NyheterSponsrat

Shea Mooti: Så vårdar du baby och barns känsliga hud vid köldallergi, eksem och torr hud

Små barn har extra känslig och ömtålig hud. Vind, kyla och torr luft utsätter huden för extra påfrestningar. Det är därför viktigt att vårda den rätt, annars kan det leda till inflammationer och allvarliga hudåkommor. Använd organiska och naturliga hudvårdsprodukter som är anpassade efter spädbarns hud och smörj regelbundet för att återfukta.

Shea Mooti: Så vårdar du baby och barns känsliga hud vid köldallergi, eksem och torr hud

20-30 procent av barnen drabbas.
Köldallergi och spädbarnseksem är vanligt bland små barn. Omkring 20-30 procent av barnen lider av någon form av eksem under småbarnsåren. Shea Mootis hudvårdsprodukter är speciellt framtagen för små barns känsliga hud och innehåller bara naturliga ämnen. Exempelvis är Baby’s Everything Body Balm en vårdande salva som kan användas vid köldallergi och eksem.

Det är inte ovanligt att små barn med känslig hud utvecklar olika hudåkommor under höst och vinter när deras hud utsätts för extra tort och kyligt väder. Därför är det viktigt att vara extra noga med barnens hud när kylan kommer. Precis som man anpassar sina kläder efter klimat bör man även se över hudpreparaten när kylan kommer.

Se upp för köldallergi
Köldallergi kallas på läkarspråk köldurtikaria och är egentligen inte en allergi utan en överkänslighet mot kyla. Den är extra besvärlig i ett kallt klimat som i Sverige. Det innebär att huden reagerar med nässelliknande utslag. Det kan yttra sig på att exempelvis kinderna eller händerna blir röda och svullnar upp efter att man har varit ute i kallt och blåsigt väder. Ett annat typiskt tecken på köldöverkänslighet är att huden kliar. Symtomen beror på att celler i huden frigör histamin när de utsätts för kyla. Ibland kan man även få eksem eller känna att huden bränner.

Många orsaker till eksem
Eksem är en hudåkomma som kan orsakas av säsongsmässiga förändringar, kyla, värme, irriterande kläder eller plötslig livsmedelsrelaterad allergi. Eksem framkommer som röda, irriterade fläckar på huden. Ibland med små, vätskefyllda bulor som blir inflammerade när man kliar, vilket kan leda till infektion. Andra namn för eksem är ”atopisk dermatit” och ”infantilt eksem”. Eksem kan ofta misstas för en allergi, då allergier själva, faktiskt kan utlösa eksem. Faktorer såsom vinterns torkande effekt på huden, intensiv värme (svettningar/fukt) eller psykisk stress kan orsaka eller förvärra tillståndet.

Så känner du igen spädbarnseksem
Spädbarnseksem är något som visar det sig som ett kliande rött utslag på kinderna på spädbarn. Utslaget sprider sig i ansiktet ner på halsen och i blöjregionen. Det kan också ses på yttersidan (sträcksidan) av armar och ben. Barnen är plågade av klådan, speciellt om natten och verkar griniga och irriterade. Eksemet är normalt torrt, men vid infektion med hudbakterier (impetiginisering) börjar eksemet att vätska sig – detta är en varningssignal och man bör kontakta läkare/ hudspecialist.

20–30 procent av småbarn utvecklar eksem
Bebisar har en hud som är naturligt mjuk och känslig, så de reagerar snabbt på irriterande tyger, kyla, svettig fukt från överhettning och blöjor, tvätt produkter, samt konstgjorda tillsatser och parfymer i babyhudvårdsprodukter. Småbarn som lider av eksem behöver specialvård till sin hud.Många hudvårdsprodukter för barn maskeras under etiketten ”naturliga” och ”allergivänliga” även om de inte är det. Statistiskt utvecklar 20–30 procent av barnen olika typer av eksem, men tenderar att växa från dem vid 5 års ålder. Tyvärr förvärras den naturliga läkprocessen för små bebisar av att de ständigt kliar sig. Konstant kliande resulterar slutligen i brunaktiga, förtjockade områden på huden, vilket bör behandlas.

Så tar du hand om barns känsliga hud
Det mest effektiva sättet att hålla eksem under kontroll och aktivt förhindra skov är att smörja huden 2–3 gånger dagligen. Effektivt fuktgivande är kliniskt bevisat att förhindra skov. Det finns lotion, kräm och salvor. Skillnaden är att lotion är lättflytande, kräm är fetare än lotion och salva är fetast. Använd efter behov. Tänk också på vad du utsätter ditt barn för, som mycket vatten, kyla, sol och liknande som kan påverka huden, och vårda huden därefter.

Shea Mootis Baby’s Everything Body Balm är en vårdande salva kan användas vid köldallergi och eksem. Som daglig mjukgörare passar Shea Mooti Baby’s Gentle Lotion bra. Läs mer om Shea Mootis produkter härGör smörjning till en vana. Vintertid kan du behöva en fetare kräm än sommartid. Varmvatten torkar också ut huden. Tänk på att spädbarn inte behöver bada så ofta och använd bra naturliga och organiska badpulver och oljor, för att motverka uttorkning. Använd tvålfria rengöringsmedel eller rena, naturliga tvålar som är utformade speciellt för småbarns känsliga hy. Smörj barnets hud omedelbart efter bad. Smörj minst två till tre gånger per dag på ren, torr hud. Smörj alltid med oparfymerad olja eller salva direkt efter ett bad, för att binda fukten.

Shea Mooti Baby’s Soothing Bath Soap är ett milt, lugnande och vårdande badpulver, som kan användas i badvattnet. För tvätt av kropp och hår finns Shea Mooti Baby’s Gentle Head-To-Toe Wash. Läs mer om Shea Mootis produkter härHåll naglar korta och rena. Kliande på öppna utslag kan leda till infektion. Då torr hud är en stor bov vid eksem kan fuktiga områden och överdriven väta vara en utlösande faktor. Torka bort saliv när barnet dreglar. En tjock, parfymfri barriärkräm hjälper till att skydda känsliga skinkor från väta i en blöja.

Här får du veta mer om Shea Mooti, vad varumärket står för, om grundaren Violet Reid och varför hon skapade Shea Mooti. Allt om Shea Mooti

Fakta om Shea Mooti hudvårdsserie för babyShea Mooti har hudvårdsprodukter speciellt för nyfödda barns känsliga hud. Dessa produkter är framtagna för att lugna, återfukta och skämma bort den känsliga babyhuden. Shea Mootis hudvårdsprodukter innehåller rena, naturliga botaniska oljor och sheasmör. Produkterna är fria från parabener, EDTA, mineraloljor, syntetiska färgämnen, silikoner och pftalater.

5 produkter i Shea Mootis hudvårdsserie för baby:– Shea Mootis Baby’s Everything Body Balm – vårdande salva- Shea Mooti Baby’s Gentle Lotion – hudkräm för känslig hy- Shea Mooti Baby’s Soothing Bath Soap – lugnande och vårdande badpulver- Shea Mooti Baby’s Gentle Head-To-Toe Wash – milt schampo och duschkräm – Shea Mooti Baby´s Rub-a-Bye Body & Scalp oil – massage- och babyolja

Läs mer om Shea Mootis produkter här

Denna artikel är publicerad i samarbete med BABYSAFE.nu

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.