Tips

Insektsbett hos barn – produkterna som lindrar mot klåda

Myggbett barn
Aj, aj aj vad det kan göra ont och kliar av ett bromsbett och getingstick. Speciellt när man är barn. Här tipsar vi om en rad receptfria produkter som lindrar klåda och värk vid olika typer av bett hos små barn, som myggbett, bromsbett, getingbett och bistick.

Insektsbett är oftast ofarliga, även om de kliar, svider och gör ont. Bett av mygg, broms och geting kan alla ge klåda, rodnad och svullnad runt stickstället, men det försvinner oftast av sig självt efter någon dag.

Om du ser att gadden sitter kvar, försök ta bort den så fort som möjligt med en pincett eller att skrapa bort den med exempelvis ett kreditkort. Badda gärna med kallt vatten, det kan lindra och tvättar rent.

Vi vet att det är svårt, men försök också få barnet att inte klia på bettet. Sätt istället ett plåster eller häfta över bettet och låt dem klia på det istället, annars finns risk att det blir infekterat.

Här är tips på några preparat som kan lindra vid insektsbett hos barn, i väntan på att de ska försvinna. De är alla receptfria och finns på närmaste apotek.

Har du tips på fler sätt att lindra klåda och värk vid insektsbett? Tipsa oss gärna, nedan eller på
e-post!

Alsolgel lindrar klåda

För att lindra klådan vid insektsbett kan du badda sticket med till exempel Aco Alsolgel det lindar. Det fungerar även med Alsolsprit och Alsollösning om du har det hemma. Dessa produkter kan användas även på små barn.

För mer information se ACOs hemsida


After Bite enkel att använda

After Bite kommer i en ”pennformad” förpackning och du stryker på lösningen på bettet för att lindra klådan. After Bite kan användas på barn från 4 år.

Läs mer om produkten på After Bites hemsida


Xylocain bedövar

Xylocain är en lokalbedövande salva som du kan smörja på bettet för att lindra klåda och smärtan. Den kan användas på barn från 1,5 år.

Läs mer om Xylocain på Egenvard.nu


LHP är bakteriedödande

Om rodnad uppstår kring bettet kan du smörj in området med en gel eller en kräm som är bakteriedödande och dämpar klåda. LHP är en antiseptisk kräm som håller rent från bakterier i mindre sår och därigenom motverkar att såret infekteras.

Läs mer om LHP på Sårvård.se


Kortison mot de värsta betten

Om barnet har riktigt kraftig klåda eller om bettet gett en inflammation och rodnad kan du smörja med en kräm som innehåller kortison. Det finns flera märken, varav de flesta kan användas från 2 årsåldern. Kortison kan även användas vid solsveda.

Några receptfria kortisonsalvor är Hydrokortison CCS, Hyderm och Mildison Lipid.

Läs mer om dessa här:

Hydrokortison CCS

Hyderm från ACO

Mildison Lipid hos Apoteket.se

Dags att kontakta läkare?

Apoteket.se skriver så här på sin hemsida. Ta omedelbart kontakt med läkare:

  • Om du har fått geting- eller bistick i munnen.
  • Om du får feber, hudutslag eller svullnad på andra ställen än där bettet sitter.
  • Vid illamående, slöhet eller andningssvårigheter efter geting- eller bistick.
  • Om du tidigare har reagerat kraftigt på insektsstick.
  • Om barn under 3 år eller gamla, drabbas av flera stick av bi och geting eller bett av broms.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.