Nyheter

5 tips för säker bilsemester med barn

Barn i bil
Ska ni åka mycket bil i sommar? Svaret är ja för de flesta barnfamiljer. Oavsett om det handlar om långresa i Europa eller resa till mor- och farföräldrarna gäller det att förbereda sig för en bilresa med små barn. Bilbarnstolstillveraren Britax har sattsamman sina 5 viktigaste tips för en säker bilsemester med barn.

5 tips för säker bilsemester med barn

1. Bakåtvänt upp till 25 kg
Att låta barnen åka bakåtvänt tills de väger 25 kilo är utan tvekan det säkraste sättet att resa med barn i bilen. Bakåtvända bilbarnstolar ger det överlägset bästa skyddet i händelse av en frontalkrock, som är den vanligaste typen av krock i trafiken. Britax stödjer NTF:s råd att välja en plustestad bilbarnstol som tillåter barnet att sitta bakåtvänt upp till 25 kg innan barnet är stort nog att placeras i en framåtvänd bältesstol.

2. Bältesstol med SecureGuard säkrast för de större barnen
Barn som väger över 25 kg sitter säkrast i en framåtvänd bältesstol som är utrustad med SecureGuard. SecureGuard är en stabil klämma som enkelt fästs på bilens bälte, vilket gör det till ett fyrpunktsbälte. Den fjärde förankringspunkten säkerställer att bältet förblir i en korrekt position över bäckenbenet även när barnet rör på sig under bilresan. Bilens trepunktsbälte kan annars lätt glida upp och lägga sig över barnets känsliga mage. Vid en eventuell frontalkrock kan ett felaktigt placerat bälte innebära allvarliga bukskador.

3. Kontrollera din bilbarnstol
Dubbelkolla att bilbarnstolen är korrekt installerad och kontrollera gärna hur gammal den är. Är det dags att införskaffa en ny stol inför bilsemestern – köp helst en ny. En begagnad bilbarnstol kan vara skadad utan att det syns. Dessutom åldras materialet och får gradvis sämre krockegenskaper. Livslängden för en bilbarnstol är ungefär 10 år. För ett babyskydd är det mellan 5 och 7 år. Vill du ändå köpa en begagnad stol, köp den bara av någon du känner och litar på.

4. Ha inte bråttom och håll avståndet
Att hålla ett tillräckligt avstånd till bilen framför så att du hinner stanna om bilisten gör en kraftig inbromsning är en av de viktigaste säkerhetsaspekterna för en trygg resa. Utomlands är det extra viktigt eftersom både vägstandarden och trafikrytmen kan variera kraftigt i olika länder. En bilresa ska helst avnjutas i lugn och ro. Fikapauser, spontana stopp för att knäppa en bild eller en avstickare för att ta ett dopp är det som gör bilresan till ett härligt minne istället för en transportsträcka till resmålet.

5. Se till att bilen klarar en längre resa
Ska ni bege er ut på en lång bilresa? Lämna in bilen på en verkstad för en grundlig undersökning i god tid innan semestern. Byt ut slitna delar och kontrollera motor, kyl- och elsystem samt eventuell rost på avgasröret. Allt för att du ska slippa problem längs med vägen!Behöver ni en ny bilbarnstol?Kika in hos Bamba.se  eller Lekmer.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.