Vårda

Stort test av febertermometrar för barn – bästa termometern

Bäst i Test har testat 9 olika febertermometrar för att hitta den bästa termometern på marknaden. Här får du reda på vilka som scorat högst!

När det kommer till febertermometrar finns det en uppsjö av märken och modeller på den svenska marknaden. En del termometrar mäter snabbare än andra, är lättare att hantera eller ger bättre resultat. Därför är det viktigt att välja rätt termometer för ditt barn. Bäst i Test har med hjälp av en legitimerad sjuksköterska testat ett antal febertermometrar från ledande märken för att ta reda på vilken som har bäst egenskaper, störst funktionalitet och är mest prisvärd. Funderar du på att köpa en ny febertermometer? Läs den här artikeln först.

Så här utfördes testet

För den här undersökningen tog Bäst i Test in en legitimerad sjuksköterska och småbarnsförälder som har fått testa termometrarna, både i jobbet och privat. Man har bland annat valt att fokusera på:

  • Funktioner
  • Användning
  • Hygien

En febertermometers användarvänlighet styrs i högsta grad av produktens egenskaper, så här har funktioner som batteriindikator, justering av ljud, knappfunktioner och automatisk avstängning påverkat testresultatet.
En annan viktig faktor är förstås hygienen. Bäst i Test har här tittat närmare på detaljer som material (gummi eller plast?) och hygienskydd.


Braun NTF 3000

Bäst i test: Braun NTF 3000

Braun NTF3000 mäter inte kroppstemperaturen på traditionellt vis (i mun, armhåla eller rumpa) utan är en panntermometer med sk. ”no touch” (beröringsfri) funktion. Metoden låter kanske inte så värst tillförlitlig men Braun NTF 3000 får faktiskt riktigt höga poäng av Bäst i Test och tar hem förstaplatsen i testet. Knapparna på termometern är lätta att manövrera och har en bra tryckrespons. Displayen är ljus och tydlig med färgindikator, vilket förenklar mätning i mörkret, och har ett ljudlöst läge som låter febriga barn sova ifred. Enligt Bäst i Test blev deras mätresultat lika bra med Braun NTF 3000 som med andra jämförbara termometrar. Den enda nackdelen är att det blir svårare att mäta tempen på ett barn som rör sig.

Klicka här för att läsa mer

För barn i alla åldrar

Braun Thermoscan 7 IRT 6520

Det blev en delad andraplats för Braun Thermoscan 7 IRT 6520, vilket knappast är fy skam. Enligt Bäst i Test är Thermoscan en bra och lättanvänd familjetermometer som går att anpassa efter barnets ålder med sk. Age Precision-inställning. Termometern har tre olika åldersintervall: 0-6 månader, 6-36 månader och 36 månader eller äldre. Det här är en örontermometer med tydlig display, praktiskt inbyggd på baksidan (man behöver alltså inte vända på termometern för att se resultatet). Temperaturen visas med både siffror och färgindikator. En mindre bra grej är att det inte går att stänga av ljudet på termometern, men i övrigt ligger Braun Thermoscan 7 IRT 6520 högt i topp.

Klicka här för att läsa mer

Mäter både feber och vätskor

Medisana TM 750

En delad andraplats tillsammans med Braun Thermoscan 7 IRT 6520 blir det för multitermometern Medisana TM 750. Medisana är en termometer med minnesfunktion, färgindikator och avstängningsbart ljud. Att den är multi (eller multifunktionell) innebär att den kan mäta både kroppstemperatur och temperaturen i vätskor – som välling, badvatten eller mjölkersättning. Det går att lagra de 30 senaste temperaturmätningarna. En annan sak som är väldigt positiv är att man kan stänga av ljudet på termometern, särskilt viktigt om du behöver mäta tempen nattetid och gärna slipper väcka ditt febertrötta barn. Något hygienskydd ingår däremot ej, vilket drar ner betyget något.

Klicka här för att läsa mer

visio-focus-barntermometer

Mäter temperaturen på alla slags ytor

VisioFocus

Enligt Bäst i Test heter framtidens termometer VisioFocus. Här har vi en panntermometer med funktioner som man inte hade trott var möjliga för bara ett par år sen. Termometern mäter både kroppstemperatur och temperaturen i vätskor, mat och föremål som sjukhusutrustning och flaskor. Den har en tydligt upplyst display som gör temperaturtagning i mörkret så mycket smidigare. En annan positiv detalj är att ljudet kan stängas av, också viktigt om temperaturen ska mätas nattetid. Bäst i Test beskriver VisioFocus som en multitermometer med många spännande funktioner som ändå lyckas vara lättanvänd. Ett minus är att det inte går lika bra att mäta temperaturen på sig själv eftersom man inte kan se på displayen om avståndet till kroppen är tillräckligt för att mätningen ska bli korrekt. Man måste därför stå framför en spegel för att kunna läsa av resultatet.

Klicka här för att läsa mer

Bra och bekväm örontermometer

Tommee Tippee Digital

Febertermometern och örontermometer är ergonomiskt utformad med en smal mätspets för att temperaturtagningen ska kunna ske så smärtfritt som möjligt, även på riktigt små barn. Enligt Bäst i Test ger termometern ett tydligt mätresultat och är lätt att använda, mycket tack vare knappen som avger ett klart tryckljud vid användning. Ett annat stort plus är att hygienskydd följer med termometern. Skydden går att ersätta efterhand. Mindre bra är att termometern tyvärr inte går att ställa in på ljudlöst, något som gör att Tommee Tippee Digital Febertermometer hamnar på fjärde plats i årets test.

Klicka här för att läsa mer

En snabb digital örontermometer

Chicco Comfort Quick Infrared

Denna är en digital febertermometer i behändig storlek som mäter snabbt av höga temperaturer och avger en ljudsignal vid feber. Termometern har en väldigt praktisk minnesfunktion som sparar upp till 9 tidigare temperaturmätningar. Även om knapparna är relativt små ger de en tydlig tryckkänsla. Enligt Bäst i Test är det här en smidig och lättanvänd örontermometer som ger pålitliga mätresultat, dock till ett ganska högt pris. På minussidan nämns bland annat det faktum att ljudet på termometern inte går att stänga av, vilket kan krångla till det om du behöver mäta tempen medan barnet sover. Manualen finns inte heller översatt till svenska, något som ytterligare drar ner betyget för Chicco Comfort Quick Infrared.

Klicka här för att läsa mer

Testet i sin helhet

Totalt 9 olika febertermometrar fick vara med i testet som utförts av Bäst i Test 2017. Av dessa var det tre som fick 4,5 poäng av 5. Det var alltså ingen termometer som lyckades scora full pott den här gången. Lägst betyg fick lilla Chicco Easy Touch med bara 3 poäng. Du kan läsa testet i sin helhet och jämföra de olika testresultaten på www.bäst-i-test.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.