Köpguider

15 fina lampor för ett mysigt barnrum

En av de viktigaste sakerna när du inreder ett rum är belysningen och därmed val av ljuskällor. I ett barnrum behövs belysning i hela rummet, eftersom barn inte har några bestämda platser de leker på, utan bestämmer det för stunden. Därför behöver du både en taklampa, en bordslampa, en vägglampa och gärna också en stämningslampa, eller nattlampa som ger lagom ljus i mörkret. Här är några av mina favoritlampor just nu.
Fyra lampor som behövs i barnrummet:

1. Allmänljus.
Ett så kallat allmänljus, en taklampa, är praktisk för att sprida ljus över hela golvet. (Se bilderna 7, 11 och 15)

2. Bordslampa.
En funktionell bordslampa, där ljuset kan riktas, behövs vid skrivbordet. (Se bild 6)

3. Vägglampa/golvlampa.
En funktionell vägglampa eller golvlampa, gärna riktbar, placeras intill sängen. (Se bilderna 1, 3 och 10)

4. Stämningslampa.
Många barn vill ha en lampa tänd om nätterna. Här är det lämpligt att välja en så kallad ”mood light” eller ”stämningslampa”, vilken ger ett svagt sken. (Se bilderna 2, 4, 5, 8, 12, 13 och 14)

Det är lätt att göra det enkla misstaget att använda sig av för få ljuskällor i ett rum och jag rekommenderar hellre flera svaga ljuskällor än en stor stark ljuskälla. Ett annat tips för att skapa en mysig miljö för barnen är att alltid använda sig av dimmer.

Häng med, dessa 15 lampor tillhör mina favoriter just nu!

Moln på väggen

Ferm Livings Cloud Lamp passar bra som sänglampa, trots att den inte är riktbar. Se även bild nummer 10, My Deer Lamp, och titta in hos Ferm Living för många fler charmiga versioner av vägglampor. Cloud Lamp finns även i trä.

Pris:650 kr hos Ferm Living


Mys med Miffy

Kaninen Miffy startade som pekbok för många år sen och idag kan du ha en stor Miffy‐kanin som lampa. Den här versionen är hela 80 centimeter hög och kan stå på golvet likväl som på bord och i hyllor. Det här är en stämningslampa som även passar bra som nattlampa.

Pris:1 995 kr hos Familyroom.se


Jättelampa

Den här golvlampan från Ilva ser ut som en förstorad variant av en skrivbordslampa och ger känslan av att du blivit liten som Teskedsgumman! Golvlampan i krom heter Hobby Deluxe och är 180 cm hög. Finns även i mässing samt vitmålad.

Pris: 899 kr hos Ilva


Egen trofé

Rådjurslampa trofé är en annorlunda variant av stämningslampa, som även den fungerar perfekt som nattlampa. Titta in hos Best Kids för ett urval av Heicos fantastiska stämningslampor, inklusive ljusslingor i många färgval.

Pris:649 kr hos Best Kids


Unik uggla

Den här fantastiska ugglan från brittiska White Rabbit England är gjord i porslin och fäst på en unik trädgren, ingen den andra lik. Lampan utges endast i en begränsad upplaga och tillverkas efter beställning.

Pris:750 kr hos White Rabbit England


Fin retrolampa

Den här bordslampan i retrodesign med textilsladd är från danska Sebra. Lampan är ideal som skrivbordslampa, då ljuset lätt går att rikta. Bordslampan finns även i rosa, och den finns också som vägglampa.

Pris: 569 kr hos Best Kids


Glad i hatten

Taklampan Jeeves sprider ett mjukt sken som reflekteras i den guldfärgade insidan och finns även som vägglampa och bordslampa. Jeeves är inte speciellt avsedd för just barnrum, men jag tycker det här är en fantastiskt kul design som passar perfekt även hos våra små.

Pris:2 195 kr hos Familyroom.se


Rådjur i trä

Här ser du en annan variant av Ferm Livings charmiga vägglampor. My Deer Lamp finns även i ljusrosa utförande.

Pris: 650 kr hos Firm Living


Härlig färgklick

Sebras taklampa Large Metal Lamp är ideal för allmänljus. Lampan finns även i turkos och gul samt i en mindre storlek. Ett tips är att titta in hos webbutiken Babyshop.com för ett större urval av lampor från Sebra och märken som Kids Concept och Pabobo.

Pris: 549 kr hos Babyshop.com


Söt svamp

Den här lilla lampan från Leklyckan, Flugsvamp, är en LED‐lampa utan sladd. Lampan drivs av tre LR44-batterier vilka medföljer vid köp och är lätt att sätta på och stänga av. Titta in hos Jollyroom för att se fler av Leklyckans LED‐lampor, som är inspirerade av skog och natur. Här finns bland annat den populära kaninlampan och svamplamporna.

Pris:89 kr hos Jollyroom.se


Exklusivt ekollon

En lite extra lyxig variant av stämningslampa/nattlampa är den här Acorn‐lampan av brittiska White Rabbit England. Ta in en del av naturen i barnens rum och placera Acorn‐lampan intill sängen eller för att lysa upp i ett hörn av rummet. Kotten är i trä och porslin och sladden finns att beställa i rosa eller blå.

Pris: 1 500 kr White Rabbit England


Vakande rådjur

Ytterligare en rådjurslampa, den här gången en fin bordslampa från Heico. Rådjuret går även att placera i en hylla eller i ett fönster och den ger ett svagt mysigt sken. Ideal som stämningslampa eller betryggande nattlampa. Titta in hos Miniroom.se för ett stort urval av lampor från märken som Heico, Goodnight Light och Lapin and Me.

Pris: 995 kr hos Miniroom


Skiner som solen

Här ser vi en annan variant av taklampa, vilken ger bra allmänljus i rummet. Titta in hos Bonti för att se fler taklampor från Silly U. Den här varianten finns även i rosa och turkos.

Pris:298 kr hos Bonti


Låt mig ge dig fler tips för barnrummet!

Jag heter Katarina Malmström Brown och är BarnNets inredningsskribent. Jag jobbar som inredningsdesigner och fotograf och driver egna företaget Mini Mansion, med säte i Stockholm och London. Och inte minst, är jag mamma till två fantastiska killar!

I mitt företag Mini Mansion hjälper jag familjer att inreda babyrum, barnrum och lekrum. Jag brinner för att skapa vackra rum för baby och barn, där barn får vara barn, samtidigt som rummet har en genomtänkt inredning, är roligt, mysigt och funktionellt.

Besök gärna Mini Mansions webbsida för mer information.

Och följ min blogg för fler tips och mer inspiration för barnrummet!

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.