Nyheter

Bäst med flytväst!

Barn som är ute på sjön, eller som leker på t ex bryggor, ska ha räddningsväst på sig. Här har vi samlat Konsumentverkets och Vårdguidens råd när det gäller val av flytväst. Kom bara ihåg att ingen flytväst i världen överträffar en vuxens tillsyn!

Bäst med flytväst!

Kids Safe från Helly Hansen toppade Konsumentverkets test av flytvästar sommaren 2008. Finns även i en mindre modell för bebisar.

Välj rätt modellDet finns i huvudsak tre modeller av flytväst att välja på idag:• Flytplagg 50. Seglar- eller fiskeväst, ska användas av vuxna personer som KAN simma. Barn som väger under 30 kg ska inte använda denna typ av väst. • Räddningsväst 100N. Ska användas av barn och vuxna personer som INTE kan simma. Den känns igen på den stora kragen. Västen ska vara gul, orange eller röd. Den ska även vara utrustad med reflexer och visselpipa. • Räddningsväst 150N. En uppblåsbar flytväst tänkt för t ex personer som använder flytväst i sitt arbete. Västen har reflexer, visselpipa och en ögla, som håller att lyfta en människa med tunga blöta kläder.
Välj rätt storlekEn barnväst får inte vara för stor. Då kommer flytkraften för långt ned. Om barnet hamnar i vattnet kommer underkroppen att lyftas för högt samtidigt som huvudet tippar bakåt. Grenband ska inte spännas för hårt. Det är obekvämt och kan ge ett felaktigt flytläge. Spelrummet mellan bandet och grenen bör vara cirka fem centimeter.
ProvbadaLär barnet flyta i västen och vänja sig vid att räddningsvästen vill vända kroppen till ryggläge. Annars riskerar ett litet barn lätt att råka i panik om det ofrivilligt skulle falla i vattnet. Gå gärna till en simhall och öva. Provbada gärna före varje säsong så vet du att västen fungerar på rätt sätt.
SimhjälpmedelEn flytväst kan aldrig ersättas av badpuffar eller badringar. Detta är hjälpmedel för simträning och inte en räddningsutrustning!
Barn under 1 årSmå barn brukar ogilla flytvästar, även om det finns modeller som passar. Ett alternativ kan då vara att placera barnet i en barnvagn, eller i en cykelbarnstol, som du sedan fäster ordentligt med en kraftig sele på ett lämpligt ställe. Men det måste även finnas en passande flytväst med ombord.
Köp begagnatOm du köper en begagnad flytväst, kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje. Äldre västar blir gärna sköra i yttertyget. Köp bara CE-märkta västar.
Hyr billigtI många kommuner kan man hyra flytvästar gratis, eller för en liten peng. Du kan få reda på var genom att kontakta
Konsumentvägledningen i din kommun eller gå in på
Svenska Livräddningssällskapets förteckning över flytvästdepåer.
Till Konsumentverkets test av flytvästar 2008.
Till BarnNets lista över flytvästar och flythjälpmedel.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.