Nyheter

Anna Wahlgren: Jag har lärt mig av de små

Anna Wahlgren, författare och, törs vi nog påstå, föräldrarnas sömnguru nr 1, besökte BarnNet med anledning av ett bloggevent. I snart 30 år har hennes åsikter påverkat debatten om hur föräldrar ska ta hand om sina små.

Anna Wahlgren: Jag har lärt mig av de små

Anna Wahlgren menar att föräldraskapet idag innebär att stor ensamhet, eftersom vi har strukturerat vår tillvaro på ett sätt som gör att äldre generationers kunskap om föräldraskap inte längre blir en naturlig del av vardagen. I en annan tid, eller i en annan kultur, hade flera vuxna hjälpts åt att ta hand om barnet. Plötsligt är föräldrarna nu istället utlämnade åt sig själva och åt en samhällsexpertis som mer eller mindre har till jobb att leta fel. Att då osäkerhet och övergivenhet kan komma som ett brev på posten är kanske inte så konstigt.
Utlandslansering av BarnabokenAnna Wahlgren berättar vidare att det var just ur den känslan hennes manual för barnavård, ”Barnaboken”, är sprungen. Boken ska utgöra ett stöd i vardagen och vara en vän att hålla i handen. Råden och metoderna är hämtade från hennes egna erfarenheter och har förfinats under 30 års tid. Stödet verkar sannerligen behövas: ”Barnaboken” har hittills sålt i bortåt en miljon exemplar i Norden och Europa, och står nu inför sin engelskspråkiga lansering, då under namnet ”For the Love of Children”. Boken ”Internationella Sova hela natten” finns redan på engelska och är en storsäljare i Tyskland.
Kritiserad av många …Anna Wahlgren har genom åren kritiseras för sina metoder, metoder som av flera läkare anses kontroversiella. Stort fokus har då lagts vid hennes rekommendationer att låta barnet sova på mage (med andningslarm, en detalj som tenderar att komma bort i sammanhanget), trots att ”Barnaboken” handlar om en väldig massa andra saker också. Där finns exempelvis mängder av konkreta råd kring trotsålder, matvanor och påklädning. Enligt Anna Wahlgren handlar kritiken egentligen om något annat: – Etablissemanget, ”sömndoktorerna”, gillar inte att det var jag som knäckte sömnkoden, en kod som stavas ”säkerhet”. Det är de små själva som har lärt mig den.
… och älskad av fler Anna Wahlgrens
föräldraforum på nätet vittnar om en synnerligen engagerad och trogen anhängarskara, som stöttar och delar ut råd till behövande runt om i landet. Hon har själv utbildat 50 personer som för hennes ”Sova hela natten-kur” vidare. Oavsett åsikt om Anna Wahlgrens metoder och teorier, går det knappast att förneka hennes påverkan på ett oräkneligt antal ungars rutiner och nattsömn. Med nio egna barn, över dussinet barnbarn och omkring 800 av henne personligen ”sömnkurade” barn, fortsätter hon att hålla kurser, skriva artiklar och vara en röst i samhällsdebatten.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.