Tips

Test vinterstövlar för barn: 5 bästa vinterkängorna 2015

Superfit Culusuk
Det är dags att köpa varma vinterstövlar, eller vinterkängor, till barnen. Ett par vinsterstövlar för barn ska vara såväl varma, som vattentäta och ha god andningsförmåga. En svår kombination visar det sig när Testfakta.se gör sitt årliga test av just vinterkängor för barn. Här hittar du årets bästa vinterkängor, enligt Testfakta.se

Varje år låter Testfakta.se testa vinterstövlar för barn. I år testade man nio olika modeller från lika många märken. 6 av 9 vinterkängor får godkänt betyg, det vill säga betyg 3 eller högre.

Testfakta har granskat vinterstövlarnas vattentäthet, värmeisolation och andningsförmåga. Man har också gjort en Kemisk analys, kikat på förekomst av perfluorerade ämnen.

PFOA i Euroskos stövlar

Ett par av de nio testade vinterkängorna innehåll ämnet PFOA. Det var vinterkängorna från Eurosko. PFOA är både reproduktionsstörande och misstänkt cancerframkallande. Enligt Tone Lie, CSR-ansvarig på Eurosko, är resultaten överraskande. Hon säger så här till Testfakta.se:
– Vi har själva testat en sko från butik som inte gav utslag för PFOA. Vi ser mycket allvarligt på det Testfakta hittat och gör nu vidare utredningar för att komma till rätta med detta.

Testfakta.ses experter konstaterar att förekomsten av PFOA inte innebär någon hälsorisk för barnet som använder skorna, så länge hon eller han inte suger på dem. Men förr eller senare hamnar ämnet i naturen, där det kan gå vidare till mat och dricksvatten.

Bästa vinterstövlarna 2015 – enligt Testfakta.se

Bäst i test: Superfit Culusuk

På första plats i Testfakta.ses test kom vinterkängan Culusuk. Det är en praktisk och rejäl vinterkänga med lättviktssula från Superfit. Den är varmfodrad med Gore-tex varmaste vinterfoder. En stövel som är 100 procent vattentät. Finns även i andra färger. Storlek: 23-40.

Betyg: 4,7 av Testfakta.se Kommentar från Testfakta.se: Bäst i test!

Pris: 799 kr hos Lekmer.se


Ponny har mycket bra prestanda

På andra plats i Testfakta.ses test finns vinterstöveln Ponny Sympatex 009 från Eurosko. Det är en lätt och flexibel vinterkänga med Sympatex-membran som håller barnens fötter varma och torra, samtidigt som kängan andas. Vinstersövlarna har förstärkt tåparti och uttagbar innersula. Resårsnörning gör skon mer funktionell och reflexdetaljer gör att barnen syns i mörkret. Finns även i grått. Storlek 20-30.

Betyg: 4,6 av av Testfakta.se Kommentar från Testfakta.se: Mycket bra prestanda, men innehåller PFOA.

Pris: 899 kr hos Eurosko.se


Ecco andas bäst

På tredje plats i Testfakta.ses test kom vinterkängorna Ecco Biom Hike Infant. Det är ett par vinterstövlar som är tillverkade i mjuk mocka. Kängorna har Gore-tex-membran för och varmt foder. Tack vare snabbsnörningen sitter de på plats och är smidiga att ta på och av. Finns i flera färger. Storlek 21-30.

Betyg: 4,5 av Testfakta.se Kommentar från Testfakta.se: Mycket bra vattentäthet och bäst andning. Sämst värmeisolation.

Pris: 900 kr hos Ecco.se


Viking finns i många färger

Vinterstövlarna Viking Windchill återfinns på testets fjärde plats. Det är ett par enkla och bekväma vinterkängor i dra-på-modell med högt skaft och justerbar knäppning. Gore-tex-membran ger en bra vattentäthet, andningsförmåga och isolering. Den grovmönstrade naturgummisulan som är lite mjukare än en vanlig sula ger utmärkt grepp i isig och våt terräng. Viking Windchill finns i fyra olika färger. Storlek 20-30.

Betyg: 3,7 av Testfakta.se Kommentar från Testfakta.se: Bra vattentäthet och bra andning.

Pris: 849 kr hos Lekmer.se


Skopunkten klarar vattenpölarna

Skopunkten Gio Snow återfinns på Testfakta.ses fjärde plats. De vinterkängorna har varit så populära att de tagit slut i Skopunktens webbutik. Eventuellt kan de finnas kvar i Skopunktens butiker.

Betyg: 3,5 av Testfakta.se Kommentar från Testfakta.se: Mycket bra vattentäthet, men andas inte alls.

Pris: 500 kr i Skopunktens butiker


Everest har bäst värmeisolation

Vinterstöveln Everest K Adv Hi Boot återfinns på Testfakta.ses femte plats med betyg 3,3 vilket får anses som ett gott betyg. Det är ett par vinterkängor med ovandel i mesh och syntet och med vattentätt Sympatex-membran som håller fötterna torra och ger bra andasförmåga. Skorna har löstagbar stötdämpande innersula, förstärkt tå och häl för ökad slitstyrka samt justerbara kardborrespännen för bästa passform. Finns i flera färger. Storlek 23-30.

Betyg: 3,3 av Testfakta.se Kommentar från Testfakta.se: Bäst värmeisolation, men sämre vattentäthet.

Pris: 499 kr hos Stadium.se


Hela testet, med resultat för alla testade vinterkängor hittar du hos Testfakta.se

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.