Köpguider

16 fina barnmattor – så väljer du rätt matta till barnrummet

En matta betyder mycket för hur ett rum upplevs och med mattor är det lätt att skapa olika zoner i barnens rum. Här tipsar jag om 16 fina barnmattor i olika storlekar, former och färger som passar för olika barnrum och behov.

Några tips inför valet av matta

En matta betyder mycket för hur ett rum upplevs och förutom färgval bör du äventänka på material och storlek.

1. Tänk zooner. I barnrum brukar jag tipsa om att dela in rummet i zoner, för dess olika funktioner se mer i artikeln Så skapar du ett trivsamt barnrum.

Att skapa zooner är lätt att göra med hjälp av just mattor, där en matta kan hjälpa till att skärma av sovdel, lekdel eller en yta för bord och stolar.

2. Koppla ihop. På samma sätt som mattor kan ge en känsla av att skärma av och dela in ett rum i separata zoner kan en stor matta också binda ihop ett rum eller fungera som ett kul och spännande blickfång i barnrummet.

3. Matcha med annat. Mattor gör även att ett rum känns mer ombonat och vill du skapa harmoni kan du matcha övriga textilier i rummet, som gardiner, kuddar och sängkläder, med färger i samma toner.

4. Undvik halkolyckor. För lek och bus i barnrum kan det vara bra att använda halskydd under vissa mattor. Det kan du bl a hitta hos Ikea

Här följer några av mina favoritmattor för barnrum!


Rolig bilbana

En kul och annorlunda tolkning av bilbana på matta, från danska OYOY. Mattan inbjuder till lek och bilvägen på mattan är handtryckt. Se bild 7 för en annan typ av bilbana på matta.

Finns i dessa butiker:


Kul karta

Det här är en rektangulär handtuftad ullmatta, med världsdelarna och dess typiska djur. Mattan heter Around the World, är från Designers Guild och är en riktigt lyxig barnrumsmatta. Titta in hos Bonti för fler färgstarka mattor från Designers Guild.

Pris: 2 695 kr hos webbutiken Bonti.se


Mysigt med fäll

Inred barnrummet med mysiga fårskinnsfällar i olika färger. Ellos har utöver den här grå fällen även naturvit och mörkgrå versioner av fällen Ella från Shepherd. Tvätt: 30 grader ulltvätt.

Pris: 1 099 kr hos webbutiken Ellos.se


Virkad matta

Det här är en virkad matta från danska Sebra. Utöver den här lila pastellfärgen finns den även i ljust blå. 120 cm i diameter. Hos Miniroom kan du hitta ett stort urval av mattor i ljusa pastellfärger.

Pris: 899 kr hos webbutiken Miniroom.se


Rund färgklick

Skapa ett blickfång genom att lägga till färg i barnrummet med den här filtbollsmattan. Mattan är miljövänlig och handgjord av kvinnor i Nepal, där varje enskild ullboll är filtad för hand. Den här filtbollsmattan finns i sex storlekar

Pris: 3 970 kr hos webbutiken Filtbollsmatta.se


Natt‐Harry

Den här charmiga mattan i grå toner hittar du hos Sprall. Den finns i totalt fem utföranden, med bland annat en räv, Natt‐MrFox, och en uggla, Natt‐Peppa.

Pris: 1 295 kr hos webbutiken Sprall.se


Lilla staden

En traditionell bilbanematta, som uppmuntrar till lek med bilar såväl som andra leksaker. Vill man inte ha mattan framme dagligen kan den lätt rullas in under sängen, tunn som den är, och tas fram vid speciella lekstunder. Ett annat kul tips är att klä ett lågt bord med en bilbanematta! Mattan finns i flera varianter: Village, Trafik och City.

Pris: 179 kr hos webbutiken Lekmer.se


Stilrent svartvitt

Begränsa dig inte genom att endast titta på mattor designade med barnrum i åtanke. Även mattor, som Stockholm från IKEA, kan passa i ett barnrum. Mattan Stockholm är dessutom tålig med dess smutsavvisande yta av ull och du kan vända på mattan och slita på den längre, då det är samma mönster på båda sidorna.

Pris: 1 795 kr hos Ikea.com

Läs mer om mina tips för monokromt inredda barnrum här: BarnNet.se


Kul med djur

Franck & Fischers matta Tiger Tim är formad som en tiger med ett polyesterfyllt tigerhuvud. Mattan är handvirkad i grovt garn, av certifierat ekologisk bomull. Mattan finns även som isbjörn, i ljusblå/grå färgställning.

Pris: 849 kr hos webbutiken Jollyroom.se


Circusmatta

Hos Syster Lycklig hittar du många färgglada mattor, bland annat Circus Parade från Designers Guild. Den här mattan heter Circus Parade och är från Designers Guild, den är handtuftad och formad som en circusvagn!

Pris: 1 999 kr hos webbutiken Systerlycklig.se


Retro-Joanna

Det här är en tunn matta med tryckt retroinspirerat mönster heter Joanna och finns hos Ellos. Mattan är av 100 procent bomull och kan tvättas i 40 grader. För tunna mattor som denna rekommenderar jag att använda halkskydd.

Pris: 699 kr hos webbutiken Ellos.se


Dansk design

Det här är en rund, virkad matta från danska Sebra. Mattan är i 100 procent bomull och finns i tre utföranden, titta in hos Jollyroom för att se samtliga.

Pris: 899 kr hos webbutiken Jollyroom.se


Rolig hoppmatta

Budgettips! Kul matta med siffror. På den här färgglada mattan kan barnet mäta hur långt det kan hoppa eller lägga sig på mattan och mäta hur mycket det har vuxit.

Pris: 149 kr hos webbutiken Ikea.com


Flätad matta

En grovt flätad matta i 100 procent ylle från Nya Zeeland. Mattan är handgjord och finns utöver dessa två färger i puderrosa och grå även i senaspsgul. Mattan tillverkas i tre storleker och går även att måttbeställas. Titta in hos Garbo & Friends för fler underbara textilier och inredning i liknande färgtoner.

Pris: 4 999 kr hos webbutiken Garbo & Friends

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.