KöpguiderSova

Så får du babyn att sova bättre – 25 smarta sovprodukter

Det är ingen självklarhet att små barn sover bra på nätterna. Tvärt om, det tillhör vanligheten att barn i olika faser sover mer eller mindre oroligt. Eftersom det är ett välkänt problem, finns också en rad produkter som på ett eller annat sätt kan underlätta. Här hittar du 25 smarta sovprodukter som kan hjälpa ditt barn (och förhoppningsvis även dig) att sova bättre!


Kudde med lut

Doomoo Kilkudde är sluttande kudde som kan underlättar barnets andningsförmåga vid förkylning, och dämpa besvär vid till exempel reflux och öroninflammation.

Kuddarna från Doomoo kan maskintvättas i 40 grader.

Finns i butikerna:Tryggt med Babynest

Babynest ger det lilla barnet en ombonad sovplats, oavsett om barnet sover i egen säng eller samsover i vuxensängen. Detta babynest från Candide är en smart 3-i-1-produkt.

Steg ett är en liten trygg bädd för nyfödd upp till tre månader. Sedan vänds bädden och blir större som passar från 3 till 6 månader. I det tredje steget viks bädden och blir till ett bekvämt och säkert sittstöd för barnet när det är dags att lära sig att sitta.

Finns i dessa butiker:Babynest för barn

Om ditt barn trivs med att sova i babynest, varför sluta? Sleepyhead Grand är ett babynest som är anpassad för äldre barn, och ger en mjuk och säker miljö för ditt barn att krypa upp i vid sängdags och hjälper till vid övergången från spjälsäng till stor säng.

På Sleepyhead Grand går det att öppna upp ena kortsidan så att den kan användas under en längre period när ditt barn växer. Sleepyhead Grand är tillverkad av material som andas och har anti-bakteriella egenskaper.

Finns i dessa butiker:Luta spjälsängen

Sovpuckar används för att höja upp huvudändan av spjälsängen eller barnsängen när ditt barn till exempel är förkylt eller har öroninflammation.

Genom att barnets huvud kommer högre upp än överkroppen kan besvären minska och barnet sova bättre.

Finns även i svart, grått och vitt.

Finns i dessa butiker:Smart 4-i-1-produkt

Sleepcarrier är en ny svensk uppfinning, som är ett utmärkt hjälpmedel för bättre babysömn. Sleepcarrier kan användas som en bärsele så att du bekvämt kan bära ett barn som ligger eller sover. Det är också en mjuklift som du kan bära med dig i handtaget och en skön madrass som barnet kan ligga på vid lek på golvet.

Sist men inte minst är Sleepcarrier en babybädd / babynest som blir barnets sovplats i vuxensängen eller den egna sängen.

Finns i dessa butiker:Som i mammas mage

Cocoonababy är en ergonomiskt utformad madrass som ger den nyfödda babyn trygghet och hjälper babyn att anpassa sig till livet utanför mammans mage. Babyn anammar en fosterliknande ställning med axlarna och ryggen något rundad, vilket enligt forskning gör att barnet slappnar av, kommer till ro och somnar. Det kan också börja utveckla sin motoriska förmåga, vilket inte är möjligt om barnet ligger platt.

I Cocoonababy ligger babyn också alltid på rygg, vilket minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Cocoonababy kan användas i vuxensängen, eller i spjälsängen.

Finns i dessa butiker:Babyns eget näste

Snuggle Nest Surround är en egen liten bädd för babyn att ha i föräldrarnas säng vid samsovning.

Snuggle Nest Surround har en borttagbar kilkudde som kan användas för att höja huvudändan av sovnästet och möjlighet att spela en lugnande vaggvisa eller fosterljud.

Pris:499 kronor hos Babyland.seGunga spjälsängen

Med Brio Vyssan Lull förvandlas en vanlig spjälsäng till en rogivande vagga på bara några minuter.

Vyssan Lull fungerar på de flesta spjälsängar med träben och är enkla att montera. Finns i vitt och svart.

Finns i butikerna:Nalle ger stöd

Söta sovstödet Teddycal hindrar barnet från att rulla över på mage. Babyn ligger tryggt på rygg, den ställning som är den säkraste för att förhindra plötslig spädbarnsdöd.

Med hjälp av bandet kan du reglera avståndet mellan dynan och gosedjuret, så att babyn ligger skönt. Teddycal motverkar också risken för flat-head syndrome eftersom du med stöd av dynorna kan skifta sida som babyn ligger på.

När babyn växt ur Teddycal, blir nallen ett vanligt godedjur. Överdraget är Ökotex-certifierat och finns i flera färger.

Pris: 259 kronor hos Svea Barn.seSov på luft

AeroSleep har en 3D-struktur som tillåter luft att cirkulera fritt under barnet när det sover, vilket ska ge en bättre reglering av kroppstemperaturen.

AeroSleep finns i flera produkter; bäddmadrass, skydd till bäddmadrass och lakan. I madrassens botten finns två skyddande lager, ett fuktabsorberande mellanskikt och ett tätt lager som gör att bäddmadrassen också fungerar som ett madrasskydd.

Finns i butikerna:Automatiskt gung

Har du ett barn som bara kan somna i en gungande famn? MamaRoos babysitter har fem olika gunglägen som alla efterliknar de sätt föräldrar gungar sina barn i famnen när de ska sova. Hastigheten bestämmer du efter behov.

