Nyheter

Se upp för farliga nappflaskor – så kan du minska riskerna

De flesta nappflaskor är gjorda av plast som innehåller det omdiskuterade ämnet bisfenol A. Kanada var först i världen med att stoppa försäljningen av nappflaskor som innehåller bpa. Här är våra bästa tips för oroliga föräldrar och tips på nappflaskor i andra material.

Se upp för farliga nappflaskor – så kan du minska riskerna

BPA-fria. Mams nappflaskor Ultivent och Easy Drink är gjorda av plast som inte innehåller bisfenol A. Andra alternativ är nappflaskor av rostfritt stål som Klean Kanteens eller glasflaskor som Evenflo. Alla säljs i svenska butiker, se länk till återförsäljare nedan.

OBS! Senare artiklar i ämnet:
Bisfenol A borde förbjudas i Sverige, 10 maj 2010
Här är alla bisfenol A-fria nappflaskor, 10 maj 2010UPPDATERAD 2008-10-27: Att plastkemikalien bisfenol A (BPA) är cancerframkallande är känt sedan länge. Därför har EU och andra länder gränsvärden för hur mycket av ämnet som får finnas i plastprodukter. I september kom en ny amerikansk studie som kopplar bisfenol A till både hjärtsjukdomar och diabetes. Studien visar också att genomsnittsamerikanen får i sig högre halter av bisfenol A än man tidigare räknat med. Svenska Kemikalieinspektionen följer noga forskningen, men Sveriges strategi för tillfället är att låta de gränsvärden som sätts inom EU styra. I Kanada går man längre och förbjuder alll marknadsföring och försäljning av nappflaskor i polykarbonatplast som innehåller bisfenol A. Beslutet kom sex månader efter att Kanadas hälsominister Tony Clement tagit upp förslaget. I USA har diskussionerna om ämnet gått heta en längre tid och många oroliga föräldrar har bytt till nappflaskor av glas, rostfritt stål eller plast utan det farliga ämnet. Även i Sverige har man under de senaste månaderna sett en ökad efterfrågan och försäljning av alternativa flaskor.
Svenska myndigheter avvaktarPå svenska livsmedelsverket inväntar man EU:s utredning som kommer senare i år. – Vi kan komma till samma resultat som kanadensarna men i dag tycker jag inte att man ska vara orolig, säger Kettil Svensson till Expressen i april 2008.Svenska Kemikalieinspektionen reserverade sig mot EU:s nya gränsvärden och ville ha en lägre gräns.
Esska testar regelbundet

Så kan du minska risken

Här är några tips för hur du kan minska risken att barnen får i sig bisfenol A:
• Byt ut gamla och repiga flaskor.
• Undvik att diska i maskin, det kan ge ökat slitage på materialet.

Om du vill vidta fler försiktighetsåtgärder:
• Undvik flaskor som innehåller bisfenol A till barn under 6 månader (små barn är känsligare).
• Låta bli att värma flaskan i mikron. Värm istället vattnet i glas i mikron och häll över, alternativt värm på spisen eller i vattenkokare.
• Byt till en flaska av bisfenol A-fri plast, stål eller glas (som Evenflo ovan). Undvik flaskor som är märkta med PC som står för polykarbonat.


Läs mer om ämnet
bisfenol A och nappflaskor

Svenska sajter:
Svenska Dagbladets artikel om det kanadensiska förbudet av nappflaskor med bpa från oktober 2008

Sydsvenskan: ”Giftlarm gav sug efter glasflaskor” från oktober 2008

DN:s artikel ”Omstridd kemikalie i 9 av 10 nappflaskor” från september 2008

Svenska Dagbladets artiklar om nya rön kring bpa från september 2008

DN:s artiklar om bisfenol A från september 2008

Svenska Dagbladets tre artiklar från april 2008

Expressens artikel från april 2008

Vi föräldrars artikel från april 2008

Livsmedelsverkets information

Kemikalieinspektionen

Utländska sajter:
Z recommends, amerikansk sajt med mycket info, även om vilka märken som har BPA-fria flaskor.

Alla bisfenol A-fria nappflaskor

Missa inte BarnNets bildspel med bilder på samtliga nappflaskor som är fria från bisfenol A och som säljs i svenska butiker.

Till bildreportaget!
Esska är en av Sveriges största tillverkare av nappflaskor och fabrikschef Torbjörn Holm bekräftar att Esska använder bisfenol A i sina nappflaskor, men han försäkrar samtidigt att alla flaskor testas regelbundet. – Testerna på våra flaskor visar inte några mätbara värden av bisfenol A-läckage i vätskan. Testerna genomförs av oberoende testlaboratorier. Alltså, våra flaskor ligger inte bara under EU:s gränsvärden utan det finns inga detekterbara värden alls.Samma sak säger flera stora tillverkare av nappflaksor som BarnNet varit i kontakt med bland andra NUK, DrBrown’s och Nova Care.Torbjörn Holm på Esska har några tips till föräldrar som ändå är oroliga: – Ju äldre och repigare flaska, desto större risk. Byt ut gamla, repiga och slitna flaskor. Samt värm inte vätskan direkt i flaskan i till exempel mikro då viss forskning visar att läckaget kan öka i dessa fall.Torbjörn Holm berättar också att Esska tittar på andra material men kan inte säga när sådana flaskor kommer att lanseras.
Alternativa flaskorKänner du dig ändå orolig finns flera modeller av nappflaskor i bisfenol A-fri plast i svenska butiker och även flaskor i rostfritt stål och glas. Det är:*
Bambino Mams nappflaskorna Ultivent och Drink Easy samt den spillfria muggen No Mess No Stress som är tillverkade i bisfenol A-fri plast.
Klicka här för återförsäljare.*
Medelas nappflaskor, uppsamlare för bröstmjölk, bröstpumpar och tillbehör är gjorda av plasten polypropen och fria från bisfenol A.
Klicka här för återförsäljare.*
Nûby har ett flertal flaskor som är gjorda i polypropen, och fria från bisfenol A. Nûby har även serien Natural Touch med flaskor i silikon.
Klicka här för återförsäljare.* Danska
NovaCare/BabyNova har flaskor i två storlekar som är gjorda av plasten polypropen (PP) och fri från bisfenol A. NovaCare/BabyNova har även nappflaskor i glas. Här finns
återförsäljare av BabyNova. *
NUK har nappflaskor i glas i två olika storlekar och även större flaskor i plast som är fri från bisfenol A.
Klicka här för återförsäljare*
Tupperware har en nappflaska i polypropen och silikon.
Klicka här för återförsäljare.*
Dr- Brown’s har flaskor i två storlekar i alternativ plast som inte innehåller bpa.
Klicka här för återförsäljare.*
Philips Avent är ett amerikanskt märke med honungsfärgade flaskor i alternativ plast.
Klicka här för återförsäljare.*
Klean Kanteen, rostfria flaskor som fungerar med Avents dinappar.
Klicka här för återförsäljare.*
Evenflo, amerikanskt märke med nappflaskor i glas som säljs i vissa svenska butiker.
Klicka här för återförsäljare.*
GreentoGrow är ett amerikanskt märke med nappflaskor i bpa-fri plast.
Klicka här för återförsäljare.*
Born Free är ett brittiskt märke med både plastflaskor och glasflaskor.
Klicka här för återförsäljare.
Tipsa oss gärna om fler märken med bisfenol A-fria flaskor och sajter som säljer till Sverige!

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.