Tips

10 onödigaste babyprylarna – föräldrarnas egen topplista

Bumbo toasits
Gym, sele, balja, flaskvärmare och snorsug – behöver jag verkligen allt? Nej, givetvis inte! Däremot är det svårt att säga vilka babyprodukter ni kommer att uppskatta mest i just er familj och vilka ni (läs din bebis) kommer tycka är helt onödiga. Därför bad vi om hjälp – vi frågade BarnNets läsare på Facebook vilka produkter de tyckte var mest önödiga. 265 föräldrar svarade och nu har vi sammanställt föräldrarnas egen topplista – här är de 10 mest onödiga babyprodukterna! Kom ihåg att ta listan med en nypa salt, det vissa tycker är onödigt kan vara väldigt användbart – till och med nödvändigt – i din familj.

1. Nappen – när de inte vill ha

Nappen är en klar segrare på listan över mest onödiga köp till babyn. Och då för att många föräldrar vill att barnens ska ha napp – men barnet vägrar totalt! Och det spelar ingen roll hur många olika varianter du testar.

En pappa skriver så här:

”Vi försökte med alla möjliga sorters nappar med vår första dotter. För barn skall ju suga på napp, det vet man ju. Hon vägrade. Till slut gav vi upp/accepterade läget.”


2. Bumbo – antingen för liten eller för stor

Bumbo är en babystol, för babyn som ännu inte lärt sig sitta men som börjar bli för stor för babysittern. Där har du första problemet med Bumbo, enligt föräldrarna i vår enkät – den korta användningsiden.

Sedan upplever många föräldrar att deras barn inte passar i Bumbo-stolen. Antingen är barnen för smala eller för kraftiga.

Så här skriver en mamma:

”Sonen var för lång och smal så han satt aldrig bra i den.”

Och en annan mamma:

”Vi fick knappt ur sonen när vi satt ner han. Han hade så grova lår.”


3. Hoppgunga – inte så kul som man kan tro

De flesta barn gillar ju att hoppa i föräldrarnas knä, då borde de ju gilla hoppgungan? Så är det oftast inte. Många föräldrar vittnar om att barnen blir stela som en pinne när de sätts i hoppgungan och förstår inte alls vad de ska göra.

Dessutom är den lite bökig att ta fram och ska sättas upp i en dörröppning, så omständligt att det sällan blir av. Hoppgungan verkar vara en sådan pryl som används någon enstaka gång och sedan blir liggande …

En mamma skriver:

”Använd kanske max fem gånger sammanlagt åt 2 barn.”


4. Badhjälp – låter bättre än det är

Badstöd eller badhjälpmedel för bebisens första bad låter kanske praktiskt, innan du fått barn. Sen förstår du att det går lika bra att hålla i badet när han eller hon badar i badbaljan.

En mamma skriver:

”Badhjälpen var fullkomligt värdelös och överflödig här. Den skavde och verkade inte alls vara formad efter en riktig bebiskropp. Den har inte funkat till något av barnen.”


5. Bärsele – funkar inte för alla

Det finns föräldrar som inte skulle klara sig utan en bärsele, och andra som inte får det att funka alls. De tycker inte att den är bekväm, men framförallt gillar inte barnen att bli burna i selen.

Några citat från föräldrarna är:

”Lillan var inte alls förtjust och jag fick bara ont i ryggen av den.”

”Hon gallskrek så fort hon såg den och vägrade finna sig i den.”

”Krångligt och otympligt, tyckte både jag och bebis, bättre med vagn.”


6. Leksaker – köp inte för mycket!

En bebis behöver egentligen inte speciellt mycket leksaker. Ändå tenderar vi föräldrar (tillsammans med mor- och farföräldrar) att köpa ofantliga mängder babyleksaker. Ganska snart föredrar barnen också riktiga saker istället för leksaker som fjärrkontrollen till tv:n, nycklarna, grytlock och annat skoj.

