Nyheter

Så väljer du rätt flytväst till barnen

Testfakta.se har låtit undersöka 13 flytvästar för barn. Ingen uppfyllde de nya säkerhetskraven och fyra modeller kan vara livsfarliga. Här hittar du de bästa flytvästarna för barn upp till 20 kg.

Så väljer du rätt flytväst till barnen

Bäst och sämst. Till vänster testvinnaren Helly Hansen Kid Safe och till höger testets sämsta flytväst Helly Hansen Navigare Scan. Har du redan modellen till höger har du möjlighet att kostnadsfritt byta in den mot Kid Safe. Kontakta Helly Hansen för mer information.

När ett barn trillar i vattnen ska flytvästen vända barnet på rygg, hålla barnet s mun tillräckligt högt över vattenytan och hålla ansiktet i upprätt vinkel. Inte någon av barnflytvästarna i testet klarar alla tre momenten med perfekt resultat.
Testfakta.se har låtit prova 13 modeller för barn upp till 20 kilo som kostar mellan 270 och 600 kronor.
Helly Hansen bäst – och sämst

8 råd om flytvästar

Här är Testfakta.ses tips när du ska köpa flytväst till barnen.

1. Välj en väst som passar för barnets vikt.
2. Kontrollera att västen sitter bra på barnets kropp. Är västen för stor riskerar den att glida över huvudet på barnet eller inte vända barnet rätt i vattnet.
3. För att kontrollera passformen: Ta tag i västen vid skuldrorna och lyft. Barnets haka och öron skall då inte glida igenom halsöppningen.
4. Välj en väst med bra lyftkraft (flytkraft) och med en krage som håller barnets huvud uppe.
5. Låt barnet vänja sig vid hur det känns att hamna i vattnet med västen på innan olyckan är framme.
6. Se över västen med jämna mellanrum.
7. Tänk på att blöjor och kläder på barnet kan ändra västens egenskaper.
8. Håll alltid barnet under uppsikt, även om det bär flytväst. Flytvästen är ingen barnvakt.

Bäst i test blir
Helly Hansen Kid Safe som får betyg 4,6 av 5 möjliga. Sämst i testet blev Helly Hansens andra modell Navigare Scan som får totalbetyget 1,4.Som ett resultat av testet har Helly Hansen nu dragit tillbaka modellen Navigare Scan och de som redan köpt en sådan flytväst får utan kostnad byta ut den mot en Helly Hansen Kid Safe. Kontakta Helly hansen på telefon 0200-882 600 för mer information.Tre modeller till får riktigt dåligt betyg i testet och kan utgöra livsfara för barnet enligt Testfakta.se. Se upp för
Regatta Soft Baby med betyg 2,5 och flytvästarna från
Plastimo som får betyg 1,8 respektive 1,7.
Fler bra valDet finns fler bra flytvästar än Helly Hansen Kid Safe. På andra plats i testet kommer
Baltic Bambi Super Soft med betyg 4,4.
Crewsavers modeller intar tredje och fjärde plats. Modell Euro 100 får betyg 4,3 och modell Spiralbetyg 4,2. På femte plats finns
Regatta Soft Lemon med betyg 4,1.Hos
Testfakta.se kan du läsa hela testet se betyg på alla modeller.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.