Du kan dessutom sätta på inspelad lugnande musik eller ansluta en egen mp3-spelare eller smartphone.

När bebisen är vaken, kan du använda den som en babysitter, och den har tre snurrande bollar som roar.

Finns i dessa butiker:Tryggt på rygg

Delta Babys liggstöd är en mjuk och lätt sluttande madrasskudde med två sidstöd för att hålla babyn tryggt på rygg, utan att rulla över på mage.

Finns som smal variant som används i vagga och vagn eller som bred variant som passar i spjälsäng.

Materialet har tryckavlastande egenskaper och motverkar att barn utvecklar lägesbetingad skallasymmetri sk ”platt huvud”.

Finns i dessa butiker:Vagga din spjälsäng

Snickaren Peter Fredriksson tillverkar medar som enkelt sätts på spjälsängen och gör det möjligt att vagga sängen likt en vagga.

Medarna kan lätt tas av och på med hjälp av kardborreband.

Spjälsängsmedarna finns i vitt eller björk.

Pris:399 kronor på tillverkarens webbsidaKisskydd som andas

Slipp svettig plastad frotté som kan prassla och vecka sig under lakanet.

Bed Protector Tencel från Bliss Sthlm är ett formsytt madrasskydd med både lakan och skydd för madrassen i ett.

Lakanen finns i flera olika storlekar som passar både spjälsäng, vanlig vuxensäng och dubbelsäng.

Pris:från 299 kronor Babyshop.comSova på sidan

Tycker ditt barn bäst om att sova på sidan? Då kan du använda BabySleep Sidokudde som låter ditt spädbarn ligga bekvämt och säkert på sidan utan att det kan rulla över på mage eller rygg.

Bebisen ligger skönt, samtidigt som det finns möjlighet att röra armar och ben fritt. Eftersom BabySleep låter barnet ligga på sidan blir barnets bakhuvud inte platt.

Finns i dessa butiker:Magisk filt?

Miracle Blanket heter den här filten som är designad för att omfamna babyn, lugna och inge trygghet och därigenom ge barnet längre och tryggare sömn.
På insidan finns flikar för babyns armar som förhindrar Mororeflexerna (reflexliknande rörelser som väcker barnet med ett ryck). Filtens vingar som omsluter babyn ger ett lätt tryck på magen vilket hjälper babyn att slappna av. Babyns fötter har fritt utrymme att sprattla i filtens fotpåse, eller så kan de sticka ut, höfter och ben får ett naturligt rörelsemönster. Miracle Blanket kan användas från födseln tills babyn är ca 14 veckor.

Pris:249 kronor hos Miraclebabyusa/ (finns tyvärr inte i Sverige längre)Sövande i hängmatta

Att sova middag i en hängmatta är ju bland det skönaste som finns för en vuxen. Det är det även för en bebis. Att ligga i en hängmatta påminner dessutom om ställningen barnet hade i magen. Barnet ligger omslutet i en naturlig kroppsställning med stöd för hela ryggen, samtidigt som ryggen är böjd i en naturlig ställning. Bebisar vill ofta ha lite rörelser för att komma till ro, vilket hängmattan ger.

Finns i dessa butiker:Tryggt på rygg

Med sovstödet Bebecal kan barnet inte rulla över på mage, utan ligger tryggt på rygg, den ställning som är den säkraste för att förhindra plötslig spädbarnsdöd.

Du kan reglera avståndet mellan dynorna, så att babyn ligger bekvämt och Dedcal finns dessutom i flera olika storlekar. Med sovstödet minskar också risken för flat-head syndrome eftersom du med stöd av dynorna kan skifta sida som babyn ligger på.

Överdraget är i Ökotex-certifierad bomull.

Pris:179 kronor hos Svea Barn.sePåse för benen

Sovpåse ifrån Ergobaby gör sovstunden varm och ombonad för babyn.

Med sovpåsen riskerar du inte att babyn att sparkar av sig täcket och bli kall om ben och fötter.

För att underlätta blöjbyte har sovpåsen en dragkedja i nederkant.

Finns i dessa butiker:Lindad bebis

Många tycker att deras nyfödda bebisar sover lugnare om de lindas. Ergobaby Swaddler är en kombinerad linda och sovpåse.

I och med den rymliga benpåsen kan babyn välja att ha sina ben i den naturliga grodpositionen vilket inte alltid är möjligt vid traditionell lindning. Benpåsen underlättar även vid blöjbyten eftersom du kan öppna nederdelen.

Swaddlern är tillverkad av mjuk, töjbar och ventilerande bomullstrikå och säljs i 2-pack i färgkombinationerna natur/rosa och natur/blå. Finns i flera storlekar.

Pris: 499 kronor hos Babyland.se (denna har utgått)Sövande med sovgunga

Mawok Sovgunga liknar fosterlivet eftersom den erbjuder värme, närhet och rörelse. Den vertikala gungande rörelsen lugnar ofta oroliga bebisar som har svårt att komma till ro och passar barn med kolik.

Mawok kan köpas med två olika madrasser. Upphängning med fäste för dörr ingår liksom förvaringsväska.

Pris: 2 495 kronor hos Babyland.se (finns tyvärr inte kvar längre)Håll täcket på plats

Hållarna hindrar din baby från att sparka undan sovtäcket under sömn och därmed att bli nedkylt.

Fäst en hållare i vardera hörnet av babyns täcke och därefter hakar du i ringarna i spjälorna på spjälsängen.

Finns i dessa butiker:

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.