Tips

Höstens trender: Papp, skogsdjur och 50-tal i barnens rum

Littlephant
Nordic Charm var temat för höstens Formex – mässan för inredning, leksaker och babyprodukter av alla de slag.

I höstens tema möter runda former skarpa vinklar, neutrala färger matchas med starka och sprakande kulörer. Det är inte längre det avskalade som gäller, nu är det mönster i mängder. Färgskalan kommer från naturen och det bleka nordiska ljuset, med en ljust neutral bas i kombination med friska toner från höstens skörd.

Temat ”Nordic Charm” fick oss direkt att tänka 50-, 60- och 70-tal. Inspirerade av den tidens optimism och speciella färger ledde associationerna vidare till vår uppväxts köksskafferier, där varje hyllplan var klätt med fina papper i olika mönster, säger Anna Starrén på Oddbirds som tillsammans skapat trendutställningen på mässan.

5 trender för barnens rum hösten 2012

Leksaker i papp

Dockskåp, leksaksspisar, riddarborgar, garage, slott och kojor – allt i pappkartong. Kartong är ett miljövänglit materail, pappleksakerna kommer i platta paket och det krävs kreativitet för att själv montera och kanske också måla de nya leksakerna i papp. Helt rätt tycker vi!

På bilden syns ett slott från EkoLeko.se


Textil och motiv med 50-talslook

Dova pasteller och grafiska mönster är helrätt på textilier även i barnrummet. Retrotrenden syns också i mönster på tallrikar, termosar och tavlor för barn. Här är exempel ur senaste kollektioner från LittlephantX Littlephant är även nominerade till designpriset Formex Formidable, liksom den nya babyskon Tassa. Vill du rösta kan du föra det på Formex hemsida.


Konstruera mera

Det kommer en rad nya typer av byggleksaker. Det finns byggset med Duplo-liknande klossar, byggsatser som bygger på magneter och roliga geometriska byggklossar som kan staplas på kul sätt. Här ser du en helikopter från Mic-o-Mic


Skogsdjuren flyttar in

Trenden med våra svenska skogsdjur håller i sig. Nu blir det ännu mer ugglor följt av igelkottar, rävar, rådjur och grävlingar som motiv på mattor, som sparbössor, som tapet, som mobil ovanför babysängen. Här ser du leksaker och barnrumsinredning med skogsdjur från danska Sebra.


Nya material i gamla saker

Vi är vana vid att babykläder är i bomull, men nu visas allt fler plagg i merinoull och bambu. Exempel på företag med mycket merinoull är Joha och bambu syns bl a hos BambooJamas. Danska navneDyreyt gör virkade babyleksaker i bambu och Fairwood har dinosaurier i naturgummi. Här ser du babykläder i ull från danska Joha.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.