Nyheter

4 anledningar att styra sommarsemestern till Åland

Bara två timmars båtresa med Eckerö Linjen från Sverige ligger semesterpärlan Åland. Med tusentals öar, en orörd skärgård, karga klippor, vackra solnedgångar och många äventyr har semesterdestinationen snabbt blivit populär bland såväl stora som små. Att Åland har flest soltimmar i Norden gör inte lockelsen mindre – och oavsett om du besöker Åland över en dag eller flera kommer du inte att ångra dig.

1. Upplev Eckerö – på en dag

För den som vill ha ett dagsäventyr är Eckerö på Åland ett utmärkt alternativ. Med förmiddagsbåten från Grisslehamn är du framme i Eckerö runt lunchtid och här är valmöjligheterna många, framför allt för barnfamiljer. Med det avgiftsfria minitåget, som trafikerar under högsäsong, kan ni ta er från Eckerö Linjens hamn till familjeparken Smart Park som bjuder på en vattenpark, ett gammaldags tivoli, elbilar, ett sandparadis, en illusionsbana, elbåtar och mycket mer. Tåget stannar även vid det 5000 kvadratmeter stora Leklandet i Eckeröhallen med olika uppblåsbara aktiviteter såsom hopptorn, hinderbana, sjörövarskepp – eller varför inte testa sumobrottning?

Vill ni se kronhjortar, dovhjortar, lamor, vildsvin och strutsar ska ni stanna till vid Käringsunds Viltsafari. I närheten finns dessutom Ålands jakt- och fiskemuseum att upptäcka och Käringsunds gästhamn med Gastropub Bodegan, där man kan avnjuta en bit mat eller fika med härliga vyer över havsviken och sjöbodarna. På just detta ställe spelades delar av Saltkråkan in. Den som vill golfa kan hoppa av tåget vid Eckerö Golf och spela en runda.

Kommer ni till Åland med eget fordon kan ni passa på att åka ut till Degersands vidsträckta sandstrand som ligger 11 km från Eckerö Linjens hamn. Stranden blev för något år sedan utsedd till den näst bästa oupptäckta stranden i Europa av brittiska Metro och resebloggen Beachtomato.

2. Bo med havet som närmsta granne

Bestämmer ni er för att stanna och utforska Åland några dagar är valmöjligheterna många vad gäller boende. Bo i en avskild stuga precis vid havet om du vill vakna upp till havets brus och starta dagen med ett morgondopp följt av frukost vid strandbrynet. Är ni istället ute efter stadens puls finns en rad hotell centralt belägna mitt i Mariehamn och på landsbygden finns hemtrevliga gästhem för den som vill komma ännu närmare det åländska livet.

Hitta ditt favoritboende här

3. Upptäck sjöfartsstaden Mariehamn

Mariehamn beskrivs ofta som en liten storstad med hav på båda sidor och många restauranger, uteserveringar och caféer längs hamnarna och inne i stan. Här får du inte missa att beställa Ålandspannkaka som är gjord på risgryns- eller mannagrynsgröt, kryddad med kardemumma och serveras med sviskonkräm och snömos (vispad grädde).

Den shoppingsugna kan söka sig till butikerna på Torggatan och den som är ute efter aktiviteter kan bland annat spela äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan, bege sig till äventyrsbadet Mariebad eller utforska något av stadens museer. Missa inte det populära museifartyget Pommern – världens sista bevarade fyrmastade bark i ursprungligt skick.

Det finns även flera sandstränder att välja mellan, alla på gångavstånd från stan. Ett tips är Lilla Holmen där du har chans att se kacklande hönor och påfåglar som strövar fritt på området.

4. Roliga evenemang för stora och små

Evenemangen på Åland är många under sommaren. Upplev Ålands sjödagar som bjuder på program med olika maritima teman i Mariehamns sjökvarter eller besök Vikingamarknaden som lockar besökare från när och fjärran som vill leva vikingaliv i tre dagar. Under sommaren anordnas dessutom den nio dagar långa Rockoff-festivalen där många kända artister äntrar scenen och festivalstämningen är hög.

Läs mer om sommarens evenemang här

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.