KöpguiderPopulärt

Stor guide till bärsjalar – 12 sköna sjalar för alla behov

Bärsjal
Att bebisar gillar närhet är ingen nyhet, men ibland behöver även en hängiven förälder få båda händerna fria för att kunna bre en macka eller ta ett varv med dammsugaren. Med en bärsjal får ditt barn så mycket närhet det vill, samtidigt som du får händerna fria. Fördelen med bärsjal framför bärsele är att bärsjalarna kan justeras och varieras med olika knytningar så att de avlastar och känns bekväma för just din kropp. Här guidar vi till 12 olika bärsjalar, så att du ska kunna hitta just din favorit.

Supermjuka bambusjalen

Aldoria bambu soft är en trikåsjal som passar den nyfödda bebben upp tills barnet blivit runt ett år gammalt eller väger cirka 10 kg. Den är tillverkad i 100 procent bambutrikå, ett naturligt material känt för sina antimikrobiella egenskaper och sin goda andningsförmåga som bidrar till att hålla bebis och bärare svala, även den varmaste sommardag. Märkt med GOTS miljömärkning som säkerställer att sjalen tillverkats med största miljö- och kemikaliehänsyn. Finns i flera färger.

Pris: 699 kr hos Babyland.se


Budgetsjal i trikå

Minimundus bärsjalar är tillverkade i Europa i 100 procent ekologisk bomullstrikå som antingen följer GOTS eller ÖKO-tex 100 textilmärkningar för en miljö- och människovänlig framställning och färgning. Sjalen finns i en rad färger och två olika längder för att passa både den mindre och den större bäraren. Den lämpar sig för prematura bebisar upp till 6- eller 7-månaders ålder eller längre beroende på hur länge du tycker det är bekvämt att bära ditt barn i trikåsjal.

Pris: från 425 kr hos Minimundus.se


Hud mot hud

En bärtub i trikå från KAM Care Deisgn kan vara ett alternativ till en bärsjal för att bära framförallt prematura bebisar, men även nyfödda. Med en bärtub bär du hud mot hud. Toppen för att ge lite nattro och sömn även för den förälder som fått ett barn som helst sover på bröstet, barnet hålls praktiskt på plats med bärtuben. Materialet består av bomull, modal och lycra som ger stadga samtidigt som det är stretchigt. Tillverkas i sju olika storlekar för att säkerställa en perfekt passform för varje bärare.

Pris: 399 kr i KAM Care Designs webbshop


Hybridsjalen som är stark OCH flexibel

Ergobaby som är mest kända för sina ergonomiska bärselar har nu tillverkat sin första sjal i 95 procent bomull och 5 procent elastan. Hybridsjalen är den första i sitt slag som förenar trikåsjalens elasticitet med den vävda sjalens stabilitet. En speciell tillverkningsteknik gör att materialet kan stretchas på fyra ledder, vilket gör sjalen stark samtidigt som den är flexibel. Passar bebisar som väger minst 3 kg och kan användas ända upp till 14 kg.

Pris: 799 kr hos Lekmer.se


Vävd regnbågsprakt för nybörjaren

Girasols sjalar är handvävda av mayaindianer i Guatemala och består av 100 procent bomull. Bomullen är obehandlad, inga kemiska tillsatser eller blekningsmedel används i tillverkningsprocessen. Sjalarna har goda avlastande egenskaper och Girasol är kända för sina olika regnbågsfärgade väver. Många av deras sjalar kommer i begränsad upplaga, så chansen att du får vara ensam med just din sjal är stor.

Pris: från 990 kr hos KnytAn. För hela utbudet se girasol.de.


Mjuka bärsjalen

Tyska Didymos tillverkar vävda sjalar i flera olika material och materialblandningar. Bärsjalarna är märkta med ÖKO-tex vilket innebär att de är garanterat fria från skadliga kemikalier och blekningsmedel. Didymos sjalar brukar rekommenderas som nybörjarsjalar eftersom de snabbt blir mjuka och är tacksamma att knyta med. Sjalarna finns i oändligt många vackra färger och mönster om du beställer från Didymos hemsida.

Pris: från 810 kr hos Kajebo Barnshop.se. För hela utbudet se Didymos webbshop


Värmande ull eller svalkande silke

Ellevill är ett norskt företag som tillverkar vävda bärsjalar. Sjalarna finns i en mängd olika utföranden och materialblandningar, så alla kan hitta sin favorit. På sommaren kan en sjal i silkeblandning kännas sval och skön, medan en sjal i ullblandning värmer gott under vinterhalvåret. Även deras sjalar finns i många olika färger och mönster så att alla kan hitta sin favorit.

Pris: från 800 kr hos ellevill.com


Lätt och tunn bärsjal till sommaren

Calin bleu gauze kan vara den perfekta sommarsjalen; lätt, tunn och sval, vävd i 100 procent bomull. Sjalen är säkerhetstestad och uppfyller EU-standarden EN-13209-2:2005. Den passar barnet från nyfödd ända upp till 3-4 år och finns i många olika könsneutrala färger och i två olika längder. Calin bleu gauze lämpar sig för de flesta knytningar på mage, höft och rygg.

Pris: från 499 kr hos KoKoBello


Designa själv?

I Babyhawks Mei Tai förenas det bästa från en bärsele med sjalens avlastande egenskaper. Genom att Mei Tai:en knyts på samma sätt som en sjal kan den regleras efter bäraren för bästa stadga och komfort. Du kan dessutom designa din egen Mei Tai och välja tyg på knytbanden och den vändbara panelen på Babyhawks hemsida. Tyget tvättas innan tillverkning och vadderingen i axelknytbanden innehåller inte flamskyddsmedel.

Pris: 899 kr hos KnytAn för färdig Mei Tai. Vill du designa din egen Mei Tai besök Babyhawk.com.


Bärsjalarnas Rolls-Royce

Själmärket Artipoppe kom 2012 och har gjort sig känt genom att släppa endast ett begränsat antal sjalar i varje färgställning och mönster i sin Etsy-butik. Sjalarna är tillverkade i Nederländerna i fina materialblandningar, ofta med inslag av merinoull, silke och kashmir. Oftast släpps sjalarna utan förvarning, men ibland annonseras det på Artipoppes Facebooksida. För att lägga vantarna på en av deras exklusiva sjalar gäller det att vara snabb, och ja, smakar det så kostar det.

Pris: från 2 300 kr i Artipoppes Etsy-butik


Vilken typ av sjal passar dig?

Är du osäker på om du ska välja en mjuk trikåsjal, en vävd sjal eller kanske en hybridsjal? Lugn, läs vår guide till de olika sjaltyperna så kommer du att veta vad du ska ha!

Så väljer du rätt typ av bärsjal

En trikåsjal, som Babylonia Tricot-slen på bilden passar exempelvis bäst för de yngsta barnen. Finns hos Lekmer.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.