Så här skriver några föräldrar:

”Sonen på 22 månader vill bara leka med våra mobiler, fjärrkontroller och datorn.”

”Dyra leksaker är onödigt, det är ju så mycket roligare med kastruller, vispar och liknande.”


7. Spjälsäng – när jag kan sova hos mamma?

Att spjälsängen kvalar in på listan över mest onödiga babyprylar kan tyckas konstigt, men vissa barn gillar helt enkelt inte att sova där. De föredrar att sova nära mamma eller pappa i vuxensängen, och spjälsängen står då allt som oftast tom.

Så här skriver en mamma:

”Spjälsängen var det onödigaste jag köpt. Min dotter sov bredvid mig i min säng varje natt, vilket jag inte hade något emot.”

PS. Kom ihåg att Socialstyrelsen rekommenderar att barn under 3 månader sover i egen säng. Läs mer om det här.


8. Blöjhinken – inte tillräckligt bra

En luktfri blöjhink, det låter ju fantastiskt bra tycker många förstagångsföräldrar. För vem vill att det ska lukta gammal blöja på badrummet? Men många föräldrar upplever att den inte fungerar tillräckligt bra. Andra tycker inte om att behöva köpa dyra refillpåsar.

Så här gick det sedan i en familj:

”Det slutade med att vi köpte hundbajspåsar och kastade bajsblöjorna ute i soporna direkt istället.”


9. Badbaljan – onödigt köp

Ibland ska de ju tvättas de små, och då behöver man väl en badbalja? Kanske, kanske inte. Det går så klart bra att bada det lilla barnet i handfatet, eller i det vanliga badkarlet också.

Så här skriver några mammor:

”Totalt onödig när vi har ett badkar. Sonen badade högst 2-3 gånger i den. Gick lika enkelt och bra i badkaret.”

”Badbaljan användes knappt då det var mycket mysigare att bada tillsammans med sonen i badkaret.”

Har du inget badkar kan du göra så här:

”Det går lika bra att bada i diskhon när de är små, sen kan du använda matstolen i duschen.”


10. Gåstol – klumpig och ifrågasatt

Med en gåstol kan barnet ta sig runt själv hemma, vilket kan vara kul. Men det är inte säkert att barnen lär sig gå snabbare med en gåstol, det kan vara tvärt om, att de får fel teknik. Så för långa stunder i gåstolen är inte bra. Dessutom har gåstolen en del gemensamt med hoppgungan: det är inte säkert att barnet trivs i den, och den måste plockas fram. För den är på tok för skrymmande att ha framme!

Föräldrarna som dissar gåstolen säger:

”Den gör illa tårna på oss vuxna, och gör så att bebisen lär sig att gå/krypa/åla långsammare.”


Bubblare – 10 prylar som hamnade strax utanför topplistan
  • Amningskudden – ”onödig och svårt att få till rätt ställning”.
  • Babysittern – ”alla barn gillar den helt enkelt inte”.
  • Manuell bröstpump – ”en mer stressframkallande pryl är svårfunnen”.
  • Badtermometern – ”stoppa ner armen och känn efter”.
  • Vällningvärmaren – ”det går ju lika bra att värma i mikron”.
  • Snorsugen – ”onödig och äcklig”.
  • Bärsjalen – ”omständlig att knyta”.
  • Provsmakningsnappen – ”smart idé, men det går snabbare att skära lagom bitar än att diska den”.
  • Babygungan – ”dyr och onödig pryl som tar mycket plats”.
  • Spillfri drickmugg – det existerar inte, barnen spiller ändå …

Det är inte produkterna på bilderna…

Det är inget fel på produkterna vi visar på bild. Det är genrebilder som illustrerar typen av produkt, som fått många röster i vår undersökning. Detta gäller alla bilder utom den på Bumbo, bild 2.

Saknar du något på listan?

Har du fler tips på onödiga babyprylar! Lägg gärna till dina tips i kommentarfältet nedan, eller mejla oss på [email protected]

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.