ till just ditt barn av Friluftsfrämjandets tidning Friluftsliv. 9 undersäll för barn testas och ges omdömen. Vilket underställ väljer du?

En del barn fryser lätt, andra svettas så fort de rör sig. Här ger
Friluftsfrämjandets tidningen Frilufsliv sina bästa råd för hur du väljer rätt underställ till ditt barn.

  • För barn som är kalla av sig passar ett lite tjockare underställ med merinoull i perfekt.
  • För barn som blir varma när de rör sig, men snabbt kalla när de är stilla passar ett tunnare underställ i merinoull eller ett underställ i blandmaterial.
  • För barn som lätt svettas och så gott som aldrig fryser passar ett underställ i blandmaterial bäst.
  • Har du ett barn som är känslig och tycker att även mjuk merinoull kliar? Välj då ett underställ i syntetmaterial.
  • Ett underställ ska sitta tajt på kroppen, för att fungera optimalt, men det ska inte strama.
  • Tänk också på att variera underställ efter temperatur och vad barnen har på sig i övrigt. Ett tunt underställ i syntetmaterial kan räcka under en varm vinteroverall, medan ett tjockare underställ i merinoull kan kombineras med skalkläder.
  • Till sist, ett bra underställ för ditt barn, är ett underställ som ditt barn tycker är skönt, snyggt och vill ha på sig!

Så här är Friluftslivs test av underställ för barn:Barnnet rekommenderar

Prisvärd merinoull från Gneis

Gneis Wool Baselayer set är ett underställ i merinoull (80 procent) med inslag av polyamid (20 procent) för att behålla den slitstyrka. Tröjan har raglanärm med söm i gul kontrastfärg. Byxan har en resår i midjan och mudd i nederkant. Finns i flera färger i storlek 74/80 till 158/164.

Friluftslivs omdöme: Det här är ett skönt och mjukt underställ som värmer bra och har en väldigt fin passform, även efter flera tvättar i 40 grader. Tyget noppar sig inte och de fina färgerna gör att det fungerar utmärkt att bära som en helt vanlig tröja till skolan eller förskolan. Perfekt när föräldrar och barn har olika prioriteringar när det gäller funktion och utseende.

Plus: Mjuk känsla mot huden. Bra och hållbar passform.

Minus: Säljs bara som set. Resåren i midjan kan skava lite om man är rund om magen.

Pris: 349 kronor för set med tröja och byxor hos Gneis.se.Blandning för aktiva från Isbjörn of Sweden

Huskey Baselayer heter det här understället från Isbjörn of Sweden. Det är tillverkat av 70 procent polyester och 30 procent merinoull. Det gör att det passar bra för svettiga aktiviteter samtidigt som det inte blir kallt om det är kyligt väder. Finns i storlek 86/92 till 158/164.

Friluftslivs omdöme: Huskey Baselayer är en god hybrid som är användbart året om när vädret är lite kyligt. Det är inget för den mest frusne utan passar bäst för den som lätt blir varm eller planerar att röra på sig. materialet är mjukt och skönt mot huden och passar även den som är känslig för ull som sticks.

Plus: Mjukt och skönt material som passar året om.

Minus: Väl stora storlekar.

Finns i dessa butiker:Bergans underställ är snyggt men smalt

Understället Fjellrapp är en del av Bergans lättviktsserie i 100 procent merinoull. Underställen för barn heter Fjellrapp Youth Shirt och Fjellrapp Youth Tights och ska ge en behaglig kroppstemperatur och passa för alla aktiviteter. Finns i storlek 128-164.

Friluftslivs omdöme: Fjellrapp har ett färgglatt och fint utseende som charmar våra små testare. Passformen är tajt och tyget hade kunnat vara mer elastiskt för att sitta ännu lite bekvämare över kroppen. För att vara tillverkat helt i merinoull är det förvånansvärt hållbart och har fin passform även efter en rad tvättar.

Plus: Fina färger och snygg design. Hållbar passform.

Minus: Lite stumt tyg som gör att det kan upplevas som för tajt. Inte den mjukaste ullen.

Finns i dessa butiker:Aclima – en superhjälte mot köld

Aclimas Warm Wool Overall är en hel overall så att barnen slipper glipan mellan över- och underdel. Understället är tillverkat i TEC-behandlad merinoull, som gör materialet extra mjukt. Kroppslukt ska inte sätta sig i plagget som dessutom har mycket god isoleringsförmåga även om det blir fuktigt. Storlek 100-150, finns även i svart.

Friluftslivs omdöme: Den här superhjältekostymen är inget man använder under sommarens varmare dagar. Däremot kan den vara väldigt skön och praktisk när det är riktigt kallt. Ingen risk för glipa i ryggen eller vid halsen där kalla vindar kan komma åt. Tumgrepp ger extra värme över handlederna. Luckan där bak gör att inte hela overallen behöver tas av vid toalettbesök.

Plus: Overallen får en unik design som ger maximal värme utan att ge avkall på ventilation.

Minus: Spiller barnet i knät måste hela overallen bytas och inte bara byxorna.

