Nyheter

Våga tala med dina barn om känslor – det hjälper

Jag tror att de där heliga stunderna vid sängkanten fyller oss med halleluja-moments, berättar beteendevetaren och författaren Charlotta Lagerberg-Thunes. Hon uppmanar oss föräldrar att våga tala om det som är svårt med våra barn, och inte undvika ämnen som döden och sorg. Håller du med henne? Pratar ni om döden hemma? Lämna gärna en kommentar nedan och diskutera med Charlotta!

Jag tror att de där heliga stunderna vid sängkanten fyller oss med halleluja-moments. Om du känner dig stressad och har dåligt samvete men ändå tar dig tid med den där unika stunden vid sängkanten, lär du dig mycket om ditt barn. Jag har nyss lärt mig vad en is- och en solskenstanke är för något.Med små stelfrusna fingrar satte hon noggrant ner gravljus i jorden och sopade bort alla fuktiga små löv som gömde farmors vackra namn på stenen. Det är alldeles vindstilla och luften klar. Nedanför vår kulle där farmor Lucia sover sött finns en bäck som porlar.Ljuset lyser fint och lilla S är nöjd när hon travar därifrån. För henne är det viktigt att farmor har det fint runt omkring sig. Farmor är viktig fast hon aldrig har träffat henne. Hemma talar vi öppet med våra barn om känslor min man och jag, men stressen bara ökar i det eviga vardagspusslet, där vi rusar förbi Bolibompa-bruset för att ta tag i oset från stekpannan som påminner oss om pannkakan som just brändes vid. Då blir vissa stunder extra heliga som den vid sängkanten.Min dotter talar ofta om solskens- och istankar. Hon säger att en istanke är en riktigt dålig tanke. En sådan hemsk tanke som sitter i hela kroppen. I axlarna och i kinderna och är svag. Den som är rädd kan känna istankar och känna svagkänslan.– Solskenstankar däremot mamma, är om man vågar säga saker som man gillar, eller göra något som är snällt.Hon berättar med yviga gester om när hennes kompis följde med henne hem när hon frös. – Det är solskenstankar mamma. Roliga tankar som man blir glad av.

Mamma till Poppe

Namn: Charlotta Lagerberg-Thunes
Ålder: 40 år
Yrke: Barnboksförfattare till böckerna om Popcornmannen Poppe, beteendevetare och frilansskribent.
Läs mer: www.popcornmannenpoppe.se

Lilla S talar inte bara om sol- och istankar. Hon talar också om döden. På kvällen kommer ofta farmor som är en ängel med fönsterplats i himlen upp. En gång sa hon att farmor dog av att hon gick med klänning på vintern.Tankarna om farmor följer med oss till dagen därpå. När vi går hem från förskolan. Då letar vi efter vilket moln som är farmors.- Där är det, säger lilla S.Vi ser regnbågen som suddigt letar sig fram efter det avtagande regnet. Regnbågen blir en stege som man kan gå upp till farmors moln, där sitter hon med hennes lilla hund Putte och stickar.- Farmor har en ganska snäll och mjuk röst säger lilla S. Hon bakar kanelisar, har vitt hår, fina röda läppar och bjuder på saker.En vardagspromenad i regnet med himlen full av moln blev till en saga; ”Där farmor Lucia sover sött finns en bäck som porlar.”
Pratar ni om döden hemma?Vågar du prata om döden med dina barn? Kommentera gärna och du kan också ställa frågor till Charlotta här nedan.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.