Tips

BarnNets besökare utser: 10 viktigaste babyprodukterna

Bonti bärsele
Babysitter, gym, sele… antalet babyprylar är oändligt, men vilka har man egentligen mest nytta av? Vi frågade våra besökare vilken eller vilka babyprodukter som betytt mest för deras familjer och varför. Nu har vi sammanställt era absoluta favoriter och är stolta att kunna presentera listan – här är de 10 viktigaste babyprodukterna!

1. Bärselen – ger både närhet och frihet

Bärselen är den mest uppskattade babyprodukten. Med en bärsele får du närheten till ditt barn, samtidigt som du har händerna fria och kan göra andra saker. Du kan ha den både inne och ute, i vardagslivet och på resan. En bärsele sparar bärarens rygg och den kan användas av både mamma och pappa (eller morfar, grannen eller barnvakten).

Extra bra är bärselen för lite kinkiga barn, barn med kolik eller barn som bara vill ha extra mycket närhet. Periodvis kan bärselen fungera som ett alternativ till vagnen och ibland även som alternativ för sängen, i alla fall på dagtid.

Det finns många märken av bärselar. Babybjörn (bilden) följt av Ergobaby var populärast i vår enkät.

Här finns alla bärselar och butikerna som säljer dem.


2. Nappen – för tröst och trygghet

Vissa barn gillar den, andra inte. Men för dem som börjar med napp blir det ofta en ovärderlig pryl under många år. För snuttiga barn som bara vill ligga vid mammas bröst blir nappen ett alternativ och ger mamma avlastning. Nappen ger tröst och trygghet i både vagnen och sängen, dag som natt.

Utbudet av nappar är stort, det finns anpassade nappar efter barnens ålder och det finns ortodontiska nappar som inte ska störa tändernas utveckling. Det finns nappar i latex, silikon och naturgummi. De kan vara runda, platta och se ut på alla möjliga vis. Ratar ditt barn den första napp du provar, är det bara att prova med en annan modell. På bilden syns nappen NUK Genius.

Här finns alla märken av nappar.


3. Vagnen – ett självklart köp

Barnvagnen är ett självklart köp för de allra flesta, men för vissa kommer den första liggvagnen att betyda mer än för andra. Med vagnen får du som förälder frihet att ta dig dit du vill och barnet känner sig tryggt i sin liggvagn. Vagnen blir en självklar sovplats för många barn, främst på dagen. Många är de föräldrar som kör vagnen inne, för att det visat sig vara det lättaste sättet att få bebisen att somna.

Det finns många varianter av första barnvagn. Duovagn är en barnvagn med separat liggkorg till det lilla barnet. Kombivagn är en sittvagn, där du kan sätta i en babylift, antingen en hårdlift eller mjuklift. På bilden syns en duovagn från Emmaljunga, en limeted edition med klädseln Sherwood.

Här hittar du alla liggvagnar och babyvagnar och butikerna som säljer dem.


4. Babysittern – den första fåtöljen

En babysitter är en skön sittplats och sovplats för det lilla barnet. Den har skönt gung som roar, lugnar och vaggar beroende på humör. En babysitter är lätt att flytta med sig från rum till rum och bebisen känner att han eller hon får vara med där det händer. Vad är väl bättre än att sitta i en babysitter och kika på syskon som busar?

Det finns flera varianter av babysitters, med klassikt utseende till modernare, med brokiga mönster och enfärgade. Funktionen är dock oftast densamma, en bekväm plats för babyn med möjlighet att ställa lutningen i ett par olika lägen. På bilden syns babysitter från Babybjörn.

Här hittar du alla babysiter och butikerna som säljer dem.


5. Babygymet – lek och träning

Många barn älskar sitt babygym och kan ligga och titta på sakerna hur länge som helst. När de blir större fäktar de med armarna och försöker få tag på leksakerna som hänger och dinglar ovanför dem. Och även om det bara är kortare stunder ditt barn trivs i babygymet, är det stunder du som förälder har händerna fria och kan passa på att äta, läsa tidningen eller sitta bredvid och njuta av en nöjd bebis.

