Tips

Vad betyder märkningen?

Miljömärkning
Svalor, svanar och blommor – ja, vad betyder egentligen märket som syns på klädesplagget du tänkt köpa åt den lille? När törs man lita på att man verkligen gör ett bra miljöval?

Många föräldrar vill inget hellre än att verkligen kunna lita på att plagget de köper inte innehåller några skadliga kemikalier. Dessvärre finns inget enhetligt miljömärke som garanterar detta. Istället finns det en uppsjö olika miljömärken, och även om arbetet med att skapa en samstämmig miljömärkning pågår, beräknas processen ta flera år.

Parallellt finns även märken som inte alls är äkta miljömärken, utan symboler som företagen själva sätter på produkten. Är du osäker i butiken – fråga alltid!

Nedan följer en lista på vedertagna miljömärken, vilka bygger på att en oberoende organisation bestämmer miljökraven och sedan kontrollerar att varorna uppfyller dessa.

Källor:
Naturvårdsverket,
Konsumentverket

Bra Miljöval

Naturskyddsföreningens egen märkning. För textil finns tre varianter av märkning: en för bra beredning, en för bra fiber och en om plagget är second hand.


Eko Sustainable Textile

Det holländska miljömärket för textil. Märket står för bra beredning och bra råvara. Eco Sustainable Textile samarbetar nu med flera andra stora textilmärkningar i GOTS.


Global Organic Textile Standard (GOTS)

Det nya internationella miljömärket på textil. Märket står för bra beredning och bra råvara.


Svanen

Svanen är det officiella nordiska miljömärket. På textil står det för bra beredning och bra råvara.


EU-blomman

EU-blomman är det europeiska miljömärket. Det har två nivåer: blomma utan text betyder att man använt ”snällare” kemikalier, blomma med texten ”organic” betyder dessutom att ekologisk råvara använts.


AIAB

AIAB är det italienska miljömärket för textil. Märket står för bra beredning och bra råvara.


Demeter

Demeter är antroposofernas märke. Märket står för bra beredning och bra råvara. Antroposofernas regler för odling är ekologisk odling, plus ytterligare krav.


Naturland

Naturland är ett av de tyska miljömärkena. Märket står för bra beredning och bra råvara.


Organic Exchange

Internationell märkning för att gynna ekologisk odling. Märket står för bra råvara och har två nivåer: den stora cirkeln står för 100 procent ekologisk råvara. Den lilla cirkeln står för 5–99 procent ekologisk råvara. Procentsatsen ska stå utskriven.


Soil Association

Soil Association är det engelska märket för ekologisk odling. På textil står det för bra beredning och bra råvara. Soil samarbetar nu med flera andra stora textilmärkningar i GOTS.

Övriga benämningar/märkningar

Ekologiskt/Organic

Ekologisk odling är odling utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer. Organic är det engelska ordet för ekologiskt.

Öko-Tex 100/Trygg textil

En hälsomärkning för slutanvändaren, som garanterar att slutprodukten inte innehåller några ämnen som kan vara skadliga för den som köper produkten.

Rättvisemärkt/Fairtrade

En märkning som ställer krav på att mänskliga rättigheter respekteras, samt att inköparen har betalat ett rättvist pris för råvaran.

Made-by.org – spårbarhetsmärkning

På hemsidan kan du se var råvaran till textilen tillverkats. Företagen som ingår föredrar att jobba med ekologisk råvara.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.