Nyheter

Tungmetaller i barnmat – här får du svar på dina frågor

Testfakta.se har undersökt förekomsten av tungmetaller i barngröt och välling och resultatet har fått mycket uppmärksamhet i media och många föräldrar är oroliga. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om tungmetaller i barnmat.

Tungmetaller i barnmat – här får du svar på dina frågor

Testfakta.se publicerade den 12 januari sin granskning av förekomsten av tungmetaller i barngröt och välling. Bland annat fick varumärkena Semper och EnaGo kritik för höga förekomster av bly och arsenik i sin gröt och välling.

Här finns svar om tungmetaller i barnmat

Livsmedelsverket
Frågor och svar om tungmetaller i barnmat

Semper
Frågor och svar om Testfaktas rapport

EnaGo
Med anledning av Testfaktas jämförelse

Testfakta.se
Tungmetallerna kvar i barnens gröt och välling
En produkt klarade testet

Endast 1 av 14 testade produkter var helt utan tungmetaller. Det var Nestle Låglaktos Majsvälling, som fick kommentaren ”Inga uppmätta halter av arsenik, kadmium eller bly.

Läs mer om den på Nestle Barnmats webbplats.

Testfaktas granskning med resultat för alla 14 testade produkter.
Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset menar att det räcker med tre portioner gröt eller välling per dag för att ett barn som väger 8 kilo ska komma över gränsvärdena per dygn. Samtidigt understryker han att barn idag får i sig betydligt mindre tungmetaller idag än tidigare generationer.– Mina barnbarn får varje dag i sig en tredjedel av den dos bly jag själv fick som barn, säger Lars Barregård till Testfakta.se.
Ge barnen allsidig kostIngen av tillverkarna av barnmat bryter mot några regler eller överskrider tillåtna värden i sina produkter, det kan man läsa på Livsmedelsverkets webbplats. Här finns
Frågor och svar om tungmetaller i barnmat, med anledning av att verket har fått mycket frågor från oroliga föräldrar de senaste dagarna.Livsmedelsverkets rekommendation till föräldrar är att försöka variera barnens kost. De skriver på sin webbplats:- Ett generellt råd till både barn och vuxna är att äta varierat, det vill säga att äta olika sorters mat men också att variera mellan olika märken. Använder man alltid samma produkt och just den har hög halt av något ämne kan man riskera att få i sig skadliga halter. När det gäller barn under ett år rekommenderar vi att gröt- och vällingmålen inte är fler än tre per dag, eftersom spädbarn behöver lära sig äta vanlig mat också.
Semper och EnaGo svararÄven tillverkarna Semper och EnaGo har kommentarer till testet på sina webbplatser. Semper ser fram emot Livsmedelsverkets genomgång av regelverket kring riktvärden för just barnmat.– Vi ser fram emot att Livsmedelsverket ska driva frågan om ett gränsvärde i EU för tungmetaller i barnmat. Barnmat har en striktare lagstiftning än all annan mat, men just när det gäller vissa av de här tungmetallerna saknas gränsvärden, säger Malin Westling, kommunikationschef på Semper till
Dagens Nyheter. EnaGos vd och grundare Kristina Kallur, poängterar att EnaGos produkter följer samtliga riktlinjer från både livsmedelsverket och de diskuterade striktare gränslinjer inom EU. Hon skriver på företagets webbsida: – Inom EnaGo kommer vi att fortsätta vår strävan efter att finna bästa möjliga råmaterial och för att finna odlingsområden med berggrund och jordar som innehåller än mindre av dessa oönskade ämnen.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.