Nyheter

Gifter även i nya nappflaskor – så minskar du risken

Bisfinol A finns inte längre i nappflaskor, men nu varnar Naturskyddsföreningen för att även de nya nappflaskorna kan läcka farliga ämnen.

Bisfenol A, eller BPA, var ett flitigt diskuterat ämne för några år sedan. Sedan 2011 är det förbjudet att sälja nappflaskor som innehåller BPA i Sverige och resten av EU, USA och Kanada. Numera används annan plast, vanligtvis polypropylen, PP, i nappflaskor.
Naturskyddsföreningen slår larmDen 8 mars 2012 kom Naturskyddsföreningen med ett pressmeddelande om att även nya nappflaskor kan läcka giftiga ämnen. Larmet kom efter en ny vetenskaplig studie där man analyserat 277 nappflaskor inköpta i 27 länder, däribland Sverige. – Om man har otur och köper fel flaska kan alltså de nya flaskorna läcka farliga kemikalier till de allra minsta barnen. Hur ska konsumenten kunna välja rätt i detta kemikaliesamhälle? Det är viktigt att regeringen nu tar konkreta initiativ som verkligen leder till en avgiftning av vardagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Det här visar studien

Läs mer om farliga nappflaskor

Naturskyddsföreningens pressmeddelande Farliga gifter i nappflaskor

Här finns studien Identification and quantification of the migration of chemicals from plastic baby bottles used as substitutes for polycarbonate
Välj en säker nappflaska

Nappflaskor i glas och rostfritt stål är helt säkra nappflaskor. Här guidar vi till alla modeller vi känner till:

Till guiden med Flaskor i glas och rostfritt stål.
I studien tittade man tittade på vad som kan flyttas över från plasten till innehållet i flaskan. Den vanligaste plastsorten i nappflaskor var polypropylen, vilket även var den sorts plast där störst antal ämnen flyttades från plasten till flaskans innehåll. Av de 11 flaskor som köptes i Sverige var sex stycken gjorda av PP, men av vilka märken framgår inte. Totalt fann man att 31 stycken främmande substanser släppte från plasten, en del av dem kan vara skadliga. Man hittade bensenderivat (i 17 % av PP-flaskorna) som kan vara cancerframkallande och är en ämnesgrupp man annars hittar i bensin, och i ett fåtal flaskor hittades även en bensenesulfonamid som visat sig skada nervsystemet. Vidare hittades DIPN (i 45 % av PP-flaskorna), som annars hittas i bläck och återvunnet papper. I 90 % av flaskorna migrerade fenol till innehållet och i 65 % av flaskorna migrerade alkaner.- Oavsett vilka halter som hittades i studien så handlar det i flera fall om främmande kemikalier som inte ska finnas i mjölk till små barn. Mitt råd till konsumenter är att använda flaskor av glas eller rostfritt stål. Det går att hitta på nätet om man inte hittar dem i butik. Undvik dock gärna aluminium för även dessa kan ha en plastfilm av hormonstörande BPA på insidan, säger Ulrika Dahl, avdelningschef för Miljögifter på Naturskyddsföreningen. Studien visade också att plasten polyetersulfon (PES), en svagt brunfärgad plast, inte läckte några farliga ämnen. Det betyder att nappflaskor av PES-plast, som exempelvis de från Philis Avent är säkra att använda.
Så minskar du riskerna Här är några tips för hur du kan minska risken att barnen får i sig skadliga ämnen via nappflaskan:• Byt ut gamla och repiga flaskor.• Undvik att diska nappflaskan i maskin, det kan ge ökat slitage på materialet.• Låt bli att värma nappflaskan i mikro eller kokande vatten, eftersom giftiga ämnen främst släpper vid uppvärmning av plasten. Välj istället att värma vällingen eller ersättningen i ett glas i mikron eller i en kastrull på spisen för att sedan hälla över den redan uppvärmda vätskan i nappflaskan.• Byt till en nappflaska av glas, rostfritt stål eller PES-plast.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.