Nyheter

10 av 10 barnvagnar underkända

Barnvagnarna i Konsumentverkets test fick ett minst sagt uselt resultat: inte en enda av barnvagnarna fick godkänt!

10 av 10 barnvagnar underkända

Exempel på klämrisk i sufflett och en öppning på mellan 5-12 mm där barnets finger kan fastna.

Barnvagnar är den produkt som Konsumentverket får in flest anmälningar om vad gäller säkerhetsbrister. Uppskattningsvis skadas mellan 600 och 700 barn varje år i barnvagnsrelaterade olyckor så allvarligt att de behöver akutsjukvård, och även om den vanligaste olyckstypen är fall, förekommer även klämskador och andra skador.
Test mot nya kravMed anledning av ovanstående, driver Konsumentverket sedan 2007 ett projekt för att göra barnvagnar säkrare. Syftet med testet som nu utförts har varit att testa tio vagnar för att se hur väl de svarar upp mot gällande säkerhetsstandard, samt kommande säkerhetskrav när det gäller handtagens hållfasthet och vagnarnas stabilitet.
Allvarliga bristerIngen av vagnarna i testet uppfyllde alla säkerhetskrav. Flera allvarliga säkerhetsbrister upptäcktes under provningarna; t ex fungerade inte bromsen ordentligt på två av vagnarna, handtaget gick av på en vagn och bärhandtaget till liggdelen gick av på tre vagnar. Flera av vagnarna hade brister i sufflettbågar, bygel och fotstöd.
Tillverkarna informeradeKonsumentverket har påpekat bristerna för företagen, och många har redan rättat till felen eller återkallat vagnarna. Konsumentverket ska nu följa upp marknadskontrollen och kommer att vidta åtgärder om inte företagen rättar till problemen på ett tillfredsställande sätt.
Testade vagnar i bokstavsordning:BabyTravel Komfort/AmsterdamBrio GoCrescent DivaEmmaljunga Nitro CityGraco FreyaKronan DuovagnNowalex FocusQuinny Buzz med Dreami liggdelTeutonia Spirit S3Urban Jungle Mountain BuggyLäs testet i sin helhet
här.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.