Tips

Ekologiska hygienprodukter för barn

Bland hygienprodukter för barn finns det numera en hel del att välja mellan när det gäller giftfria- och ekologiska produkter. Tandkräm, tvål, salva och lotion – här hittar du 10 märken på ekologiska hygienartiklar för barn.

Earth Friendly Baby

Engelska Earth Friendly Baby har en hel serie med produkter för barn – och de doftar ljuvligt av de växter som ingår! Produkterna är allergitestade och innehåller endast ekologiska, certifierade och naturliga ingredienser.

Här syns praktisk lotion i pumpflaska som håller babyns hud len och smidig. Fri från parabener, alkohol och parfym.

Pris: ca 100 kr

Earth Friendly Baby


Bentley Organic

Ytterligare en brittisk serie med ekologiska hygienprodukter, certifierade enligt SOIL vilket betyder att råvarorna inte är testade på djur och att produkterna är fria från parabener och genmodifierade råvaror, samt endast innehåller vegetabiliska ingredienser.

Här syns en ekologisk bakteriedödande handtvätt – att använda istället för uttorkande handsprit. Bentley Organics Hand Sanitizer dödar 99,9 procent av alla skadliga bakterier. Handskummet har långtidsverkande antibakteriell effekt och är ofarligt att använda även till kladdiga barnfingrar och kinder.

Pris: ca 60 kr

Bentley Organic


Estelle & Thild

En doftfri svensk produktserie för baby och barn, baserad på naturliga och ekologiskt odlade råvaror av hög kvalitet. Produktionen är miljövänlig och förpackningarna är av nedbrytbar plast.

På bilden syns en mjukgörande babyolja baserad på 100 procent ekologiskt odlade oljor, utan restämnen från bekämpningsmedel. Den innehåller vårdande mandelolja, ekologisk jungfrusolrosolja, rik på vitamin B1, B2, proteiner och linolsyra, samt avocadoolja rik på omega 6 och E-vitamin.

Pris: ca 235 kr

Estelle & Thild


Urtekram

En dansk klassiker, som utgör en hel serie med hygienprodukter för barn. Innehåller endast växtbaserade ingredienser, ekologiska om möjligt, och är ej testade på djur. Inga syntentiska färger, parfymer, parabener eller syntetiska konserveringsmedel ingår.

Tandkrämen på bilden är speciellt anpassad för barn, har en mild smak med inslag av fänkål och ska verka positivt för att bibehålla både friska tänder och tandkött.

Pris: ca 40 kr

Urtekram


Lavera

Laveras produkter innehåller endast vegetabiliska ingredienser och växtextrakt som huvudsakligen kommer från ekologiska jordbruk. Dofterna kommer uteslutande från örter och eteriska oljor. Produkterna är fria från parabener, mineraloljor och syntetiska konserveringsmedel. Lavera gör inga djurtester.

Här syns Lavera Blöjsalva Neutral Ekologisk med ekologisk jättenattljusolja och ekologiskt bivax. Naturligt bivax bildar en skyddande hinna över det känsliga området runt stjärten. Innehåller inga örtextrakt eller essentiella oljor från örter eller blommor som kan irritera.

Pris: ca 100 kr

Lavera


Weleda

Antroposofiska hudvårdsprodukter med utgångspunkt i beprövade läkeväxter, mineraler, naturliga växtoljor och äkta eteriska oljor. Testas inte på djur.

Här syns Calendula Shampoo & Body Wash som rengör barnets hud och hår utan att det svider i ögonen. Extrakt från ekologiskt odlad ringblomma lugnar huden och hårbotten. Fritt från syntetiska doft-, färg- och konserveringsämnen samt fritt från mineralolja.

Pris: ca 80 kr

Weleda


ESELLE

Ännu en engelsk ekologisk hudvårdsserie, certifierad enligt SOIL. Företaget menar själva att de har den renaste och säkraste produktserien på marknaden idag med avseende på ingredienser och hälsoaspekter. Innehåller inga artificiella doftämnen eller blekmedel och testas inte på djur.

Sweet Baby Oil är en mild och läkande olja som mjukgör och skyddar babyns hud. Lämpar sig för babymassage eller i badet.

Pris: ca 90 kr

ESELLE


AromaKids

AromaKids hudvårdsserie är baserad på klassisk aromaterapi. Produkterna utgör sig egentligen inte för att vara ekologiska, men de saknar kemiska tillsatser och innehåller essentiella oljor från växtriket. Produkterna är inte testade på djur.

På bilden finns en gelé och olja som masseras in på bröst och rygg, för att underlätta barnets andning så att det kan sova bättre. Innehåller eucalyptus och mentol, som är värmande och stärkande. Ska inte användas på barn under 6 månader.

Pris: ca 65 kr

AromaKids


Dermanord

Svensk tillverkare av hygienprodukter med enbart vegetabiliska oljor och oftast ekologiskt odlade råvaror. Färger och dofter kommer från eteriska oljor och växtextrakt. Produkterna bygger på aromaterapi och fytoterapi; växternas inneboende kraft. Inga djurförsök.

Baby Care är en skyddande salva som motverkar torr hud. Lämpar sig kalla dagar för att skydda ansiktets ömtåliga hud. Innehåller bland annat jojobaolja, rapsolja, bivax och sheasmör.

Pris: ca 145 kr

Dermanord


Gaia Natural Baby

Australiensiskt ekologiskt hudvårdsmärke, där alla produkter enbart innehåller vegetabiliska råvoror och är anpassade för känslig hud. Tillverkarna strävar också efter att hålla en låg prisnivå.

Denna tvål- och sulfatfria rengöringsgel ger näring åt huden och vårdar barnets tunna och ömtåliga hud. Med närande oljor som håller huden ren, mjuk och återfuktad utan att orsaka klåda, hudirritation eller torrhet. Kan användas på eksemhud.

Pris: 115 kr

Gaia Natural Baby

Välj salva med omsorg

En vanlig hudkräm kan innehålla 15–25 olika ämnen. Barnens tunna hud gör dem dessutom extra känsliga för kemikalier. Hälsoriskerna ökar ju oftare barnet utsätts för olika ämnen och ju längre produkterna stannar kvar på huden. En del produkter, som tvål och schampo, sköljs bort efter användning och har ingen långvarig kontakt med huden. Salvor och krämer sitter däremot kvar under lång tid. Var därför noga när du väljer sådana produkter till ditt barn!

Här hittar du BarnNets lista med samtliga märken på ekologiska hygienartiklar för barn:

Till listan

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.