Nyheter

Så blir förlossningen en riktig födelsedag – 5 snabba tips

Kan förlossningen bli en riktig födelsedag – på riktigt? Ja, säger Anna Frisk som skapat AnnasProfylax och utbildat tusentals blivande föräldrar. Väl förberedd klarar du väldigt mycket mer än du tror.

Så blir förlossningen en riktig födelsedag – 5 snabba tips

När äventyraren Renata Chlumska skulle paddla kanot över USAs vattensystem, vad tränade hon på mest? Jo, på att välta kanoten! – Jag tänker på samma sätt. Om paren (eller mamman) som kommer till oss får träna på hur man andas genom de starkaste värkarna eller lugna någon som får panik– då blir vi lugna, säger Anna Frisk.
Här är Anna Frisks 5 bästa tips inför förlossningen
1. Släpp kroppenDet viktigaste är att du som mamma släpper kroppen – släpp ner axlarna, slappna av i armarna, rumpan, benen och hela ansiktet. Då är det lättare att slappna av och hitta en bra och lugn andning.
2. Andas

En riktig födelsedag

Köp boken här!
Vi glömmer lätt att andas när vi har ont. Låt din partner påminna dig om att andas när du glömmer. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Läpparna ska vara mjuka, inandningen tyst.
3. Fokusera blickenNär vi har ont eller blir rädda har blicken en tendens att flacka. Fokusera den inre eller yttre blicken. Du kan till exempel föreställa dig att du simmar under vatten eller flyger under värkarna – det distraherar smärtan bra. Om det gör riktigt ont är det bättre att öppna ögonen och fokusera en punkt.
4. Tygla tankarnaRedan här känner du säkert ett större lugn, men tankarna har en tendens att fortsätta surra: ”Vad kommer hända sen? Hur länge kommer jag ha ont?” osv. Då kan det vara bra att ”tygla tankarna” genom att exempelvis fästa ord vid andetagen: ”Lugn – trygg, lugn – trygg”.
5. Låt omgivningen sköta sig självMånga kvinnor har svårt att släppa på den yttre kontrollen. Precis som katten som ser ut att sova, men där örat spelar vid minsta ljud, har många kvinnor koll både på sin partner och personalen. Om du kan, strunta i omgivningen – tänk att de får klara sig själva. Som partner kan du (kärleksfullt) trycka ner din kvinna i sackosäcken och säga: ”Ditt jobb är att andas och slappna av, inget annat! Jag sköter resten!”
Här får du fler tips!I Annas nya bok ”En riktig födelsedag – inspiration och verktyg för blivande föräldrar”, har hon samlat sina erfarenheter efter 15 år som profylaxinstruktör och flera hundra förlossningar.- Jag har skrivit den från hjärtat, som om du som blivande mamma eller partner sitter framför mig. Vad behöver du veta för att få en fin förlossning – det berättar jag där.
Här finns mer information och möjlighet att köpa boken!

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.