Tips

10 viktigaste höstplaggen – skalkläder, fleece och gummistövlar

Gummistövlar på hösten
Hösten är här och det finns som bekant inget dåligt väder utan bra dåliga kläder. Så här utrustar du de minsta barnen för att de ska kunna njuta av att vara ute och leka i solsken, plask och slask. Här är 10 plagg som måste finnas i barnens höstgarderob.

Turmalin Shell Gneis

1. Skalkläder för alla väder

Bra skalkläder, eller allväderskläder, är ett måste på hösten när vissa dagar är varma, andra kalla. Med skalkläder kan du reglera med antal lager under.

Skalkläder ska vara vindtäta, vattentäta och andas. Finns som jacka och byxa och även som overall för de yngsta barnen. En separat skaljacka är dock alltid bra att ha.

Med ett par bra skalbyxor klarar sig barnen ofta utan galonbyxor, som ofta är varma att ha på då de inte andas.

På bilden ser du allväderskläderna Turmalin från Gneis.

Pris: 1448 kr för skaljacka och skalbyxa hos
Gneis.se.


Cascade Mid III GTX

2. Skor som klarar hösten

Så här på hösten är det bra med ett par skor med rejäl sula och som är gjorda i Goretex (eller motsvarande vattentätt material). Då klarar barnen leriga lekplatser, vått gräs och även lite grundare vattenpölar utan att bli blöta om fötterna.

Ett par skor i Goretex-material har fördelen att de andas, så de blir sällan för varma, även om det är en solig dag och de torkar relativt snabbt när de blir blöta.

På bilden ser du Cascade III Mid GTX från Viking, som finns i många färger.

Finns i dessa butiker:3. Varmt mellanlager i fleece

En fleecetröja är bra att ha, som jacka när det är varmt och som mellanlager under skaljackan när det är kallt.

Mellanlager i fleece finns i olika tjocklekar och som tröja, jacka och hel overall vilket kan vara bra för de yngsta barnen.

Kalla vinterdagar kan fleecejackan användas ovanpå understället, under vinteroverallen.

På bilden ser du en fleecetröjan Wooly Fleece från Isbjörn of Sweden, som finns i många färger. Och är en mycket prisvärd fleecetröja för barn.

Finns i dessa butiker:4. Gummistövlar för plask

Att plaska i pölar är roligt när man är liten och då gäller det att ha stövlarna på. Tänk på att sätta på ett par ullstrumpor om du väljer ofodrade gummistövlar. Det finns också gott om fodrade gummistövlar.

På bilden ser du gummistövlar Handel It Rain Boots från Crocs.

Finns i dessa butiker:5. Mössa i matchande färg

Använd en tunnare bomullsmössa för de varma dagarna och en fleecefodrad mössa när det är kallt. Det finns även vindtäta babymössor som är bra när det är kallt och blåsig. För de yngsta barnen är en mössa med knyt under hakan att föredra, så att barnen inte tar av sig mössan.

På bilden ser du Topline-mössa Geggamoja.

Finns i dessa butiker:6. Vantar med högt skaft

På små barn sitter vantar som dras över jackan bäst på. När det är blött väder kan det vara bra med ett par regnvantar eller galonvantar över ett par tunnare stickade vantar.

På bilden syns regnvantar och vintervantar från Reima.

Finns i butikerna:7. Galonkläder med foder

Som sagt att plaska är kul, och det gäller att hålla sig torr. Det mest vattentåliga och bästa för de minsta som bokstavligen sitter i pölarna är ofta galonkläder. Till de yngsta barnen som inte rör sig lika mycket som de äldre kan det vara bra med ett fleecefodrat regnställ.

På bilden fleecefodrade regnstället Boardman från Didriksons.

Finns i dessa butiker:8. Underställ i rätt material

Ingen bomull närmast kroppen har vi lärt oss vid det här laget. Bättre är att ha ett underställ i syntetmaterial eller i ull som håller dig torr och varm.

På bilden ser du underställströjan Kids Alpha Crew från Houdini.

Pris: 350 kronor hos Houdini9. Buff – den perfekta halsduken

En halsduk kan lätt slitas av och en stickad halskrage kan klia. Därför är en buff ett bra alternativ för små barn. Det är en tub som du trär över huvudet och som sitter perfekt på plats utan att klia eller vara i vägen.

Buffen kan också användas som mössa, hårband eller bandana.

På bilden ser du buff från Buff Sverige.

Pris: från 140 kronor hos
Sportamore.se10. Inneskor för kalla golv

På förskolan är det bra med ett par inneskor. Vill du inte ha klassiska mokasiner finns många andra tuffa modeller. Se till att inneskorna har en bra sula, helst så att barnen inte halkar.

Här ser du otroligt fina inneskor från Kavat i varmaste ull och med gummisula.

Finns i dessa butiker:Och till sist – namna kläderna!

Kom ihåg att märka barnens nya höstgarderob, för det är ju så tråkigt när nya kläder försvinner.

Det finns flera sätt att märka kläderna; med namnlappar som sys på, med namnlappar som stryks fast, med självhäftande namnlappar. Det Inns också speciella tags för att sätta fast namnlappar i kläderna, namnstämplar och så förstås märkpennor för textil.

På bilden ser du strykfria namnlappar från Filur.

Pris: från 179 kronor hos
Filur namnlappar

Hitta fler namnlappar här


Fler måsten?

Har du fler tips på plagg och prylar som underlättar under hösten?

Tipsa oss i kommentarsfältet nedan eller mejla oss: [email protected]

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.