Nyheter

Bisfenol A förbjuds i nappflaskor

Från och med mars nästa år är det förbjudet att tillverka nappflaskor som innehåller det skadliga ämnet Bisfenol A, meddelar EU-kommissonen.

Bisfenol A förbjuds i nappflaskor

BPA-fria. Idag har alla stora tillverkare flaskor som är fria från Bisfenol A. Här är tre exempel på alternativa flaskor; Mam i BPA-fri plast, Klean Kanteen i rostfritt och Green to go i glas.

Tillverkningen förbjuds från och med den 1 mars 2011, medan marknadsföring och export av sådana nappflaskor förbjuds från och med den 1 juni 2011, enligt ett beslut från EU-kommissionen.BarnNet har vid ett flertal tillfällen skrivit om Bisfenol A, som är ett hormonstörande ämne som bl a finns i nappflaskor. Ämnet kan ”läcka ut” och tas upp i kroppen. Risken för att ämnet läcker är störst om man använder gamla och repiga flaskor, samt om man värmer flaskorna i mikrovågsugn. En skärpning av reglerna för hur bisfenol A får användas har varit på gång länge och utretts på många håll, bland annat i Sverige. Frankrike och Danmark är de EU-länder som tidigare har förbjudit ämnet i nappflaskor. Även i Sverige har ett nationellt förbud väntats, om det inte skulle ha fattats på EU-nivå.Inom EU hade man egentligen inte räknat med att kunna klubba ett förbud förrän i början av nästan år, skriver AFP. Nu valde man att lägga fram förslaget i en expertkommitté som skulle sammanträda på torsdagen.- Det här är goda nyheter för Europas föräldrar, framhöll EU-kommissionären John Dalli i ett uttalande efter beslutet.
Alternativa flaskor finnsBisfenol A finns i nappflaskor av hård och klar plast. I dag har alla stora tillverkare av nappflaskor som är fria från Bisfenol A. Kika efter märkningen BPA-fri på förpackningarna eller fråga i butik.BarnNet har även en guide till
Alla BPA-fria nappflaskor

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.