Nyheter

Bisfenol A borde förbjudas i Sverige

Nu vill Kemikalieinspektionen ha ett svenskt förbud mot det omstridda ämnet Bisfenol A, BPA, som finns i nappflaskor. Den som vill kan dock lätt undvika BPA idag, utbudet av alternativa flaskor är stort visar BarnNets granskning.

Bisfenol A borde förbjudas i Sverige

Vill begränsa. Ethel Forsberg, generaldirektör för Kemikalieinspektionen vill att Sverige begränsar användningen av bisfenol A.

Flera länder, däribland Danmark och Kanada, har infört förbud mot nappflaskor som innehåller bisfenol A. Nu vill Kemikalieinspektionen att Sverige gör likadant:- Det är dags att sätta ned foten även i Sverige och begränsa användningen av bisfenol A. Jag skulle önska att Sverige kunde agera på samma sätt som man gjort i Danmark, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg till Svenska Dagbladet (10 maj 2010).På Livsmedelsverket gör man en annan bedömning och avvaktar EU:s utvärdering av ämnet. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket säger till Svenska Dagbladet:- Vi följer i första hand det arbete som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa bedriver. De kommer med en utvärdering av bisfenol före sommaren och vi har inte sett någon anledning att föregripa detta.
Nationellt förbudOm inte EU agerar mot bisfenol A inom ett år vill miljöminister Andreas Carlgren att Sverige inför ett nationellt förbud mot kemikalien.- Är det så att ett EU-förbud tar för lång tid så går vi före här i Sverige i avvaktan på ett EU-beslut. Dels vet vi utifrån vad som hänt internationellt att detta är en viktig fråga, dels har ju nu expertmyndigheten gett sitt besked, säger Andreas Carlgren till Svenska Dagbladet 11 maj 2010.Även oppositionen vill ha ett stopp för bisfenol i barnprodukter och lovar ett förbud så snart det går, vid en valvinst.
Gott om alternativa flaskor

Så minskar du riskerna

Här är några tips för hur du kan minska risken att barnen får i sig bisfenol A:
• Byt ut gamla och repiga flaskor.
• Undvik att diska i maskin, det kan ge ökat slitage på materialet.

Om du vill vidta fler försiktighetsåtgärder:
• Undvik flaskor som innehåller bisfenol A till barn under 6 månader (små barn är känsligare).
• Låta bli att värma flaskan i mikron. Värm istället vattnet i glas i mikron och häll över, alternativt värm på spisen eller i vattenkokare.
• Byt till en flaska av bisfenol A-fri plast, stål eller glas.

Flaskor som innehåller BPA
Vill du undvika BPA, ska du undvika flaskor som är tillverkade av hård och helt klar/ genomskinlig plast. Många av dessa flaskor är märkta med PC som står för polykarbonat.

Alla BPA-fria flaskor
BarnNet.se har sedan tidigare en guide till samtliga nappflaskor som är fria från bisfenol A.

Till guiden!
Läs mer här
SvDs artikel 10 maj 2010

Livsmedelsverket

Kemikalieinspektionen

Äldre artikel på BarnNet om BPA
När larmet om bisfenol A blossade upp i Sverige våren 2008 fanns få alternativa nappflaskor för oroliga föräldrar. Nu är läget ett annat. Idag har alla stora tillverkare nappflaskor i annan plast som är fri från bisfenol A eller flaskor i glas.Du hittar bild på alla flaskor som är fria från bisfenol A, och som säljs i svenska butiker i
BarnNets guide till BPA-fria flaskor.
Vad är bisfenol A?Bisfenol A är ett ämne som finns i hård och klar plast av typen polykarbonat, PC. Den här typen av plast är bl a vanlig i nappflaskor. Bisfenol A kan ”läcka” från flaskorna, speciellt om de är repiga och vid uppvärmning av flaskorna.Ett flertal studier har visat att bisfenol A, även i låga doser, bl a kan leda till inlärningssvårigheter, fortplantningsproblem, cancer och diabetes.

Läs också...

Barnnet redaktionen
Vi som skriver här är vår kära Barnnet redaktion, vi skriver nästan enbart om barnprylar och anser oss själva som experter på området. Barnnet.se har funnits sedan 2007 så vi har varit med i barnsvängen en lång tid och fullkomligt älskar barnprodukter.