Pris: 995kr hos aclima.comDyr favorit från Smartwool

Smartwool Kids Mid 250 heter det här undersället med separat tröja och byxa helt i merinoull. Det här är ett underställ som är tänkt för barn som leker mycket ute eller åker skidor på vintern. Merinoullen är fukttransporterande, absorberar dålig lukt och värmer även om det skulle bli blött. Storlek XS-XL.

Friluftslivs omdöme: Smartwool visar med sitt Kids Mid-ställ att merinoull inte alls behöver killas och stickas. Det här är mjukt mot huden och tjockt nog att värma riktigt skönt. Med sin slätstickade yta och diskreta sömmar finns det inget som signalerar ”underställ” utan det går alldeles utmärkt att använda till vardags för både stora och små barn. Dyrt men riktigt bra och snyggt.

Plus: Omsorgsfullt skräddat. Mjuk och skön ull.

Minus: Högt pris. Svårt att tolka storkarna XS-XL.

Pris: 495 för tröja och 495 för byxor hos Addnature.comDidrikson Yaya – bra året runt

Didrikson Yaya är ett underställ i 80 procent merinoull och 20 procent polyester. Understället är slätstickat och har diskreta sömmar, vilket för att inte signalerar ”underställ” utan kan lika väl användas i skolan. Finns i storlek 80-150.

Friluftslivs omdöme: Trots polyesterinblandningen blir Didrikson Yaya inte riktigt av med sin lite stickiga ullkänsla som känsliga testare reagerat på. Utseendet, som påminner om en långärmad t-shirt vilken som helst, har däremot uppskattats. Passformen är också fin och håller sig efter flera tvättar. Inga noppor har heller uppkommit.

Plus: Snyggt med god funktion. Hållbart.

Minus: Inte det mjukaste.

Kolla in Didriksons senaste underställ härWoolpower har unikt fluff

Woolpowers unika underställ i ullfrotté är designat, stickat och sytt i Östersund. Varje plagg är till och med märkt med sömmerskans namn! Underställen för barn är gjorda av 65 procent merinoull och 45 procent polyester. Ullfrotté betyder att materialet är stickat i lösa öglor för att smala mesta möjliga luft och därmed värme. Finns i många färger, i storlek 86 till 140.

Friluftslivs omdöme: Woolpower har sedan 70-talet hållit fast vid sin karaktäristiska ullfrotté och vi förstår varför. Den är kanske inte snyggast men den är riktigt varm Samtidigt blir den tack vare sin fluffiga struktur inte svettfuktig. Detta plagg får faktiskt att använda svala dagar året runt. De små testarna gillar de glada färgerna och att passformen är tajt utan att sitta åt någonstans.

Plus: Varmt och samtidigt lätt att ventilera. Går att tvätta i 60 grader. Stickat och sytt i Sverige under goda arbetsförhållanden.

Minus: Kan noppa.

Pris: 399 kr för tröja och 325 kr för byxor hos Woolpower.se.Reima Kinsei har snygg stickning

Reimas underställ Kinsei är ett funktionellt basplagg tillverkat i 72 merinoull och 28 procent tencel-blandning / lyocell som reglerar temperaturen, transporterar bort fukt och torkar snabbt. Det gör det till ett mjukt material med platta sömmar som inte skaver. Understället är ribbstickat för god passform. Storlek 80-160.

Friluftslivs omdöme: Kinsei är mjuk och skönt mot huden. Ribbstickningen ger en skön passform och också ett alldagligt utseende som gör att tröjan fungerar fint som vanlig tröja till skola och förskola. Inblandingen av lyocell gör känslan mjuk mot huden och gör också tröjan lite svalare och användbar året om.

Plus: Mjukt och skönt material. Snygga färger som går att använda även till vardags. Mjuk mudd i midjan. Bra pris.

Minus: Små storlekar.

Pris: 599 kr för ett set med tröja och byxor i
CDON.sePrisvärd syntet från Urberg

Svenska Urbergs underställ Kid’s Sport Baselayer är ett underställ för barn i mjuk polyester som ser till att fukten transporteras bort från kroppen och håller barnet varmt. Understället är ribbstickat för bra passform och det har sytts med så kallade flatlocksömmar för att inte skava. Finns i storlek 90-170.

Friluftslivs omdöme: Vi blir lite förvånade att ett polyesterställ kan kännas så här mjukt och skönt. Det blir en favorit hos vår varmaste testare. Efter några tvättar noppar sig materialet lite, men passformen håller sig fin trots allt slitage. Ger däremot inte mycket värme till testaren som är mer frusen av sig.

Plus: Bra funktion till ett bra pris.

Minus: Noppar lite.

Pris: 150 kr (REA just nu) för set med byxor och tröja hos Outnorth.se.

Testet av underställ för barn finns att läsa i sin helhet i tidningen Friluftsliv nr 4/2015.

I testet var 10 st underställ med. Här har vi presenterat nio, då vi inte kunnat hitta understället från Janus i någon svensk webbutik.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.