Babygym finns i många utföranden. Här en variant från Skip Hop med lekmatta och en mjuk aktivitetsbåge med kul leksaker som även kan tas ner för lek eller för att byta ut mot andra saker. Det finns även babygym i plast och i trä, utan lekmatta. Vissa är enkla att montera ner och lätta att ta med eller plocka undan.

Här hittar du alla babygym och butikerna som säljer dem.


6. Snutten – en trogen följeslagare

Gillar ditt barn sin snutte gör du bäst i att skaffa mer än en. Det är nämligen inte roligt om snutten är borta. Precis som nappen kan snutten ge både tröst och trygghet, och det blir lätt en trogen följeslagare i många år framöver.

Vad som är en snutte är inte lätt att säga, det kan vara en babyfilt, en liten snuttefilt, en kombinerad snuttefilt/gossedjur eller ett gammalt örnott. Ditt barn avgör själv vad som blir hans eller hennes favoritsnutte.

På bilden ser du en söt snutte från Teddykompaniet.

Fler söta och gosiga snuttefiltar hittar du här.


7. Vyssan Lull – ger spjälsängen gung

Att vyssa en bebis till söms i en spjälsäng är stört omöjligt. Men med Vyssan Lull är det faktiskt möjligt. Det är små gungtassar som du sätter på spjälsängens ben och vips kan du gunga på sängen. När bebisen vaknar till, vyssar du den till ro igen.

Vyssan Lull-tassarna tillverkas idag av Brio, och du hittar närmaste återförsäljare på Brios hemsida.


8. Nappflaskan – med den kan pappa mata

Vissa väljer att inte amma, andra kan inte amma. Oavsett vilket är det i de lägena nödvändigt att mata bebisen med nappflaska. Kanske vill du även kunna pumpa och ge bröstmjölk i flaska? När du flaskmatar, kan både mamma och pappa få njuta av den mysiga matningsstunden och ni kan turas om att mata på nätterna.

Utbudet av nappflaskor är stort. Vill du flaskmata din bebis, prova dig fram till rätt modell för er, eller be din bvc-sköterska om råd. Får du inte stöd där kan du även vända dig till Föreningen flaskmatning i Sverige.

På bilden ser du Calma från Medela, en flaska som minskar risken för sugförvirring när du både ammar och flaskmatar ett nyfött barn eftersom samma sugteknik används.

Här hittar du alla typer av nappflaskor.


9. Gåstol – kul sätt att hänga med

Med en gåstol kan barnet för första gången förflytta sig själv, vilket de flesta tycker är jättekul. De kommer upp från golvet och kan hänga med på ett helt nytt sätt hemma.

De flesta gåstolar har dessutom en aktivitetsbricka med kul leksaker. Vissa har ratt, ljud och ljus, andra är enklare. På bilden syns en gåstol från Inovi.

Alla gåstolar och butiker som säljer dem hittar du här.


10. Babygunga – som gungar själv

De flesta barn älskar när det gungar lite lagom, men som förälder kan det vara jobbigt att gunga i famnen eller gunga på vagnen. Då är en babygunga ett mycket bra alternativ. Det kan liknas vid en babysitter, men med automatiskt gung som du kan ställa i olika hastighet och rytmer.

Babygungans ryggstöd kan oftast ställas i olika lägen. De finns modeller som även har vibration, musik och naturljud. Andra har ljud och rörelsemönster som ska likna de i mammas mage. Det finns onekligen många babygungor att välja mellan, i alla prislägen. På bilden syns babygungan Polly Swing Up från Chicco.

Här hittar du alla babygungor och butikerna som säljer dem.


5 starka bubblare

Strax utanför topp 10 hamnar dessa 5 produkter:

  • Näsfrida – en snorsug som hjälper förkylda småbarn sova
  • Bröstpump – ger frihet åt mamma
  • Våtservetter – när du väl börjat, kan du inte sluta använda dem
  • Bärsjal – ger närhet samtidigt som du har händerna fria
  • Babyvakt – ger dig trygghet och frihet när barnet sover

På bilden syns Näsfrida, manuell bröstpump och babyvakt kommer från Philips Avent.

Har du fler tips?

Tipsa gärna oss och andra nyblivna småbarnsföräldrar om fler saker som underlättar det nya livet med bebis. Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.