Nyheter

Så väljer du rätt resevagn till ditt barn

Paraplyvagn, resevagn, buggyvagn – kärt barn har många namn brukar det heta. Vad det handlar om är små, smidiga barnvagnar som är enkla att ta med oavsett om du reser med bil eller flyg. Här är bästa tipsen inför valet av semestervagn för barnen.

Så väljer du rätt resevagn till ditt barn

Budget eller lyx? Baby Travel har en billigare och enklare modell för barn upp till 15 kilo. Quinny Zapp är en mer avancerad vagn men som blir mycket liten när det fälls ihop. Koelstra klarar två barn som tillsammans väger 30 kilo.

En vagn för resan ska vara smidig att ta med, annars är det ingen resevagn. Den ska vara enkel att fälla och bli liten och lätt att stuva in i bilen, eller ta med på flyget. För att uppfylla de kraven har resevagnarna oftast delat handtag, vilket gör att de kan ”vikas” och fällas ihop ungefär som ett paraply. Hjulen brukar vara små och många gånger är framhjulen svängbara.Det finns också resevagnar med helt handtag som fälls ihop som vanliga vagnar. Dessa kan vara enklare att köra, eftersom det inte krävs att du håller vagnen med båda händerna, som det ju gör om du har ett delat handtag. Resevagnar finns även som dubbelvagnar för tvillingar eller syskon. Det vanligaste är att barnen sitter bredvid varandra, men det finns modeller där barnen sitter efter varandra.
Kostar från 300 kronorDe enklaste och billigaste resevagnarna kostar bara några hundralappar och de mest avancerade kostar cirka 3 000 kronor. Kanske vill du inte lägga så mycket pengar på en resevagn som bara ska användas ibland, men innan du gör ditt val bör du tänka igenom hur vagnen ska användas för att du inte ska bli missnöjd med köpet.
Här är våra bästa tips inför köpet av resevagn
1. Liggläge. Vill du att barnet ska kunna sova bekvämt i vagnen ska den helst ha fullt liggläge, eller i alla fall vad som kallas för fullt viloläge. Testa i butik.
2. Hjulen. Ju större hjul vagnen har desto lättare är den att köra på ojämnt underlag som grusväg, kullersten och sandstrand.
3. Storlek. Kolla hur liten vagnen blir när den är i hopfälld. Många paraplyvagnar är så små att de får tas med in i kabinen på flyget.
4. Tillbehör. Kontrollera vad som ingår i form av regnskydd och transportväska för flyg.

Här finns alla resevagnar

I BarnNets lista över resevagnar finns alla märken som säljs i svenska butiker. Vagnen på bilden kommer från Cybex.

Alla resevagnar finns här!

5. Vikt på vagnen. En lätt vagn är förstås lätt att bära, men en för lätt vagn kan bli instabil. Känn efter att vagnen känns stadig och att det till exempel går att hänga en skötväska på den utan att den välter.
6. Vikt på barnet. Kontrollera hur stora barn du kan köra i vangen. Många modeller har en maxvikt på 15 kilo. Har du ett äldre barn, kolla också att vagnen har tillräckligt hög rygg så att barnet sitter och ligger bekvämt.
7. För baby. Ska du köra ett litet barn i vagnen finns det modeller som är mer ombonade och vissa har ”huvudstöd” som gör att barn från cirka 6 månader sitter bättre.
8. Sele. Kolla om vagnen har en fast sele så du kan spänna fast barnet i vagnen, eller om det finns ringar för en lös sele.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.