Nyheter

Farliga ämnen i barntvål rapporterar Testfakta.se

Bara 4 av 16 testade bad- och duschprodukter för barn får godkännt i Testfaktas granskning.
Farliga ämnen i barntvål rapporterar Testfakta.se
Bild: Testfakta.se

Test av barntvålar – 4 av 16 barntvålar blir godkända i Testfaktas stora granskning.

Testfakta.se har låtit granska 16 produkter med badskum eller duschtvål avsedda för barn. Resultatet är minst sagt bedrövligt. Endast 4 av produkterna får godkännt. I övriga finns allergena ämnen, misstänkt hormonstörande ämnen och ämnen som är giftiga vid förtäring.  – Vi blev förvånade över att flera produkter innehåller dessa ämnen eftersom det är produkter riktade till barn, säger Gabriella Silfwerbrand vid Goodpoint, som gjort testet på uppdrag av Testfakta.se.Värstingen är Disney Frozen Duschgel, som säljs på Lindex. Det innehåller bl a hormonstörande propylparaben. Efter att Testfakta meddelat resultatet för Lindex kommer produkten att plockas bort från hyllorna, lovar man.

Ekologiskt ingen garanti
Intressant att notera är att en ekologisk produkt inte per automatik är en bra produkt. Estelle & Thilds ekologiska babytvål ligger i topp, medan ekologiska varumärkena Weleda och Burt’s Bees ligger i botten.

Bäst i test
De fyra produkter som får godkännt i testet är:Estelle & Thild Baby body washLibero Bubble BathNatusan First touch bathNeutral Kids Bath & wash gel

Se upp för
De produkter som fick sämst resultat i testet, och som du bör vara försiktig med är:Frozen DushgeleWeleda Calendula shampoo and body washStar Wars Bath & shower gelBurt’s Bees Bubble bath.

Så gjordes testet
Läs testet i sin helhet och se resultatet för alla produkterna hos Testfakta.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.