Köpguider

Så skapar du ett trivsamt rum för ditt barn

Att inreda ett barnrum är kul! Men att behöva göra om det gång på gång, när barnet växer är inte alltid lika roligt. Men lite planering från början kan du skapa ett rum som på ett enkelt sätt kan växa med barnet. Här är Katarina Malmström Browns 10 bästa tips för hur du gör ett roligt, mysigt och praktiskt barnrum.

Barnrumsinredning som håller i längden

Idag lägger många föräldrar ner både tid och tanke på hur de ska inreda sina bebisars, barns och tonåringars rum. Det är roligare att inreda ett personligt rum än att köpa ett färdigt koncept med plastmöbler från de stora varuhusen. Och det är skönt att inte behöva göra om rummet från grunden i takt med att ditt barn växer och utvecklas.

Så vad ska du tänka på när du inreder rummet som ska utvecklas i takt med barnet? Rummet ska gärna vara en plats där ditt barn kan stimuleras och ha roligt, samtidigt som det ska finnas plats att varva ner och ha det mysigt om kvällarna.

Här kommer 10 tips på hur du kan skapa ett mysigt och funktionellt rum, där ditt barn gärna vill vara.

För fler inredningstips besök Katarina Malmström Browns blogg


1. Tänk funktion först

Innan du börjar tänka på färgval och roliga detaljer till ditt barns rum, tänk igenom rummets olika funktionaliteter. Låt inte gullig inredning gå före funktionalitet.

Tänk till exempel: Vart ska saker som säng, skrivbord eller skötbord placeras? Hur mycket förvaringsutrymme ska vi ha och vart? Och vad ska vi använda oss av för att stänga ute ljuset för goda nätters sömn?

Foto: Pinterest


2. Jobba med en neutral bas

Försök hålla basen i rummet så neutral som möjligt, som tapeter, gardiner, golv och mattor. Detta gör det lätt att förändra rummet med enkla medel, i takt med att ditt barn växer och utvecklas.

Foto: Pinterest


3. Anpassa efter ålder

Lägg till personliga saker som leksaker, tavlor och sängkläder, anpassade för barnets ålder och personlighet.

Foto: Pinterest


4. Lämna golvet för lek

Lämna så mycket golvutrymme fritt som möjligt, genom att förse rummet med bra förvaringsutrymmen. Se min artikel 10 tips för bättre förvaring i barnrummet

Foto: Pinterest


5. Blanda gammalt och nytt

Om du blandar nya och gamla saker i barnrummet ger det mer personlighet till ett rummet. Fynda på ställen som loppisar, antikbutiker och Blocket.

Foto: Pinterest


6. Blanda trä och textil

Blanda olika material i rummet. Möbler och leksaker i trä håller i regel betydligt längre än plast. Rummet känns ombonat och mysigt om du inreder med textilier av olika material och slag, så som gardiner, sängkläder och kuddar.

Foto: Pinterest


Anpassa möblerna

Titta inte bara på barnmöbler när du inreder ditt barns rum. Såga av benen på ett skrivbord, en soffa eller stol och du har genast en annorlunda och samtidigt barnanpassad möbel.

Foto: Katarina Malmström Brown


10. Flera ljuskällor

Tänk på ljussättningen i rummet. Se till att det finns en övergripande belysning, t ex en taklampa, så att barnet kan se ordentligt när det leker eller läser. En läslampa intill sängen är praktiskt och är ett ledljus om natten.

Foto: Pinterest

För fler inredningstips besök Katarina Malmström Browns blogg

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.