Nyheter

Cocoonababy – ergonomisk babybädd med många fördelar

I Cocoonababy får barnet en liggställning som påminner om tiden i magen.

Cocoonababy - ergonomisk babybädd med många fördelar

Cocoonababy är ergonomiskt utformad madrass som ger den nyfödda babyn trygghet och hjälper babyn att anpassa sig till sitt nya liv utanför mammans mage. I Cocoonababy kan babyn anamma en fosterliknande ställning och känsla. Forskning har visat att en ställning med axlarna och ryggen något rundad ger många fördelar.
Framtagen i sjukhusmiljöCocoonababy är framtagen i sjukhusmiljö och ursprungligen för prematura barn. Barnläkarna förbluffades av Cocoonababys positiva inverkan på spädbarnet och insåg att detta är något som även fullgångna spädbarn måste få tillgång till. Därför utvecklade man Cocoonababy i ytterligare två storlekar, storlek 2 att använda på förlossningsavdelningar och storlek 3 för hemmabruk.
Flera positiva effekterI Cocoonababy kan babyn suga på sin tumme och röra vid sitt ansikte på samma sätt som i mammas mage, vilket inte är möjligt om babyn ligger på platt underlag. Det ger babyn trygghet och det hjälper barnet att utveckla sin öga-handkoordination. Madrassen har också visat sig ha en positiv effekt på Mororeflexerna, de ryckiga så kallade fritt fallreflexerna som nyfödda barn har minskar eller till och med upphör.På platt liggunderlag blir liggställningen lätt ”grodliknande” med armarna utsträckta på var sida om huvudet. Babyn antingen i taket, eller lägger huvudet åt det håll det hade i magen och liggställningen blir lätt fixerad. Tanken med Cocoonababy är att hjälpa barnet att röra huvud och armar för att utveckla sina motoriska färdigheter. Att barnet lätt kan röra huvudet från ena sidan till den andra, minskar också risken för platt huvud, flat head syndrom på fackspråk. Den lite mer upprätta liggställningen gör också att uppstötningsreflexen minskar. Och det blir lättare för barnet att ha ögonkontakt med sin omgivning.
Nöjdare babyEnligt utvecklarna på Cocoonababy ska du direkt kunna se på ditt barn att det trivs i den liggställning som Cocoonababy ger. Man ger exemplet: ”Lägger du ett grinigt och missnöjt barn i Cocoonababy märker du en omedelbar förändring. Barnet slappnar av, kommer till rätta, somnar eller börjar undersöka sitt ansikte på samma sätt som det gjorde i mammas mage, vilket inte är möjligt om barnet ligger på platt underlag.”
Trygghet i vuxensängenYtterligare en fördel med Cocoonababy är att den blir en trygg plats för babyn när det sover i vuxensängen. Du slipper också oroa dig för att ni vuxna och kanske syskon av misstag ska rulla på det nyfödda barnet. Dessutom ligger barnet på rygg, den ställning som idag anses vara den säkraste för barnet.Det ligger som sagt mycket forsking bakom Cocoonababy, och det finns tydliga belägg för att det fungerar. Du kan läsa mer om det hos den svenska
leverantören Xacta och även se ett videoklipp från Hôpital Nord i Marseille där Cocoonababy utvecklades,
se Youtube-filmen här.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.