Nyheter

Så väljer du rätt babyskydd – 10 tips för första bilstolen

Ska du åka bil med din baby – är ett babyskydd ett måste. Utbudet är stort och de olika babyskydden har olika funktioner och finesser. Du behöver hellerinte köpa babyskydd – det går även bra att hyra ett. Här har vi sammanställt de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa babyskydd.

Så väljer du rätt babyskydd - 10 tips för första bilstolen

Stor prisskillnad. De billigaste babyskydden får du för under tusenlappen, medan de dyraste kostar närmare 3 000 kronor (utan bas). På bilden ser du till vänster ett babyskydd från BeSafe för
ca 2 500 kronor och till höger ett från 2Me för ca 900 kronor.

Babyskydd – så heter babyns första bilstol- Babyskydd tillhör bilstolskategorin 0+ och ett babyskydd har du från det barnet är nyfött tills det är cirka 7-9 månader. På många babyskydd står det att det är för barn upp till 13 kilo, men det kan vara så att barnet behöver byta till en bakåtvänd bilbarnstol innan dess om han eller hon är lång.

Alla tester av babyskydd

BarnNet har samlat alla tester av babyskydd på en och samma sida. Här hittar du marknadens bästa babyskydd just nu.

Alla test av babyskydd
Alla tester av bilbarnstolar

BarnNet har även samlat alla testar av bilbarnstolar på en sida. En bilbarnstol används för barn i åldern 9 månader till 4 år.

Alla tester av bilbarnstolar.
Här finns alla babyskydd
BarnNet lista alla märken av babyskydd som säljs i svenska butiker.

Till listan Alla babyskydd
Ett babyskydd är en bakåtvänd bilstol, försedd med handtag så att du även kan bära babyn i babyskyddet. Ett babyskydd sätts antingen fast med bilens säkerhetsbälte, eller så ingår det en bas till babyskyddet som i sin tur sätts fast med säkerhetsbältet eller i bilens Iso-fix-fästen om bilen är utrustad med det. Med bas till babyskyddet är det bara att klicka i och klicka ur babyskyddet när ni ska åka.
10 tips när du ska köpa babyskydd
– Köp godkänt! Babyskydd och bilbarnstolar ska vara märkt med E och gärna också vara Plustestade.
– Passar din bil? Testa så att babyskyddet står stadigt på sätet i just din bil. Testa också att din bild säkerhetsbälte är långt nog för att räcka runt hela babyskyddet alternativt basen.
– Bas eller inte? Babyskydd sätts antingen fast med bilens säkerhetbälte eller så sätter du fast babyskyddet i en bas, som i sin tur sätts fast med säkerhetsbältet eller Iso-fix. Med bas kan du sedan enkelt klicka i och ur babyskyddet.
– Lätt att bära?– Lätt att bära? Kommer du att behöva bära babyskyddet ska du kolla att det är smidigt att bära i handtaget och inte för tungt, det kan skilja flera kilo mellan olika modeller.
– Passar på din vagn? Vissa babyskydd kan fästas på barnvagnschassit, kontrollera att det babyskydd du vill ha passar på din vagn om du vill ha den möjligheten.
– Solskydd? Finns sufflett eller solskydd till babyskyddet, det kan vara bra att ha för att babyn ska slippa sol i ögonen.
– Köpa begagnat? NTF rekommenderar att du inte köper babyskydd och bilbarstolar som är äldre än 5 år.
– Hyra babyskydd?– Hyra babyskydd? Det finn säven möjlighet att hyra babyskydd och bilbarnstolar. Se
NTFs lista över butiker som hyr ut.
– Installera rätt! Följ alltid bruksanvisningen när du sätter fast babyskyddet i bilen. Är du osäker kan du be butikspersonalen visa dig eller montera babyskydd eller bas åt dig.
– Babyskydd i framsätet? Kom ihåg att koppla ur bilens krockkudde om du vill använda babyskyddet i framsätet.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.