Nyheter

Svenska föräldrar oroar sig mest för trafikolyckor

En ny europeisk undersökning genomförd av Britax visar att nästan hälften av svenska föräldrar rankar trafikolyckor som det enskilt största orosmomentet vad gäller barns säkerhet.

Svenska föräldrar oroar sig mest för trafikolyckor

Trots vår stora oro för trafikolyckor är det många som tar onödiga risker med barnen i bilen. Även om vi har goda intentioner är det betydligt fler svenska föräldrar som tar risker jämfört med föräldrar i de andra europeiska länderna i undersökningen (Tyskland, Polen, Spanien, Frankrike och Storbritannien).Hela 46 procent erkänner exempelvis att de brutit mot hastighetsbegränsningen. Motsvarande siffror för övriga länder i undersökningen är Tyskland 35%, Polen 30%, Frankrike 28%, Storbritannien 26% och Spanien 24%.Även när det gäller att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree toppar vi listan med 38 procent (Polen 24%, Frankrike 15%, Tyskland 12%, Spanien 11% och Storbritannien 6%). Siffran för att köra utan lämplig bilbarnstol är också skrämmande höga 43 procent. Av dem som kört utan en bilbarnstol som är anpassad efter barnet eller bilen är det många som inte bara gjort det en gång, utan flera. 27 procent har gjort det mellan fem och tio gånger, medan 13 procent har gjort det fler än 20 gånger.Som anledning anger en femtedel (20%) att ”det bara var en kort resa”. Men fortfarande är det 18 procent som kör så länge som mellan 10–15 minuter och 32 procent 6–10 minuter.”Trots att föräldrar bekymrar sig för barnens säkerhet i trafiken visar vår undersökning att man ändå tar risker, både medvetet och omedvetet. Anledningen är att föräldrar ofta känner sig förvirrade av det stora produktutbudet samt av nya lagar och säkerhetsföreskrifter, vilket indikerar att hela branschen tillsammans måste göra säkerhet enklare. Vår rapport State of Safety visar tydligt vilka områden vi behöver förklara, påminna om och vägleda kring, för att hjälpa föräldrar att minimera till synes små risker som kan ha förödande konsekvenser för hela familjen”, säger Paul Gustavsson, global vd på Britax.Du kan läsa mer om Britax och deras produkter på
www.britax.se.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.