Nyheter

Dagens babyskydd säljs med trendigt fluff

När Peter Strömberg började undersöka utbudet av babyskydd upptäckte han att marknaden ändras väsentligt på några år. Förr sålde man på säkerhet – nu är det fluffiga stolar i snygga färger som gäller. Läs om hans betraktelser och råd till dig som ska köpa babyskydd.

Dagens babyskydd säljs med trendigt fluff Testvinnare
Maxi Cosi Cabriofix som används tillsammans med Easyfix-bas vann Råd & Röns senaste test av babyskydd. På andra plats kom Britax Römer BabySafe Plus med Isofixbas.

Häromdagen började min fru och jag undersöka utbudet av bilbarnstolar och babyskydd till vårt tredje barn som vi väntar om några månader. Det är spännande vilken skillnad det är mot för nio år sen när vi skulle köpa babyskydd första gången. Nu har webbhandeln tagit jättekliv och utbudet av information och forum för att fråga om råd på webben går inte att jämföra med då.

Vårt första misstag
Att lära en gammal hund att sitta är som bekant en utmaning. Vi började på det mindre intelligenta sättet. Genom att besöka en gammaldags, fysisk, butik. Om man är i ”köpläge” kan jag verkligen inte rekommendera att börja på det sättet. Det är förvirrande att försöka få någon reda på det man hittar på egen hand och frågar man en säljare finns ju risken att man allt för snabbt går från tanke till handling. Det är klart man skall utnyttja de möjligheter som webben idag erbjuder. Eller hur?

Kolla alltid nätet först
Nåväl. Vi kunde i alla fall hålla oss från att ta hjälp av en säljare och kom ut ur butiken tomhänta, föga klokare än vi klivit in i den. Väl hemma började vi undersöka saken på ett lite smartare sätt. Självklart på BarnNet, men vi köpte även ett test av bilbarnstolar från Råd & Rön och googlade och kollade forum och annat som en modern och klok konsument bör göra.Vi har inte riktigt bestämt oss än, men lita på att när vi väl bestämmer oss kommer saken vara undersökt. Sen vet jag inte om jag tror det är så himla stor skillnad mellan babyskydden. Det kommer nog bli Råd & Röns säkerhetsbedömning som fäller avgörandet.

Förvirrande fluff
Det där med att man blir förvirrad i den ”riktiga” butiken vill jag återkomma till. Det känns lite som om en del av tillverkarna av denna typ av produkter vill åstadkomma just det. De förser produkterna med smått underliga detaljer. Främst tänker jag på att många av babyskyddstolarna är mycket fluffigare än de var för nio år sen. När man längtar efter sin kommande, bräckliga och högt älskade familjemedlem är det klart att det ömmar i pappahjärtat. Man vill att de ska sitta bekvämt, mjukt och skönt. Jag antar att det är just dessa känslor som tillverkarna vill appellera till med allt fluff.

Trängre stolar
För fluffet behövs väl inte? Så små bebisar är ju just det. Små. Och lätta. Det behövs inte speciellt mycket stoppning för att de skall sitta skönt. Allt det där fluffet såg ut att krympa själva sittutrymmet. En del hade så mycket fluff att de såg direkt trånga ut. Det blir en dålig marginal om det skulle bli en bebis över normallängd. Sådant händer, tro mig. De ska ju kunna sitt i stolen ett litet tag i alla fall. Sa jag sitta förresten? En del av stolarna såg det ut som om bebisarna mer ligger i. Vad händer då om man krockar eller tvingas bromsa kraftigt? I stället för att tryckas med ryggen mot ryggstödet trycks de med axlarna mot bältet. Bebisar är bräckliga!Jag önskar att tillverkarna i stället för fluff lade krutet på riktiga behov. Jag vill ha ärlighet av min leverantör. Om de börjar trixa och spela på mina känslor som om jag vore ett musikinstrument känner jag mig både misstänksam och kränkt. Ingen vidare start på en affärsrelation.

Sök svar och välj förnuftigt
Mina tips till blivande föräldrar i min situation blir därför följande: * Börja med att undersöka med webben som verktyg. Gå med i forum och communities där produkter av denna typ diskuteras. * Ställ frågorna du har men inte finner svar på. * När du lockas av reklamerbjudanden som ser så där extra bra ut, glöm då inte att webben kan hjälpa dig undersöka erbjudandet. Kolla upp och fråga om produkten på forumen. Det kan rädda dig från en dålig affär.* Rösta bort de där onödiga detaljerna, som fluffet. * Och till sist. Handla bara från tillverkare som verkar ärliga och genuint intresserade av att ditt barn har det bekvämt och sitter säkert.

Håller du med Peter? Handlar det mer om fluff än säkerhet när
tillverkare och butiker säljer babyskydd idag?

Gästskribent:
Peter Strömberg

Peter Strömberg, 40 år, jobbar som systemutvecklare och har två barn och ett tredje på gång.

Peter uppskattar äkthet och avskyr oärlighet. Han älskar att köpa presenter, och tycker det är urtråkigt att handla när man måste. I båda fallen undersöker han oftast, men inte alltid, marknaden på nätet före köp. Ibland blir det fel.

Vill du bli gästskribent?
Har du upptäckt någon ny trend på barnområdet?
Finns det något som verkligen upprör dig?

Då kan du bli BarnNets nästa gästskribent!
Skriv ned dina åsikter och skicka till oss så publicerar vi din text på BarnNet.se.

Mejl oss på [email protected]

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.